Ana Bogdan a câștigat turneul!!! Românca s-a impus în finală cu 6-2, 3-6, 6-1.
UPDATE Dupa un meci tensionat, de joc ”umar la umar”, românca s-a i (...)
citeste totluni, 08.08.2022
Sunt sau nu medicii de acord cu introducerea obligativității certificatului verde COVID-19 pentru întreg personalul medical, atât de la stat, cât și de la privat? Ce șanse are proiectul de lege proaspăt lansat de Ministerul Sănătății, ce prevede că personalul medical trebuie fie să se vaccineze, fie să își plătească săptămânal testarea cu bani din buzunar, să devină realitate în România? HotNews.ro a stat de vorbă atât cu medici din spitale publice, cât și cu reprezentanți ai spitalelor private despre proiectul de lege așteptat cu sufletul la gură de o parte din personalul medical, dar contestat puternic de o altă parte, scrie într-o analiză hotnews.ro.
Prevederile-cheie ale proiectului de lege privind obligativitatea certificatului COVID:
Personalul medical nevaccinat împotriva COVID-19 din spitale, din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență, Inspectoratului de Aviație (avioanele și elicopterele SMURD), Ministerului de Interne, inclusiv din instituțiile subordonate, ar urma să fie obligat să se testeze pe cheltuiala proprie, prevede un proiect de lege lansat luni seară în dezbatere publică de Ministerul Sănătății.
Practic, toți acești angajați trebuie să prezinte la locul de muncă certificatul verde COVID-19 - care atestă vaccinarea, trecerea prin boală sau testarea. Cei care nu s-au vaccinat și nici nu au trecut recent prin boală au alternativa testării pe banii lor. Cine nu s-a vaccinat, nu a trecut prin boală și nici nu se testează riscă suspendarea contractului de muncă pentru 30 de zile.
În spitalele unde aceste prevederi nu sunt respectate, conducerea va fi amendată, mai prevede proiectul de lege.
Fostul ministru al Sănătății, Ioana Mihăilă, a vorbit despre testarea cu bani din buzunar a medicilor nevaccinați încă din luna iunie, iar Ministerul Sănătății a lucrat inițial la un proiect de Ordin de ministru prin care să introducă această măsură, însă această variantă a fost abandonată. Ulterior, s-a optat pentru un proiect de lege care să treacă prin Parlament.
"Un proiect foarte necesar într-o perioadă gravă. Noi, medicii, trebuie să dăm un exemplu"
Simin Aysel Florescu este medic de boli infecțioase și managerul Spitalului de Boli Infecțioase Victor Babeș din Capitală, spital COVID. Medicul Simin Aysel Florescu vede acest proiect ca fiind "foarte potrivit și necesar în această perioadă gravă" și consideră că personalul medical trebuie să dea un exemplu în acest moment: "Acest proiect, aflat acum în transparență decizională, este foarte potrivit și necesar în această perioadă gravă pe care o traversăm - suntem în valul 4 al pandemiei, lucrurile degenerează de pe o zi pe alta, apar din ce în ce mai mulți pacienți, și din păcate apar din nou focare de personal medical infectat, în diverse spitale. Din acest motiv consider că este absolut necesar ca măcar tot personalul medical să fie vaccinat, atât pentru protecția lor personală, cât și pentru protecția pacienților pe care îi îngrijesc - pentru că vorbim despre personal medical și din spitalele COVID, și din spitalele non-COVID."
Managerul Spitalului Victor Babeș subliniază că nu are niciun fel de emoție în legătură cu siguranța și eficacitatea vaccinului: "Siguranța și eficacitatea vaccinului sunt evidente la acest moment. Chiar dacă există un procent de 1-2% dintre vaccinați care vor face forme ușoare de boală, restul sunt portejați și nu au niciun fel de probleme de sănătate după vaccin. Așa că nu avem niciun fel de motive de îngrijorare ca să refuzăm vaccinul."În plus, spune medicul, "noi suntem cei care ar trebui să fim cei mai conștienți și cei mai responsabili în privința acestei boli și a faptului că este o problemă de sănătate publică în acest moment. Nu mai primează aici părerile personale, pentru că vorbim despre o problemă de sănătate publică. Și atâta vreme cât trăim într-o comunitate, trebuie să ne gîndim la binele colectiv. Așa că trebuie să ne vaccinăm cu toții."
