anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

Certificate „Liber de Covid”. Ideea penală a unui transportator pentru a-şi salva afacerea în pandemie

GALERIE
certificate_liber_covid
 • certificate_liber_covid
- +

De teamă că pandemia COVID îl va falimenta, un transportator şi-a extins până în afara legii serviciile oferite pasagerilor. Ieşeanul, care transporta persoane spre Marea Britanie, a început să furnizeze şi teste PCR negative. Anchetatorii au avut la dispoziţei 14 astfel de teste, dar complicele ieşeanului a estimat numărul la aproximativ 200, în câteva luni.

În contextul pandemiei, Bogdan Caras avea din ce în ce mai puţini clienţi care să apeleze la serviciile sale de transport, începând să aibă dificultăţi financiare. Salvarea găsită de Caras a fost să apeleze la serviciile unui tânăr din Târgu Frumos, a cărui firmă, cu sediul într-un garaj, realiza soft la comandă. Caras nu avea nevoie de vreo aplicaţie, ci doar de hârtii, respectiv de buletine de analiză pentru pasagerii săi. Caras i-a cerut lui Ş.C. să-l ajute să falsifice buletinele, pentru a le vinde apoi pasagerilor. O primă tranşă de 5 buletine de analiză a fost realizată pe 24 iunie anul trecut.

Calitatea era ireproşabilă, Ş.C. generând şi codurile QR necesare pentru scanarea la frontieră. Încântat de rezultate, Caras a comandat, a doua zi, încă 9 buletine de analiză similare. Buletinele falsificate au fost vândute pasagerilor contra sumei de 150 lei bucata, sumă comparabilă cu preţul oficial al unui test PCR. După prima operaţiune de falsificare, Ş.C. a încercat să-l înveţe pe Caras cum să procedeze pentru a şi le falsifica singur, astfel încât implicarea tânărului să fie minimă. I-a instalat aplicaţia necesară, dar degeaba. Caras uita constant paşii pe care trebuia să-i facă, colaborarea dintre cei doi prelungindu-se.

„Afacerea” iniţiată de cei doi a ieşit la iveală după doar câteva zile. Unul dintre angajaţii Investigaţii Medicale Praxis SRL, firmă al cărei antet apărea pe buletinele false, a intrat în posesia unui astfel de act. L-a arătat soţiei unuia dintre administratorii firmei, care a făcut propria anchetă. Numărul generat în urma scanării codului QR nu figura în baza de date a societăţii. Administratorul a verificat şi următoarele numere, identificând în total 14 certificate false. Ancheta procurorilor a durat însă câteva luni, ceea ce a permis continuarea falsificărilor. Ş.C. a apreciat că ultima operaţiune fusese făcută în octombrie.

Caras a fost trimis în judecată pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată şi instigare la fals informatic în formă continuată. În faţa magistraţilor Judecătoriei, el şi-a recunoscut fapta, ceea ce i-a adus o pedeapsă uşoară, de 2 ani şi 4 luni de închisoare, cu suspendarea executării pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani. Sentinţa a fost atacată cu apel de reprezentanţii Praxis. Dosarul urmează să fie reanalizat de Curtea de Apel la începutul lunii noiembrie. În cazul lui Ş.C., procurorii au preferat să renunţe la urmărirea penală. 

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

De ce a produs atâta nervozitate la Bruxelles succesul Giorgiei Meloni în Italia? (I)

Alexandru LĂZESCU

De ce a produs atâta nervozitate la Bruxelles succesul Giorgiei Meloni în Italia? (I)

Alegerile din Italia accentuează tendinţa de a aduce valorile culturale şi chestiunea raporturile dintre Comisia Europeană şi statele membre în centrul disputelor electorale viitoare din UE.

opinii

Un internet al tuturor lucrurilor din univers

Nichita DANILOV

Un internet al tuturor lucrurilor din univers

Nu cred că trăim în interiorul unui univers cumva asemănător cu peştera închipuită de Platon, în care materia devine o simplă proiecţie a umbrei spiritului sau cam aşa ceva. Dar suntem pe cale de-a crea un astfel de univers, care să acapareze (să înghită) propriul nostru univers. Trăim într-un timp în care lumea reală începe să fie dominată de spaţiul virtual.

Georgia Meloni: antielitism european, populism şi suveranism

Ciprian IFTIMOAEI

Georgia Meloni: antielitism european, populism şi suveranism

Are toate şansele să câştige postul de premier şi să devină prima femeie din istoria Italiei care exercită cea mai importantă funcţie politică, ţinând cont că preşedintele acestei ţări europene are un rol de reprezentare, decorativ, fără influenţă prea mare în politica internă şi internaţională. Este vorba de Georgia Meloni, noua stea a politicii italiene, care a câştigat alegerile ca preşedinte al partidului Fraţii Italiei (FdI) şi care a făcut să tresară establishment-ul politico-birocratic de la Bruxelles, îngrijorat pe bună dreptate de ascensiunea extremei drepte italiene.

Javroave putiniste

Michael ASTNER

Javroave putiniste

Deci, avem aşa: un stat mai mare decât China, întins pe două continente, care nu-şi mai încape în piele şi invadează fără niciun motiv un stat vecin (încălcând toate normele internaţionale şi Carta ONU), unde bombardează cartiere rezidenţiale, spitale, şcoli şi grădiniţe, pune la pământ oraşe-ntregi (Mariupol!!!), fură grâne şi curent şi, în general, comite crime de război pe bandă rulantă. 

pulspulspuls

City managerul oraşului, domnul Petru Movilă, a patentat o aplicaţie prin care poţi câştiga 50 de ron pe oră în timpul somnului

City managerul oraşului, domnul Petru Movilă, a patentat o aplicaţie prin care poţi câştiga 50 de ron pe oră în timpul somnului

Chiar aşa stimaţi telespectatori, iată câteva ipostaze de la o abordare revoluţionară a felului în care se pot face afaceri. În prima fotografie, city managerul Petru Movilă lucrează în timpul somnului la o întâlnire de tip conferinţă a pompierilor ieşeni. 

Caricatura zilei

Scăpări de gaze #NordStream5

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.