CET I, vândut oficial la fier vechi cu tot cu reţelele funcţionale
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

sambata, 29.01.2022

CET I, vândut oficial la fier vechi cu tot cu reţelele funcţionale

GALERIE
cet
 • cet
- +

Funcţionalitatea sistemului de termoficare din oraş este pusă sub semnul întrebării, în urma unei decizii luate zilele trecute de magistraţii de la Curtea de Apel Iaşi. Aceştia au validat practic licitaţia, ca fiind legală, prin care turbinele şi cazanele de la CET I au fost vândute la fier vechi unei firme de apartament din Bucu­reşti. Primăria a pierdut astfel a doua oară în faţa firmei Shine Concept, care a achiziţionat printr-o licitaţie publică de acum un an cantitate de 8,6 mi­lioane de kilograme de fier de la CET I. Printre deşeurile metalice, administratorul judiciar de la CET, Manage­ment Reorganizare Lichidare, a vândut atunci şi trei turbine şi patru cazane de la CET I. Primăria a deschis primul pro­ces şi a cerut suspendarea executării silite pe care a iniţiat-o firma bucu­reşteană. Municipalitatea a pierdut, cererea de suspendare a fost respinsă, însă Primăria a făcut recurs. Acesta a fost judecat la Curtea de Apel Iaşi şi a ajuns la final zilele trecute. Şi în recurs, Primăria a pierdut, iar magistraţii au menţinut sentinţa iniţială dată de Tri­bunal, care este acum definitivă şi irevocabilă. Astfel, firma Shine Concept poate, conform deciziei judecătoreşti, să intre în posesia fierului pe care l-a cumpărat prin licitaţie.

Interpretări diferite

Hotărârea instanţei este interpretată diferit de cele două părţi. Viceprimarul Mihai Chirica, care nici nu avea cu­noştinţă de existenţa deciziei în cursul zilei de ieri, a declarat că va studia cu departamentul juridic ce este de făcut. Avocatul firmei Shine Concept spune că societatea trebuie lăsată să ridice fierul vechi chiar de astăzi. „Aşteptăm să dea Primăria curs hotărârilor judecătoreşti într-o manieră amiabilă. Curtea de Apel a stabilit a treia oara faptul că suntem proprietarii bu­nurilor definitiv şi irevocabil. Proce­dura legală ar fi să fim invitaţi pe cale amiabilă să ridicăm bunurile. De mâine începând se poate întâmpla acest lucru. În caz contrar, există varianta executării silite“, a de­clarat avocatul Adrian Simion. Ofi­cialii din Primărie nu păreau ieri în temă, chiar dacă decizia instanţei poate lăsa Iaşul fără turbine şi cazane funcţionale. „Ştiu că sunt mai multe procese legate de salvarea părţii de patrimoniu care ne interesează foarte mult şi care ţine de buna funcţionare a CET. Probabil este unul. Vom studia cu compartimentele juridice ce este de făcut în continuare. Ştiu că sunt mai multe procese, unele au teme similare, şi vom urmări exact cum evoluează fiecare proces în partea. Vom face exact ce spune legea nu ne vom împotrivi unei decizii care devine definitivă şi irevocabilă. În situaţia CET, avem multe lucruri de pus la punct până ajungem la o situaţie defi­nitivă şi irevocabilă“, a declarat viceprimarul Mihai Chirica. Acesta a adăugat că Primăria nu ia în calcul varianta răscumpărării pentru instalaţiile funcţio­nale şi vândute la fier vechi. „Acea turbină o ţinem într-o stare de funcţionare în cazul în care CET II nu ar putea să furnizeze din motive tehnice. Ea este necesară pentru buna funcţionare, nu putem să lăsăm peste 125.000 de locuitori în imposibilitate. Nu putem răscumpăra ceea ce este al nostru. Acel patrimoniu este al mu­nicipiului, şi nu am vrea să cumpărăm de două ori acelaşi lucru“, a mai spus Chirica.

