Ca multi alti ieseni, probabil, mi-am imaginat ca vremea intreruperilor pe conducta de apa calda a trecut de mult. Ca la CET a venit o noua generatie de ingineri si manageri care stiu mai bine decit cei vechi sa-si vinda marfa. Ca sefii centralei au inteles perfect avertismentul dat de cei 30 la suta dintre locuitorii orasului care au renuntat la beneficiile sistemului comunitar de termoficare. Se pare, insa, ca primii care s-au debransat au fost chiar angajatii CET-ului, altfel nu se poate explica de ce comerciantul de energie termica si-a strins brusc taraba cu gigacalorii si a pus lacat pe robinetul de apa calda. Pe linga miile de ieseni rau-platnici pedepsiti, au mai cazut victima monopolului CET alte mii de ieseni buni platnici. Care pentru directorii CET conteaza mult prea putin.
Sa judecam faptele pe indelete. Este oarecum de inteles ca CET a oprit furnizarea agentului termic catre asociatiile cu datorii mai vechi de trei luni. De neinteles este faptul ca a facut-o fara preaviz – si abia aici inspectorii OPC ar putea administra sanctiuni. Pe de alta parte, CET nu a actionat in instanta nici o asociatie de proprietari sau locatari pentru recuperarea datoriilor, mergind astfel dupa principiul "para malaiata in gura lui natafleata". Cu alte cuvinte, distinsii manageri ai CET se asteapta ca iesenii sa stringa cureaua si sa achite singuri-singurei restantele. Asa s-a intimplat de fiecare data cind "s-a luat" apa, dar tot de fiecare data au existat citiva care si-au bagat picioarele in apa calda a CET-ului prin metoda debransare si instalare centrala proprie. Acestia din urma fac parte din categoria clientilor buni pe care ii pierde Centrala Electrotermica. Fiind societate cu capital de stat, nimeni nu este tras la raspundere si, in consecinta, nu plinge nimeni pentru pierderea lor.
In al doilea rind, e si vina asociatiilor care nu-si vineaza propriii rau-platnici. Dar acum, in plina vacanta judecatoreasca, vinatoarea se complica si mai mult. Juristii CET – daca exista intr-adevar si daca se bucura de oarece competenta – si-ar fi putut sfatui superiorii sa amine debransarea, ca mijloc de constringere, pina cind instantele vor fi inceput sa lucreze la capacitate maxima, respectiv pina in septembrie. Acum, oricine stie ca in salile de judecata se afla pe rol doar urgentele si cazurile penale. Dosarele civile – cum ar fi cele ale rau-platnicilor actionati in instanta de asociatiile de proprietari – stau in asteptare. Cu alte cuvinte, sansele ca apa calda sa revina la robinete in aceasta luna sint foarte mici.
Concluzia este ca CET a dat un avertisment in gol si a lovit la nimereala. Poate ca intreruperea apei calde este doar un paleativ menit sa treaca cu vederea celebra verificare anuala de tevi la care era supus orasul in fiecare vara. Sau, cine stie?, poate e o metoda de a mai economisi carbune si pacura. Cert este ca maniera invechita de a-i pune la zid, de-a valma, pe restantieri si pe buni platnici ii descalifica inca o data pe cei de la CET in fata iesenilor, aratind ca nu sint in stare sa mentina si sa dezvolte un serviciu comunitar aducator de profit.
Publicitate și alte recomandări video