anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
anunturi

Certificatele de cazier judiciar vor fi eliberate şi în formă electronică. S-a stabilit oficial!

GALERIE
calculator
 • calculator
- +

Plenul Camerei Deputaţilor a votat, miercuri, cu 250 de voturi ”pentru”, un proiect de lege pentru completarea Legii nr. 290/2004 privind cazierul judiciar, iniţiat de deputaţii PNL George Tuţă şi Sebastian Burduja, şi susţinut şi de alţi 69 de parlamentari, care prevede că certificatele de cazier judiciar vor fi eliberate şi în formă electronică. Camera Deputaţilor este Cameră decizională, astfel că proiectul merge la promulgare.

Proiectul de lege prevede că, la solicitarea persoanelor fizice sau juridice, în urma consemnării opţiunii în cererea-tip, prevăzută la alin.(1) şi (2), certificatul de cazier judiciar se eliberează gratuit şi în formă electronică.

Certificatele de cazier judiciar eliberate în formă electronică sunt semnate cu semnătură electronică calificată şi sunt asimilate înscrisurilor autentice. Noţiunea de semnătură electronică calificată are înţelesul dat de dispoziţiile Regulamentului (UE) nr.910/2014 al Parlamentului European şi al Consiliului din 23 iulie 2014 privind identificarea electronică şi serviciile de încredere pentru tranzacţiile electronice pe piaţa internă şi de abrogare a Directivei 1999/93/CE.”

În termen de 6 luni de la data intrării în vigoare a prezentei legi, prin ordin comun al ministrului afacerilor interne şi al ministrului cercetării, inovării şi digitalizării, sunt stabilite procedurile pentru eliberarea în formă electronică a cazierului judiciar.

În termen de 3 luni de la data intrării în vigoare a prezentei legi, prin ordin comun al ministrului afacerilor interne şi al ministrului cercetării, inovării şi digitalizării, sunt stabilite procedurile pentru eliberarea în formă electronică a cazierului judiciar.

”Am spus de la această tribună că nu ne vom opri la simpla eliminare a copiilor inutile şi plimbate de cetăţeni pentru alte autorităţi ale statului. Actuala configuraţie parlamentară demonstrează că are planuri de digitalizare pe care le-aş califica normale în raport cu viaţa oamenilor pentru care vreau să vă mulţumesc. Aceste chestiuni de bun simţ care trebuiau făcute acum mult timp. Sunt gesturi administrative aparent simple, dar care cu siguranţă pot porni un bulgăre de zăpadă al împăcării între stat şi cetăţeni. Un obiectiv pe care mi l-am asumat de la începutul mandatui meu de parlamentar. Cazierul judiciar obţinut de acasă este un astfel de demers. Un gest de normalitate pentru cei peste 2 milioane de români din ţara şi străinătate care nu vor mai trebui să aglomereze drumurile şi secţiile de poliţie, a declarat deputatul PNL George Tuţă, iniţiatorul proiectului. 

Deputatul PNL a precizat că este o veste bună şi pentru lucrătorii din Ministerul de interne, care nu vor mai avea de cozi la ghişee între 08.00 – 12.00 şi 14.00 – 16.00 aşa cum e astăzi cel mai întâlnit program de lucru pentru obţinerea cazierului.

”Sunt convins că specialiştii din Ministerul Afacefrilor Interne şi cel al Digitalizării vor găsi cea mai rapidă şi convenabilă soluţie de a putea obţine acest document, poate chiar pe ghişeul.ro. Pe parcursul vieţii avem 90k de ore pe care le lucrăm, dacă ne gândim doar la timpul petrecut pentru a printa şi plimba aceste hârtii vedem un beneficiu real. Iar prin această lege eliminăm o parte din risipă. Şi cu cât vom încuraja serviciile digitale şi utilizarea acestora vom putea avea mai mult timp la dispoziţie pentru lucrurile pe care le preţuim cu adevărat fiecare dintre noi. Avem pe traseul legislativ mai multe proiecte legislative în aceeaşi direcţie pe care vă încurajez să le susţineţi. Închei prin a aminti o vorbă de-ale unui bun prieten care spunea, apropo la cazier, că situaţia optimă în care te poţi regăsi este atunci când nu îl ai. Ceea ce vă doresc tuturor”, a mai spus Tuţă. 

 

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Sistemul african din interiorul României europene (I)

Mihai CHIPER

Sistemul african din interiorul României europene (I)

În relaţia cu exteriorul suntem europeni cu papion, în geopolitica internă regională triburi cu umutsha şi ibheshu.

opinii

Culpa idealismului

Codrin Liviu CUȚITARU

Culpa idealismului

La o privire atentă, se observă că, în cazul lui Eliot (invers faţă de mulţi dintre contemporanii săi), tipologia colectivă constituie doar un pretext pentru investigaţia psihologică de adâncime. Individualităţile sunt aşezate în interiorul butaforiei comunitare pentru a li se putea pune mai clar în evidenţă particularităţile morale. Nu întâmplător, aş spune, (şi) din perspectiva acestei opere, autoarea a fost considerată creatoarea (prin iradiere) a realismului psihologic.

Pietrele făcute pâine. Despre diavol şi economie

Gabriel MURSA

Pietrele făcute pâine. Despre diavol şi economie

Confundând banii cu resursele, luciferul inflaţionist a transformat pietrele în pâine, pentru că toată lumea s-a lăsat înşelată, şi-a falsificat calculele... Însă atunci când rata dobânzii începe să crească - şi ea creşte în mod inexorabil -, „bula” se sparge, iar pojghiţa de prosperitate se evaporă, lăsând în urmă un noian de investiţii nefericite...

Războiul Crimeei. Crimele războiului

Florin CÎNTIC

Războiul Crimeei. Crimele războiului

Patrie şi centru al puterii Hoardei de Aur, Crimeea a fost placa turnantă, fantasmatică şi geopolitică, a sălbaticului absolutism rusesc, care se revendică încă, şi astăzi, de la tradiţia jafului sângeros practicat de „Altîn Ordu”.

pulspulspuls

Vă mai amintiţi de dosarul „Piţa pentru ţaigheri”? Iote că apare şi şeful la bară!

Vă mai amintiţi de dosarul „Piţa pentru ţaigheri”? Iote că apare şi şeful la bară!

Numai mâine nu-i poimâine, stimaţi participanţi la trafic: aşa ar putea spune unul din cei mai şugubeţi şefi din ţaigherimea roteristă ieşeană, Piele de Pork pe numele lui complet. 

Caricatura zilei

De ce s-a inventat internetul și de către cine?

Editia PDF

Bancul zilei

Doi prieteni se întâlnesc dupa multa vreme: - Ei, prietene, cum e viata de barbat însurat? - Excelenta! Am reu (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Credeti ca blocurile ridicate dupa anii 2000 in Iasi si in tara sunt sigure in cazul unui cutremur major?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.