Scandalul

Avocatul firmei Shine Concept a mai declarat pentru „Ziarul de Iaşi“ că magistraţii au confirmat de fapt lici­taţia publică prin care s-a vândut fierul de la CET I, precum şi contractul de vânzare-cumpărare încheiat cu lichidatorii de la CET, în varianta iniţială. Astfel, firma care îşi are sediul într-un apartament a devenit proprietar definitiv şi irevocabil pe cele 8,6 de milioane de kilograme de fier din centrală, pentru care ar fi negociat o sumă de 5 mi­lioane de euro. Printre acestea se află şi trei turbine şi patru cazane, iar restul deşeuri fieroase, care ar trebui ridicate în perioada următoare de executorul judecătoresc.

Scandalul fierului vechi de la CET a început acum un an atunci când Shine Concept, o firmă de apartament din Bu­­cureşti, a cumpărat la pachet cu fierul vechi de la CET inclusiv reţele funcţionale. Firma a obţinut printr-o decizie judecătorească să ridice cu forţa bunurile din clădire, acţiune care a fost blocată de Primărie. Oficialii au deschis un război împotriva firmei care a cumărat fierul şi împotriva lichidatorului juridiciar care a organizat licitaţia. Edilii au susţinut constant că nu au aprobat niciodată vânzarea turbinei şi cazanelor de la CET şi că acestea au fost incluse abuziv pe lista bunurilor nefuncţionale scoase la vânzare.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

De ce angajarea în Guvern a unui fiu de politician ne face să pierdem de două ori

Dan CONSTANTIN

De ce angajarea în Guvern a unui fiu de politician ne face să pierdem de două ori

De aceea mulţi dintre tineri aleg din start să-şi caute ceva în afară. Nu vor să se milogească pe aici şi oricum e mai cool să lucrezi în Berlin sau Londra decât să-ţi faci veacul prin Vaslui.

Filmuletul zilei

opinii

Seimeni (XVI). Instaurarea regimului comunist: colhozul, geaceul, ceapeul (5)

Eugen MUNTEANU

Seimeni (XVI). Instaurarea regimului comunist: colhozul, geaceul, ceapeul (5)

Autorul relatează în continuare despre felul în care familia sa din Seimeni, sat situat pe malul dobrogean al Dunării, a traversat anii comunismului.

Cu Dumnezeu, de-a v-aţi ascunselea

pr. Constantin STURZU

Cu Dumnezeu, de-a v-aţi ascunselea

Cuvântul Dumnezeu cred că e printre cele mai familiare cuvinte. Dar avem noi o idee clară asupra conţinutului acestui cuvânt? Îl învăţăm de mici, dar ceea ce învăţăm corespunde realităţii? Trăim cu impresia că atunci când vorbim despre Dumnezeu ştim precis la Ce (sau la Cine) ne referim. 

Coroana reginei

arh. Ionel OANCEA

Coroana reginei

Arhitectura este arta deplină a spaţiului de viaţă, personală şi comunitară. Resursele de creativitate vin din întreaga cultură şi civilizaţie. Referinţele sunt complexe, diferite de ale artelor plastice figurative sau nonfigurative. 

pulspulspuls

Avem notabilităţi faine pe listă: iacătă cine vine la inaugurarea A8 din 2050!

Avem notabilităţi faine pe listă: iacătă cine vine la inaugurarea A8 din 2050!

Sinceri să fim acuma, parcă nici nu ştim cum s-o luăm: de bună sau de nebună? Un personagiu din târg pus pe ghiduşii a făcut o pagină online specială, preventiv, ca să ocupe loc în faţă, pentru inaugurarea autostrăzii Unirii, A8, pentru data de luni, 3 ianuarie 2050 (!). 

Caricatura zilei

Oare și lor le-a venit mare?

Editia PDF

Bancul zilei

Doi tipi, amândoi casatoriti, stau de vorba: – Nu stiu ce sa ma mai fac! De câte ori vin acasa, dupa ce am ba (...)

Parteneri

Alte publicatii

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.

  X