Discuții similare au fost și în alte țări, amintește managerul Spitalului Victor Babeș: "În țările europene vecine există deja un precedent privind obligativitatea vaccinării personalului medical. Probabil că și acolo au existat aceleași dubii și temeri legate de vaccinare, dar repet: tocmai pentru că suntem personal medical, noi trebuie să fim cei mai conștienți și cei mai responsabili, și până la urmă noi știm cel mai bine cât de eficient este acest vaccin și cât de lipsit de riscuri este. Așa că, dincolo de protecția noastră și a celor din jur, trebuie să dăm un exemplu celorlalți."
Medicul Simin Aysel Florescu mai spune că nu își explică reacțiile de tip sindicalist, iar îndemnul său este ca sindicatele să conștientizeze că ne aflăm în fața unei probleme majore de sănătate publică: "Nu înțeleg această reacție de tip sindicalist într-o problemă de sănătate publică. Aici nu vorbim despre drepturile și libertățile cuiva punctual, ci vorbim despre dreptul comun la sănătate. Și cred că inclusiv sindicatele ar trebui să conștientizeze acest lucru. Este o boală cu transmisibilitate foarte mare în colectivitățile umane."
Mai mult, pe hotnews.ro.
Cuvinte cheie: + certificat verde, bun simt
© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.
Auditul public, între ineficiență și dezideratul consolidării
Zece cadre didactice de la Colegiul Naţional au mers în Spania în cadrul unui proiect Erasmus
Profesori de la Colegiul “Alecsandri”, la cursuri în Florenţa
127 de lucrări de artă, pe simezele internetului. „Şase – şase! Poartă-n casă!”
Licitaţie pentru parcele de teren de casă la Dobrovăţ. Redevenţă minimă de 1352 lei/an
„Ana Bogdan, cetăţean de onoare al Iaşului!” Albe şi negre după Iaşi BCR Open
FOTO „Cerbul cu opt picioare”. Iluzia optică surprinsă de un fotograf
Papa va beatifica un preot ucrainean executat prin împuşcare în Uniunea Sovietică
Un sat din Islanda, ameninţat de gazele emanate de noua erupţie vulcanică
Ce au discutat Vladimir Putin şi Recep Tayyip Erdogan timp de patru ore la Soci?
Ce notă dă ministrul Alexandru Rafila la Sănătate: Am o anumită satisfacţie
Cum vede ministrul Sănătăţii intrarea în şcolile postliceale sanitare fără diplomă de Bacalaureat
Ce spun omenii de ştiinţă despre fulgerul care a omorât doi oameni în faţa Casei Albe
Petrolul Ploieşti a învins Universitatea la Cluj, scor 1-0, în Superliga de fotbal
Ricardo Pereira va lipsi aproape şase luni de pe gazon, din cauza unei accidentări
Rafila, despre infecţiile nosocomiale din spitale: Este o realitate
Ce măsuri a luat UEFA după ce fanii Fenerbahce au scandat numele lui Putin la un meci cu Dinamo Kiev
Pentru prima dată în istoria cunoscută, izvorul fluviului Tamisa s-a deplasat cu 8 km în aval
Joe Biden se simte ''foarte bine'', deşi este în continuare pozitiv la COVID-19
Oasele și cartilajele rechinilor, cheia vindecării osteoporozei?
Tot mai multe femei își doresc copii după vârsta de 35 de ani
Cum au fost arvunite locurile AUR de la Iaşi pentru viitoarea legislatură a Parlamentului
Ucraina este la un pas de faliment. “O mare pierdere pentru economia noastră”
Trolling masiv pe pagina de Facebook a Ambasadei Chinei la Bucureşti
China anunţă ”lovituri cu rachete de precizie” în strâmtoarea Taiwan
LIVE - Primarul Mihai Chirica susţine astăzi o conferinţă de presă. Ce se va pune în discuţie?
Pelosi şi preşedinte sud-coreean Kim Jin-pyo promit sprijin pentru denuclearizarea Coreei de Nord
Meciul Universitatea Cluj - Petrolul, de vineri, din Superliga va fi arbitrat de Andrei Chivulete
Actorul Joaquin Phoenix revine pe marele ecran în continuarea "Joker" în 2024
Manechinul Chrissy Teigen aşteaptă un copil. Ea a mai pierdut o sarcină în urmă cu doi ani
Înmatriculările noi de vehicule rutiere pentru transportul pasagerilor au scăzut cu 7,6%
Alexandru LĂZESCUUcraina, Taiwanul şi Amnesty International (I) |
Nichita DANILOVSlavă lui Rabelais |
Michael ASTNERŢara asta-i un miracol |
Eugen MUNTEANU(Re)denumiri anapoda ale unor instituții de învățământ (V) |
Cum au fost arvunite locurile AUR de la Iaşi pentru viitoarea legislatură a Parlamentului |
Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.