anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

vineri, 01.07.2022

CET Holboca, amendată cu 100.000 de lei pentru lipsa echipamentelor de depoluare

GALERIE
poluare
 • poluare
- +

Inspectorii Gărzii de Mediu au îndesit verificările în teren şi sancţiunile aplicate celor care ard deşeuri, resturi vegetale sau nu respectă regulile anti-poluare. Sunt toate acestea suficiente?

Pentru neconformităţile constatate în domeniul protecţiei calităţii aerului, anul trecut au fost aplicate 72 de sancţiuni, în valoare totală de 634,5 mii lei. La Centrala de la Holboca (CET 2) a ajuns o sancţiune de 100 de mii de lei pentru depăşirea duratei cumulate de funcţionare fără echipamentele de depoluare a aerului, a precizat Gheorghe Bacuşcă, directorul Gărzii de Mediu Iaşi, la Colegiul prefectural. Pentru arderea deşeurilor la Zanea, Ciurea, mai ales a celor provenite din dezmembrările auto, a fost întocmită o sesizare penală, aflată acum la Parchetul de pe lângă Judecătoria Iaşi. De la începutul acestui an, au fost întreprinse 43 de acţiuni de control planificat şi neplanificat, sancţiunile (28 la număr) însumând deja jumătate din cuantumul întrgului an 2021: 311 mii lei. La acestea se adaugă 8 sesizări penale – pentru distrugerea habitatelor naturale, ca urmare a incendierii vegetaţiei din ariile naturale protejate.

Pe de altă parte, dintre cele doar cinci staţii de măsurare a calităţii aerului – toate amplasate în zona municipiului Iaşi, patru au semnalat anul trecut depăşiri ale nivelului de praf în aer în număr similar celui înregistrat în 2020. Doar staţia de la Ungheni "a luat-o razna", cu 80 de astfel de depăşiri faţă de 27, în 2020. Explicaţia furnizată de directorul Bacuşcă este una binecunoscută: drumul DJ 249A, care ar fi trebuit să fie modernizat de mult timp cu fonduri europene, aşteaptă şi astăzi rezolvarea unei probleme a partenerului de proiect de peste Prut. Este vorba de un proiect transfrontalier, care aşadar trebuie realizat în egală măsură în România şi în Republica Moldova. "Având în vedere înregistrarea repetată de depăşiri la indicatorul PM 10 la staţia IS-6 Ungheni (staţie de fond urban/trafic cu rolul de a monitoriza calitatea aerului în zona de graniţă cu Republica Modova), am impus Consiliului Judeţean Iaşi măsura privind urgentarea demersurilor necesare reabilitării drumurilor de interes local din comuna Ungheni, în special în zona de amplasament a staţiei de monitorizare", a precizat directorul Gărzii ieşene de Mediu. 

FOTO: Orice drum, dar mai ales cele neasfaltate, generează praf şi alte particule la trecerea autovehiculelor

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Războiul din Ucraina divide Occidentul; taberele (I)

Alexandru LĂZESCU

Războiul din Ucraina divide Occidentul; taberele (I)

În timp ce puterile europene majore doresc o finalizare rapidă a războiului din Ucraina, indiferent de rezultat, pentru America miza acestuia este una globală, cu impact asupra competiţiei geopolitice cu China.

opinii

Mistica secretului

Alexandru CĂLINESCU

Mistica secretului

Ne îndreptăm oare către un regim autoritar, în care renasc vechi frustrări şi obsesii? (...) Din luările de poziţie pe care le-am urmărit în aceste zile, reiese că situaţia actuală a Arhivelor ridică serioase semne de întrebare. Se perpetuează o anomalie: Arhivele sunt în subordinea Ministerului de Interne, ceea ce ne trimite din nou la isteria „secretului de stat”. Ar fi o regretabilă reîntoarcere în timp.

Arte şi meserii

Neculai SEGHEDIN

Arte şi meserii

Acum mai mulţi ani, după ce se înfiinţaseră universităţi şi filiale ale acestora pe la fiecare colţ de stradă, de ziceai că riscăm să ajungem o naţie de superintelectuali, de se speriase însuşi Comitetul Nobel de avalanşa de potenţiale premii ce urmau să poposească pe plaiurile mioritice, s-a ajuns la concluzia că, totuşi, cineva trebuie să mai muncească şi cu mâinile, pentru că, vorba lui Creangă, … dac-ar fi să iasă toţi învăţaţi […], n-ar mai avea cine să ne tragă ciubotele. 

Patologia şi puţinătatea intelectuală

Radu POPESCU

Patologia şi puţinătatea intelectuală

Perseverenţa cu care Dodon, socialiştii moldoveni şi partenerii lor politici de la Kremlin apelează doar la dezinformări pentru a-şi argumenta părerile reflectă un fenomen aflat la graniţa dintre patologie şi puţinătate intelectuală, rezultatele ultimelor alegeri prezidenţiale şi parlamentare din Republica Moldova arătând că oamenii - obişnuindu-se nu doar cu acelaşi tip de păcăleală, dar şi cu aceiaşi propagatori ai mesajelor false - nu mai pot fi duşi de nas ca pe vremuri. 

pulspulspuls

Speranţe de la Iaşi via Suceava pentru un posibil aranjament în Guvern

Speranţe de la Iaşi via Suceava pentru un posibil aranjament în Guvern

Demisia şi ancheta procurorilor DNA privindu-l pe ministrul pesedist al agriculturii, junele oltean de partid şi de stat Chesnoiu, om al sistemului, cică ar fi creat unele speranţe în anumite zone ale politichiei din mai multe judeţe, printre care şi la Iaşi, auzim. 

Caricatura zilei

Retragere din Insula Serpilor

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.