Cererea de muncitori și roboți este din ce în ce mai mare. Ce se întâmplă cu locurile de muncă din România
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Advertorial

Cererea de muncitori și roboți este din ce în ce mai mare. Ce se întâmplă cu locurile de muncă din România

GALERIE
adv pic univrob (2)
  • adv pic univrob (2)
- +

Robotica are în prezent un impact major asupra producătorilor industriali. Achiziționarea roboților permite păstrarea capacităților de producție prin sporirea eficienței muncitorilor, creșterea producției și a calității acesteia. În estul Europei robotizarea merge mână în mână cu creșterea numărului de muncitori și a salariilor. În toată regiunea șomajul este mai mic de 5%, cifră considerată foarte bună comparativ cu alte state din UE.

Cum este posibil ca automatizarea și robotizarea să stimuleze crearea de locuri de muncă? De ce nu dau roboții muncitori afară în România și în țările din Europa de Est? În primul rând, pentru că muncitorii calificați sunt la mare căutare iar evoluția demografică din România este defavorabilă – tot mai puțini tineri intră pe piața muncii și, dintre aceștia, tot mai puțini sunt atrași de industrie. Așa se face că investitorii găsesc cu dificultate angajați pentru dezvoltarea afacerii lor. Așadar, automatizarea nu face decât să crească eficiența cu care muncesc angajații.

Industria românească are nevoie de roboți, ca să nu dea muncitori afară

O analiză a impactului robotizării asupra ocupării forței de muncă în Uniunea Europeană realizată de către Institutul Fraunhofer pentru Cercetare în Domeniul Inovării, din Germania, a arătat că "firmele europene din domeniul producției nu substituie, în general, capitalul uman prin investiții în robotizare. Dimpotrivă, se pare că efectele pozitive ale roboților asupra productivității și vânzărilor totale reprezintă o pârghie pentru stimularea creșterii ocupării forței de muncă". Raportul a arătat, de asemenea, că firmele care implementează roboți industriali sunt mai puțin susceptibile să lucreze în afara Europei.

România are nevoie, într-o măsură mai mare decât alte țări, de cât mai mulți roboți, ca să nu piardă locurile de muncă din industrie. Producătorii industriali din România au nevoie de investiții masive în automatizare și robotizare pentru a se adapta la actualele condiții, caracterizate de creșterea salariilor din sector, de lipsa relativă de personal calificat și necesitatea asimilării în producție a produselor cu valoare adăugată ridicată. Potrivit Federației Internaționale pentru Robotică, România are 11 roboți la 10.000 de lucrători industriali, în timp ce în Polonia numărul acestora este de 28, iar în Ungaria de 57 de roboți la 10.000 de lucrători industriali. Cehia este cea mai dezvoltată piață central și est europeană, cu aproape 100 de roboți la 10.000 de muncitori.

”Pentru a atinge nivelul mediu de productivitate din regiune, România are nevoie de un salt calitativ, bazat pe automatizarea și robotizarea unor sectoare întregi din domeniul industrial. Trebuie să eliberăm rapid forța de muncă prinsă în activități repetitive și anoste pentru a putea face loc activităților specifice producției cu valoare adăugată ridicată. Experiența țărilor precum Ungaria sau Polonia a arătat că procesele de automatizare și robotizare au mers mână în mână cu creșterea salariilor și a numărului de posturi disponibile în industrie”, a declarat Horia Stănese, Business Development Manager, Universal Robots, compania care a inventat robotul industrial care lucrează alături de angajat.

Roboții colaborează cu lucrătorii, nu îi dau afară

Roboții colaborativi (coboții) reprezintă o nouă clasă de roboți industriali care sunt ușor de folosit, adaptabili, eficienți din punctul de vedere al costurilor și pot fi utilizați în siguranță. Aceștia pot fi programați simplu și repede, chiar și de către persoane fără experiență. Ușurința în utilizare echivalează cu o scădere semnificativă a costurilor, a timpului de programare și de punere în producție a robotului, ceea ce contribuie la recuperarea investiției într-un termen mult mai scurt decât în cazul roboților obișnuiți, de dimensiuni mari. Deoarece coboții nu necesită împrejmuiri de siguranță, angajații pot lucra nemijlocit alături de ei, ceea ce reduce costul automatizării și simplifică planul unității de producție.

Există deja companii românești care pot furniza ”colegi” roboți pentru angajați în condiții avantajoase.  
Cobotware este o tânără firmă românească specializată în robotică industrială care își propune să devină partenerul nr. 1 al integratorilor și firmelor care vor să folosească roboți colaborativi și să transforme forța de muncă. De la studiile inițiale ale aplicației, realizarea conceptelor, logică de funcționare, programare, până la siguranța în utilizare și întreținere, Cobotware oferă suport companiilor din România în tot procesul de integrare a roboților colaborativi.

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Pandemos

Cătălin ONOFREI

Pandemos

Profitorii şi (de)mobilizaţii.

Filmuletul zilei

opinii

Răul învinge

Briscan ZARA

Răul învinge

Răul învinge aproape de fiecare dată pentru că noi, oamenii, îl supraestimăm. Victoria binelui poate fi cel mult de moment, dar pe termen lung se dovedeşte mereu că răul îşi revendică izbânda înzecit. Şi asta numai din cauza reacţiei noastre, a oamenilor, la spaimă.

Câţi (mai) suntem?

Ciprian IFTIMOAEI

Câţi (mai) suntem?

Un răspuns din perspectiva statisticii oficiale.

Cearta cu istoria. Cazul Octavian Goga

Mihai DORIN

Cearta cu istoria. Cazul Octavian Goga

Mai bine mai târziu decât niciodată, s-a dezvelit la Iaşi, în contextul Centenarului Marii Uniri, un bust al lui Octavian Goga. Corifeii revizionismului progresist au reacţionat nervos. Nu mai este loc pentru ctitorii Marii Uniri şi ai ideii naţionale, dacă nu corespund grilei lor de lectură. Câteva generaţii de români au crescut cu versurile, ideile şi idealurile lui O. Goga, crezând în România şi datorită geniului poetului „patimii noastre”. A venit se pare vremea să curmăm această tradiţie periculoasă şi să-l sacrificăm din nou pe Goga. Comuniştii nu au procedat altfel.

pulspulspuls

Are sau nu Iaşul om ca să-l ungă ministru plin? Madam, aveţi legătura!

Are sau nu Iaşul om ca să-l ungă ministru plin? Madam, aveţi legătura!

Auzim că s-a discutat la vârf în coaliţie, mai ales ieri, ca ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, să fie schimbat din funcţie în urma gafelor, chiar dacă discutabile, din ultima perioadă. 

Caricatura zilei

Mutare

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.