Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Ceremonie sobră în Belgia, pentru a marca încheierea domniei lui Albert al II-lea

GALERIE
Albert al II-lea
  • Albert al II-lea
- +

Belgia se pregăteşte ca duminică să întoarcă pagina regelui Albert al II-lea în cadrul unor festivităţi marcate de sobrietate, în absenţa capetelor încoronate străine şi cu teama unei noi crize politice în 2014, relatează AFP.

După 20 de ani de domnie, regele Albert al II-lea, în vârstă de 79 de ani, şi-a anunţat la începutul lui iulie decizia de a abdica, din motive de sănătate, la 21 iulie, ziua sărbătorii naţionale.

Regele, erou al unităţii Belgiei şi a cărui domnie a fost marcată de două mari crize politice între flamanzi şi francofoni, va semna actul de abdicare la ora 10.30 (11.30 ora României).

La ora 13.00 (14.00 ora României), fiul său cel mare, prinţul Philippe, în vârstă de 53 de ani, va depune jurământul în faţa Senatului şi a Camerei Deputaţilor reunite, potrivit unei tradiţii stabilite la 21 iulie 1831, de către strămoşul său Leopold I.

Philippe, a cărui aptitudine de a domni nu a încetat să fie pusă la îndoială, în special din cauza unei anumite stângăcii în public, va deveni cel de-al şaptelea suveran belgian după ce Belgia s-a separat de Olanda în 1830.

Soţia sa, populara prinţesă Mathilde, în vârstă de 40 de ani, va deveni prima regină de origine belgiană din istoria regatului. Fiica lor cea mare, prinţesa Elisabeth, va prelua, la doar 12 ani, titlul de moştenitoare a tronului, legea salică fiind abrogată în 1991.

Până duminică, Albert şi Paola, cuplul regal în exerciţiu, îşi vor încheia ceremoniile prin care îşi iau rămas bun de la lumea politică, precum şi vizitele la Gand (miercuri), Eupen (joi) şi Liège (vineri), pentru ultimele întâlniri cu populaţia Flandrei, comunitatea germanofonă şi cu cea a Valoniei.

Sâmbătă, Albert al II-lea se va adresa pentru ultima dată ţării în cadrul tradiţionalei sale alocuţiuni dinaintea Zilei Naţionale, un discurs de la care se aşteaptă să fie testamentul său politic.

Membrii familiei regale vor merge sâmbătă seara la un "bal naţional" în cartierul popular din Bruxelles, Marolles.

Duminică, după depunerea jurământului, regele Philippe şi tatăl lui vor asista la tradiţionala defilare civilă şi militară. Ulterior, noul cuplu regal va participa la manifestările populare organizate în parcul din Bruxelles, după care va asista la un foc de artificii de amploare.

Fapt remarcabil, acest program conceput pentru celebrarea a 20 de ani de domnie pentru Albert al II-lea practic nu a fost modificat de schimbarea domniei. Costul său - între 500.000 şi 600.000 de euro - este cu puţin mai mare decât cel al unei sărbători naţionale obişnuite.

"Având în vedere circumstanţele economice şi contextul bugetar actual, regele şi Guvernul au convenit să sărbătorească (20 de ani de domnie) în sobrietate şi simplitate", a explicat premierul, Elio Di Rupo.

Niciun cap încoronat nu a fost invitat. "Pentru că aceasta este tradiţia în Belgia, unde regele depune jurământul în faţa naţiunii reprezentate de Parlament", explică purtătorul de cuvânt al lui Elio Di Rupo. "Să inviţi în grabă" membrii familiilor regale sau liderii politici străini "nu ar fi fost corect", adaugă Palatul.

Dincolo de o revenire palpabilă a patriotismului, o anume îngrijorare transpare în Belgia. Aceasta deoarece ţara, care a reuşit să aibă un Guvern la sfârşitul lui 2011, după 541 de zile de criză, şi-a regăsit o oarecare stabilitate, dar alegerile legislative prevăzute pentru mai 2014 generează temeri privind noi turbulenţe.

Partidul separatist Noua Alianţă Flamandă (N-VA) s-a demarcat de consensul general, criticând în ultimele zile rolul regelui, simbol al unei ţări pe care naţionaliştii flamanzi visează să o scindeze.

Favorit în sondaje, cu 30-35 la sută din intenţiile de vot în Flandra, N-VA i-ar putea crea probleme regelui Philippe anul viitor, când va trebui să desemneze un nou Guvern. Potrivit sondajelor, majoritatea belgienilor sperau că Albert al II-lea va rămâne la conducere pentru a depăşi această nouă perioadă delicată.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri