Cercetătorii UAIC au descoperit un mod de a detecta timpuriu proteina Spike din COVID-19
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

Cercetătorii UAIC au descoperit un mod de a detecta timpuriu proteina Spike din COVID-19

GALERIE
Spike S1, covid
  • Spike S1, covid
- +

Cercetătorii Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi (UAIC) au demonstrat aplicabilitatea unui biosenzor proteic pentru detecţia în timp real a proteinei Spike S1, specifică COVID-19, la nivele fiziologice ale concentraţiei sale, şi asta încă din faza premergătoare infecţiei virale propriu-zise. 

Conform studiului publicat într-o revistă de profil, acest rezultat are potenţialul de a genera o clasă nouă de biosenzori pentru detecţia timpurie a SARS-CoV-2, mai ieftini şi mai uşor de utilizat în unităţi mobile. Printre cercetătorii UAIC care au contribuit la această descoperire se numără: dr. Alina Asandei, dr. Loredana Mereuţă, dr. Irina Şchiopu şi prof.dr. Tudor Luchian, de la Institutul de Cercetări Interdisciplinare (ICI) şi Laboratorul de Biofizică moleculară şi Fizică medicală al Facultăţii de Fizică.

„Principiul de bază al descoperirii făcute este de a detecta, monitoriza şi analiza spectral, în timp real, curentul electric capacitiv printr-o membrană lipidică reconstituită, similară în structura de bază cu membranele celulare, supusă unei tensiuni electrice periodice. De remarcat, sensibilitatea şi specificitatea biosenzorului nostru pentru detecţia proteinelor S1 nu sunt afectate de existenţa altor proteine din serul uman, fapt ce implică potenţialul de utilizare al sistemului descoperit pentru biosenzori mai ieftini, complementarizând astfel utilizarea tehnicilor serologice sau genomice, mai scumpe si dificil de folosit de către personal nespecializat, dedicate detecţiei virusului SARS CoV-2”, a declarat prof. Tudor Luchian, coordonatorul grupului de cercetare.

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Trişorii

Cătălin ONOFREI

Trişorii

Încă un an irosit. Prin cooptarea PSD la guvernare, umilirea electoratului care chiar visa să trăiască într-o ţară normală a devenit totală. Iohannis, Cîţu şi PNL ne-au trezit la realitate.

Filmuletul zilei

opinii

Drepturile şi îndatoririle animalelor

Briscan ZARA

Drepturile şi îndatoririle animalelor

Ne-am obişnuit atât de mult cu bunătatea, grija şi iubirea noastră, încât nu ne mai dăm seama cât de mult rău le facem de fapt. Am transformat puţinele animale care au mai rămas pe Pământ în bibelouri, obiecte de decor, piese de mobilier. Din iubire. Mila noastră omoară azi mai multe fiinţe decât puştile vânătorilor...

Un elefant şi un călăreţ în căutarea unui drum

Cristina DANILOV

Un elefant şi un călăreţ în căutarea unui drum

Oamenii se schimbă atunci când inimile lor se desfac şi minţile lor se deschid, spun terapeuţii. Dualitatea noastră mentală este firească, Supraegoul conştient al lui Freud şi Egoul idealist, imaginea lui Platon, mai precis a vizitiului şi a carului la care sunt înhămaţi doi cai buni, în cazul zeilor, sau un cal bun şi un cal rău, în cazul oamenilor, în temeiul mitului despre ontologie, sunt doar două ipostaze ale dualităţii sistem reflexiv-sistem emoţional care ne patronează existenţa.

Ctitori şi risipitori

Mihai DORIN

Ctitori şi risipitori

Privim spre trecut cu interes profesional şi/ sau empatie, uneori cu frustrare. Oricât am dori să obţinem detaşarea sau obiectivitatea depline, spectacolul istoriei ne implică, aproape cu fatalitate şi emoţional. Iar atunci când vrem să fim foarte raţionali, până la rigorism, se întâmplă să ucidem povestea istoriei, farmecul ei inefabil ori chiar seva. 

pulspulspuls

Lumea halatelor albe: venerabilul domn Usturoi rămâne la butoane la Iaşi

Lumea halatelor albe: venerabilul domn Usturoi rămâne la butoane la Iaşi

Iată stimaţi telespectatori şi simpatice telespectatoriţe că din nou, la ceas de seară, ne-a parvenit o ştire de maximă importanţă pentru suflarea medicală din târgul nostru. 

Caricatura zilei

Degetelezare

Editia PDF

Bancul zilei

- "Pentru o digestie buna beau bere. Daca nu am pofta de mâncare, beau vin alb. Daca am tensiunea scazuta, beau vin ros (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.