Funcţionalitatea sistemului de termoficare din oraş este pusă sub semnul întrebării, în urma unei decizii luate zilele trecute de magistraţii de la Curtea de Apel Iaşi. Aceştia au validat practic licitaţia, ca fiind legală, prin care turbinele şi cazanele de la CET I au fost vândute la fier vechi unei firme de apartament din Bucureşti. Primăria a pierdut astfel a doua oară în faţa firmei Shine Concept, care a achiziţionat printr-o licitaţie publică de acum un an cantitate de 8,6 milioane de kilograme de fier de la CET I. Printre deşeurile metalice, administratorul judiciar de la CET, Management Reorganizare Lichidare, a vândut atunci şi trei turbine şi patru cazane de la CET I. Primăria a deschis primul proces şi a cerut suspendarea executării silite pe care a iniţiat-o firma bucureşteană. Municipalitatea a pierdut, cererea de suspendare a fost respinsă, însă Primăria a făcut recurs. Acesta a fost judecat la Curtea de Apel Iaşi şi a ajuns la final zilele trecute. Şi în recurs, Primăria a pierdut, iar magistraţii au menţinut sentinţa iniţială dată de Tribunal, care este acum definitivă şi irevocabilă. Astfel, firma Shine Concept poate, conform deciziei judecătoreşti, să intre în posesia fierului pe care l-a cumpărat prin licitaţie.
Interpretări diferite
Hotărârea instanţei este interpretată diferit de cele două părţi. Viceprimarul Mihai Chirica, care nici nu avea cunoştinţă de existenţa deciziei în cursul zilei de ieri, a declarat că va studia cu departamentul juridic ce este de făcut. Avocatul firmei Shine Concept spune că societatea trebuie lăsată să ridice fierul vechi chiar de astăzi. „Aşteptăm să dea Primăria curs hotărârilor judecătoreşti într-o manieră amiabilă. Curtea de Apel a stabilit a treia oara faptul că suntem proprietarii bunurilor definitiv şi irevocabil. Procedura legală ar fi să fim invitaţi pe cale amiabilă să ridicăm bunurile. De mâine începând se poate întâmpla acest lucru. În caz contrar, există varianta executării silite“, a declarat avocatul Adrian Simion. Oficialii din Primărie nu păreau ieri în temă, chiar dacă decizia instanţei poate lăsa Iaşul fără turbine şi cazane funcţionale. „Ştiu că sunt mai multe procese legate de salvarea părţii de patrimoniu care ne interesează foarte mult şi care ţine de buna funcţionare a CET. Probabil este unul. Vom studia cu compartimentele juridice ce este de făcut în continuare. Ştiu că sunt mai multe procese, unele au teme similare, şi vom urmări exact cum evoluează fiecare proces în partea. Vom face exact ce spune legea nu ne vom împotrivi unei decizii care devine definitivă şi irevocabilă. În situaţia CET, avem multe lucruri de pus la punct până ajungem la o situaţie definitivă şi irevocabilă“, a declarat viceprimarul Mihai Chirica. Acesta a adăugat că Primăria nu ia în calcul varianta răscumpărării pentru instalaţiile funcţionale şi vândute la fier vechi. „Acea turbină o ţinem într-o stare de funcţionare în cazul în care CET II nu ar putea să furnizeze din motive tehnice. Ea este necesară pentru buna funcţionare, nu putem să lăsăm peste 125.000 de locuitori în imposibilitate. Nu putem răscumpăra ceea ce este al nostru. Acel patrimoniu este al municipiului, şi nu am vrea să cumpărăm de două ori acelaşi lucru“, a mai spus Chirica.
Scandalul
Avocatul firmei Shine Concept a mai declarat pentru „Ziarul de Iaşi“ că magistraţii au confirmat de fapt licitaţia publică prin care s-a vândut fierul de la CET I, precum şi contractul de vânzare-cumpărare încheiat cu lichidatorii de la CET, în varianta iniţială. Astfel, firma care îşi are sediul într-un apartament a devenit proprietar definitiv şi irevocabil pe cele 8,6 de milioane de kilograme de fier din centrală, pentru care ar fi negociat o sumă de 5 milioane de euro. Printre acestea se află şi trei turbine şi patru cazane, iar restul deşeuri fieroase, care ar trebui ridicate în perioada următoare de executorul judecătoresc.
Scandalul fierului vechi de la CET a început acum un an atunci când Shine Concept, o firmă de apartament din Bucureşti, a cumpărat la pachet cu fierul vechi de la CET inclusiv reţele funcţionale. Firma a obţinut printr-o decizie judecătorească să ridice cu forţa bunurile din clădire, acţiune care a fost blocată de Primărie. Oficialii au deschis un război împotriva firmei care a cumărat fierul şi împotriva lichidatorului juridiciar care a organizat licitaţia. Edilii au susţinut constant că nu au aprobat niciodată vânzarea turbinei şi cazanelor de la CET şi că acestea au fost incluse abuziv pe lista bunurilor nefuncţionale scoase la vânzare.
Publicitate și alte recomandări video