anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
TVR Iasi Telejurnal
anunturi

sambata, 01.04.2023

Ceremonia de încoronare a Regelui Charles al III-lea va avea loc anul viitor în luna mai

GALERIE
Regele_Charles_al_III-lea
 • Regele_Charles_al_III-lea
- +

Ceremonia de încoronare a Regelui Charles al III-lea va avea loc sâmbătă, 6 mai 2023, la Westminster Abbey, a anunţat Palatul Buckingham. Regina consoartă Camilla va fi alături de Rege şi va fi, de asemenea, încoronată în cadrul ceremoniei istorice, relatează BBC.

Regele Charles al III-Lea a devenit monarh când mama sa, regretata Regină Elizabeth a II-a, s-a stins din viaţă, dar încoronarea va marca o sărbătoare simbolică a noii sale domnii.

Respectând numeroase tradiţii şi ritualuri, regele britanic va fi uns ca suveran şi îi va fi pusă pe cap o coroană. Încoronarea de anul viitor va fi prima din ultimii aproximativ 70 de ani - ultima fiind cea organizată pentru Regina Elizabeth a II-a în iunie 1953 - şi prima ţinută într-o sâmbătă, de la Regele Edward al VII-lea, în 1902.

Nu se ştie încă dacă va fi adăugată o nouă sărbătoare naţională sau va fi mutată în weekendul de încoronare, o sărbătoare naţională fiind deja programată la începutul acelei săptămâni, luni, 1 mai. Palatul Buckingham a precizat că ceremonia va îmbina vechiul şi modernul, fiind ”înrădăcinată în tradiţii de lungă durată”, dar ”va reflecta şi rolul monarhului de astăzi şi va privi spre viitor”.

De asemenea, regina consoartă va fi încoronată într-o ceremonie similară, dar mai simplă. Regele Charles al III-lea va împlini 74 de ani la momentul încoronării, reprezentând cel mai în vârstă monarh încoronat. Data va fi şi cea de-a patra zi de naştere a nepotului său Archie, fiul prinţului Harry şi al soţiei sale, Meghan. Arhiepiscopul de Canterbury va oficia binecuvântarea şi sfinţirea Regelui Charles.

Slujba de încoronare a Reginei Elizabeth a II-a a durat aproximativ trei ore, dar surse regale sugerează că ceremonia de anul viitor va fi mai scurtă, mai diversificată şi cu un număr mult mai mic de invitaţi. ”Ceremoniile de încoronare, ca toate ritualurile, sunt croite pentru a se potrivi vremurilor”, spune istoricul familiei regale Robert Lacey.

El se aşteaptă ca ceremonia de încoronare de anul viitor să fie mai scurtă şi mai mică decât cea din 1953 şi cu o gamă mai largă de religii reprezentate. De asemenea, va trebui să existe o sensibilitate în ceea ce priveşte presiunile legate de costul vieţii, spune el.

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Greierii din capul „furnicuţei”

Nicolae GRECU

Greierii din capul „furnicuţei”

Cazul Dorinel Munteanu nu este izolat: climatul de scandal care domină fotbalul românesc, iniţiat de oameni de fotbal cu calităţi îndoielnice, este girat chiar de către zeii care au scos acum 30 de ani lumea în stradă.

opinii

Eufemismele (V)

Eugen MUNTEANU

Eufemismele (V)

Comentarea metamorfozelor mereu surprinzătoare ale fenomenului discursiv pe care îl numim eufemizare continuă pe marginea unor exemple din aria terminologiilor profesionale.

Unionismul ca perdea de fum pentru goarnele Moscovei

Dorin DOBRINCU

Unionismul ca perdea de fum pentru goarnele Moscovei

Tema unionismului – în mod explicit unirea României cu Republica Moldova (sau invers) – a fost destul de populară în ultimul deceniu, în mai mare măsură la vest de Prut, în creştere la est de râu. Nu este de mirare că mulţi politicieni de la Bucureşti sau Chişinău, activişti de diverse orientări, cetăţeni în căutare de notorietate s-au agăţat de subiect şi l-au rostogolit în media, pe reţelele sociale, la manifestaţii felurite, la adunări electorale, conferinţe, l-au inscripţionat pe clădiri publice sau pe marginea căilor de comunicaţii.

Constituţia de la 1923 şi posteritatea ei

Ioan STANOMIR

Constituţia de la 1923 şi posteritatea ei

La centenar, constituţia de la 1923 întruchipează paradoxurile epocii interbelice: mai mult decât oricare alt text, ea ilustrează reuşitele şi imperfecţiunile sistemului de guvernare al României Mari. Lichidată în 1938 de lovitura de stat carlistă, repusă în vigoare parţial la 1944, înlocuită cu ordinea totalitară comunistă, spre a fi invocată mai apoi în anii de după 1989, constituţia de la 1923 devine, o dată cu trecerea timpului, imaginea libertăţii pe care noile tiranii o înlătură. În posteritate, constituţia de la 1923 este mai elocventă şi memorabilă decât în intervalul ei de aplicare concretă. În lupta cu dictaturile secolului XX, legea fundamentală de la 1923 este mobilizată ca un semn al moderaţiei şi al domniei legii.

pulspulspuls

O fi ea mare, dar nici la pensie nu-i tihneşte lui dom’colonel. Cine i-a stricat tihna şi de ce?

PULS

O fi ea mare, dar nici la pensie nu-i tihneşte lui dom’colonel. Cine i-a stricat tihna şi de ce?

Dacă e uichend, haideţi pe astăzi să fie una fără politicieni, că aşa ne-am şoptit în barbă acuma ceva vreme: măcar sâmbăta să nu-i mai vedem prin faţa ochilor pe aici pe la rubricuţă! Aşadar, să fie una cu „Bă, tu iar n-ai şapcă?”. Adicătelea cu ţaigheri şefi, foşti sau actuali. Iar pe astăzi avem veşti noi despre unul fost, actualmente pensionar baban. 

Caricatura zilei

România - Belarus

Editia PDF

Bancul zilei

Doi prieteni se întâlnesc dupa multa vreme: - Ei, prietene, cum e viata de barbat însurat? - Excelenta! Am reu (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Credeti ca blocurile ridicate dupa anii 2000 in Iasi si in tara sunt sigure in cazul unui cutremur major?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.