Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Cerul Necunoscut

GALERIE
radu parpauta
  • radu parpauta
- +

Cerul pare la fel de schimbător şi de nesigur ca şi sufletul omului. Uneori e cenuşiu, tulburat de ploi aspre, agitat de turme de nori mânioşi, mânaţi spre cine ştie unde. Alteori e albastru şi calm, de-o transparenţă de nimic umbrită, un Buddha veşnic, la punctul de echilibru dintre tot şi nimic. Alteori e turcoaz, cu cete de nori rozalii ce îţi sugerează paradisul, aşa cum ne închipuim noi paradisul, luându-ne ca model Cerul, căci acesta ne-a fost primul model la dispoziţie, atunci când am ridicat fruntea teşită în sus şi sufletul ni s-a umplut de bucurie: Ooo, ce frumos! 

O privire asupra cerului e ca o privire aruncată asupra iubitei la optsprezece ani, când îi simţi sufletul nemuritor numai privind-o, în timp ce propriul tău suflet nemuritor, la rându-i, este dezvăluit privirii.

Şi, sigur, de atunci Cerul trebuie să ne fi infiltrat în suflete şi teama la vederea Zeului Cer Misterios. Unii încă gravizi de simţăminte, neroşi de banalitatea zilelor ce se înşiră ca mărgelele pe aţă, o simţim şi astăzi - de pildă, serile, când bolta cerească roz-verde se mistuie trist, când lumea obosită şi zorită ca furnicile se adună grămăjoară pe la casele-muşuroaie de furnici, supunându-se inconştient temerii ancestrale ce dormitează în străfundurile fiinţei noastre, teama nelămurită în faţa Marelui Necunoscut. Sau aceeaşi teamă iarna, când, pe viscol, cerul e acoperit de vârtejuri fumurii, iar pulberea cenuşie nu se mai linişteşte. Uneori Puterea Divină parcă nu vrea să ne mai lumineze, se lasă un amurg veşnic. Iar întinderea pustie a cerului se contopeşte cu zbuciumul vântului, făcându-te să cugeţi la Cerul-Providenţă.

Dar poţi să te şi simţi înfrăţit cu Cerul, cu toate că tu, omule, eşti un nimic în faţa spaţiului ceresc nemărginit. Cugeţi, asta e măreţia ta, cugeti şi prin aceasta stai alături de Măria Sa Cerul, prin aceasta te impui în faţa stihiilor eterne şi te poţi măsura cu înaltul lumilor. De aceea, atâta timp cât te afli pe lume, prin spiritul tău, eşti nemărginit precum Cerul, căci cugetarea nu are limite. Iar când mori, căci totuşi mori, un altul va cugeta în continuare, la fel ca şi tine. Şi după aceea altul şi altul, şi aşa mai departe, la nesfârşit. Iar conştiinţa acestui lucru îţi dă sentimentul unei satisfacţii pline de amărăciune şi de revoltă, care cu anii se transformă tot mai mult în resemnare. Ştii că vei muri, că hotarul vieţii tale nu se află chiar aşa departe. Pentru tine, omule, moartea este sfârşitul tuturor lucrurilor, dar nădăjduieşti totuşi că visele tale sacre, Cerul sfânt şi înălţător din aceste vise, vor trece dincolo, vor rămâne cu tine şi în mormânt. Nu ştii de ce, căci atunci nu mai eşti „pozitiv”, „raţional” şi toate acestea gândeme, dar aşa e musai să crezi. Aşa crezi fără să vorbeşti despre aceste lucruri cu cineva (deşi, iată, prin cele scrise aici le-am făcut transmisibile).

Simţi câteodată, nopţile, cum mobilele şi lucrurile din casă, pe care le ştii permanent pe locul destinat lor, odată ocupat pentru totdeauna parcă se revoltă şi te apasă cu fatalitatea lor. Aşa că ieşi în libertatea de afară. Libertatea cerului noaptea! Când liniştea sferelor, ce trebuie să fie lărmuitoare în muzica ei surdă şi totuşi asurzitoare, dar de nesimţit pentru sufletele noastre, pe care-au simţit-o doar geniile poetice, încremeneşte deasupra pământului negru. Şi talgerul imens este luminat ici-colo de stele pâlpâitoare, ca nişte lacrimi înceţoşate peste sufletul lumii.

Apoi încet-încet cerul se luminează. Se limpezeşte. Mai sunt stele undeva, în infinit, dar nu mai zărim nici una. Gândul la bolta senină, din nou luminată, îţi sporeşte torentele puternice ale vieţii din tine. Şi te tulbură în faţa Cerului Necunoscut conştiinţa lumilor din jur şi că toate se împletesc în tine. Conştientizezi atunci, nelămurit şi imperfect, că eşti un grăunte din tot, din trecutul nostru, al tuturor, îmbinat cu vieţile noastre viitoare. Şi ai atunci, în faţa limpidităţii calme a Cerului infinit, conştiinţa copleşitor de puternică că EŞTI pe gogoloiul acesta de Pământ, că, uite, Doamne, cât de măreaţă este şansa ce ni s-a dat în vastitatea Cerului Creator. Ce privilegiu absolut! Ce măreţ beneficiu!

Radu Părpăuţă este scriitor, traducător şi publicist

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri