Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Certificatele de cazier judiciar vor fi eliberate şi în formă electronică. S-a stabilit oficial!

GALERIE
calculator
  • calculator
- +

Plenul Camerei Deputaţilor a votat, miercuri, cu 250 de voturi ”pentru”, un proiect de lege pentru completarea Legii nr. 290/2004 privind cazierul judiciar, iniţiat de deputaţii PNL George Tuţă şi Sebastian Burduja, şi susţinut şi de alţi 69 de parlamentari, care prevede că certificatele de cazier judiciar vor fi eliberate şi în formă electronică. Camera Deputaţilor este Cameră decizională, astfel că proiectul merge la promulgare.

Proiectul de lege prevede că, la solicitarea persoanelor fizice sau juridice, în urma consemnării opţiunii în cererea-tip, prevăzută la alin.(1) şi (2), certificatul de cazier judiciar se eliberează gratuit şi în formă electronică.

Certificatele de cazier judiciar eliberate în formă electronică sunt semnate cu semnătură electronică calificată şi sunt asimilate înscrisurilor autentice. Noţiunea de semnătură electronică calificată are înţelesul dat de dispoziţiile Regulamentului (UE) nr.910/2014 al Parlamentului European şi al Consiliului din 23 iulie 2014 privind identificarea electronică şi serviciile de încredere pentru tranzacţiile electronice pe piaţa internă şi de abrogare a Directivei 1999/93/CE.”

În termen de 6 luni de la data intrării în vigoare a prezentei legi, prin ordin comun al ministrului afacerilor interne şi al ministrului cercetării, inovării şi digitalizării, sunt stabilite procedurile pentru eliberarea în formă electronică a cazierului judiciar.

În termen de 3 luni de la data intrării în vigoare a prezentei legi, prin ordin comun al ministrului afacerilor interne şi al ministrului cercetării, inovării şi digitalizării, sunt stabilite procedurile pentru eliberarea în formă electronică a cazierului judiciar.

”Am spus de la această tribună că nu ne vom opri la simpla eliminare a copiilor inutile şi plimbate de cetăţeni pentru alte autorităţi ale statului. Actuala configuraţie parlamentară demonstrează că are planuri de digitalizare pe care le-aş califica normale în raport cu viaţa oamenilor pentru care vreau să vă mulţumesc. Aceste chestiuni de bun simţ care trebuiau făcute acum mult timp. Sunt gesturi administrative aparent simple, dar care cu siguranţă pot porni un bulgăre de zăpadă al împăcării între stat şi cetăţeni. Un obiectiv pe care mi l-am asumat de la începutul mandatui meu de parlamentar. Cazierul judiciar obţinut de acasă este un astfel de demers. Un gest de normalitate pentru cei peste 2 milioane de români din ţara şi străinătate care nu vor mai trebui să aglomereze drumurile şi secţiile de poliţie, a declarat deputatul PNL George Tuţă, iniţiatorul proiectului. 

Deputatul PNL a precizat că este o veste bună şi pentru lucrătorii din Ministerul de interne, care nu vor mai avea de cozi la ghişee între 08.00 – 12.00 şi 14.00 – 16.00 aşa cum e astăzi cel mai întâlnit program de lucru pentru obţinerea cazierului.

”Sunt convins că specialiştii din Ministerul Afacefrilor Interne şi cel al Digitalizării vor găsi cea mai rapidă şi convenabilă soluţie de a putea obţine acest document, poate chiar pe ghişeul.ro. Pe parcursul vieţii avem 90k de ore pe care le lucrăm, dacă ne gândim doar la timpul petrecut pentru a printa şi plimba aceste hârtii vedem un beneficiu real. Iar prin această lege eliminăm o parte din risipă. Şi cu cât vom încuraja serviciile digitale şi utilizarea acestora vom putea avea mai mult timp la dispoziţie pentru lucrurile pe care le preţuim cu adevărat fiecare dintre noi. Avem pe traseul legislativ mai multe proiecte legislative în aceeaşi direcţie pe care vă încurajez să le susţineţi. Închei prin a aminti o vorbă de-ale unui bun prieten care spunea, apropo la cazier, că situaţia optimă în care te poţi regăsi este atunci când nu îl ai. Ceea ce vă doresc tuturor”, a mai spus Tuţă. 

 

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri