anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

Cetatea Rupea, reabilitată printr-o investiţie de 25 milioane lei, va putea fi vizitată din 15 iunie

GALERIE
rupea-aproape
 • rupea-aproape
- +

Cetatea Rupea din judeţul Braşov, construitǎ şi extinsǎ în secolele XIV - XVII ca refugiu pentru satele din împrejurimi, a fost reabilitată în urma unei investiţii de aproximativ 25 de milioane de lei şi va putea fi vizitată începând din 15 iunie.

Potrivit primarului localităţii Rupea, Flavius Dumitrescu, cetatea va fi înscrisă în circuitul turistic după ce timp de doi ani a fost reabilitată cu fonduri europene şi cofinanţare locală, suma totală investită fiind de aproximativ 25 de milioane de lei.

"Cetatea este închisă de zeci de ani. Era o ruină. Acum doi ani au început lucrările de reabilitare după ce am primit fonduri europene. Primăria Rupea şi Consiliul Judeţean Braşov au contribuit împreună cu circa 6 milioane lei, iar restul de până la 25 de milioane lei sunt fonduri europene", a declarat corespondentului MEDIAFAX primarul localităţii Rupea.

Lucrările au constat în reabilitarea completă a cetăţii, construirea căilor de acces şi a instalaţiilor de apă, electricitate şi a iluminatului public şi ambiental.

De asemenea, au fost amenajate o parcare cu 100 de locuri pentru autoturisme şi zece pentru autocare şi un centru de informare turistică.

Promovarea cetăţii va începe înainte de finalizarea lucrărilor, în 1 iunie, cu o serbare câmpenească intitulată "Rupea-m gura târgului", când vor avea loc şi o expoziţie de animale şi păsări, prezentări de cai şi plimbări cu trăsurile. După deschiderea cetăţii, în timpul verii va fi organizat şi un festival dedicat compozitorului Wilhelm Georg Berger, născut la Rupea în 1929.

Costurile promovării oraşului, care se ridică la peste 40.000 de lei, sunt suportate tot din fonduri europene, potrivit primarului.

Cetatea Rupea, ridicată pe Dealul Cohalmului, a fost construită şi extinsă în secolele XIV - XVII, ca refugiu pentru satele din împrejurimi. Rupea este unul dintre cele mai vechi vestigii arheologice de pe teritoriul României, primele semne de aşezări omeneşti datând din paleotic şi neoliticul timpuriu (5.500-3.500 î.H.). Prima atestare documentară datează din anul 1324, când saşii răsculaţi împotriva regelui Carol Robert al Ungariei s-au refugiat în interiorul cetăţii, Castrum Kuholm. Numele de Kuholom face referire la roca pe care a fost ridicată: bazaltul. Documente din secolul al XV-lea menţionează cetatea ca fiind un important centru comercial şi meşteşugăresc, cu 12 bresle. Cetatea a servit de-a lungul timpului ca fortificaţie, dar şi ca refugiu pentru populaţia care locuia pe dealurile şi valea din împrejurimi, aşezarea acesteia fiind strategică: la îmbinarea drumurilor cacre făceau legătura între Transilvania, Moldova şi Ţara Românească prin pasurile sud-estice. (Mediafax)

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Admitere nouă, obiceiuri vechi

Ioan Alexandru TOFAN

Admitere nouă, obiceiuri vechi

În lipsa unor criterii ferme cu privire la viaţa academică şi a unor planuri solide de viaţă, absolvenţii de liceu nici nu au la îndemână prea multe temeiuri pentru a decide ce vor studia ca studenţi. Astfel, argumentul îmbulzelii devine oarecum convingător.

opinii

Modernitatea şi postmodernitatea alienării

Codrin Liviu CUȚITARU

Modernitatea şi postmodernitatea alienării

Fugi, Rabbit (şi toată seria pe care o deschide) reprezintă o parabolă a alienării în universul postindustrial, publicarea sa în română căpătând, încă din 2008, cu un an înaintea morţii scriitorului, o neaşteptată legitimitate culturală în contextul prezentului.

Perpetuum praedictionem

Bogdan ILIESCU

Perpetuum praedictionem

The best way to predict the future is to create it. (Cel mai bun mod să prezici viitorul este să îl creezi.) Peter Drucker

Provincialismul trufaş al capitalei

Florin CÎNTIC

Provincialismul trufaş al capitalei

Într-una dintre postările sale educative de pe FB, Dan Alexe sublinia că toţi avem accent şi că cel valah, „dă Bucureshti”, e unul dintre cele mai caraghioase, graiul obişnuit al respectivilor aborigeni fiind şi plin de greşeli de acord. Căci a fi provincial nu e o chestiune de plasare geografică, ci de educaţie, nu?

pulspulspuls

Concediu la secret pentru famiglia premarelui

Concediu la secret pentru famiglia premarelui

’Neaţa bună, dragi cetitori! Am vrut pe astăzi să vă spunem una faină cu premarele Mihăiţă al nostru, dar n-o mai spunem căci, din ce am auzit, omul şi-a luat famiglia şi a şters-o în concediu. 

Caricatura zilei

Ambulanța

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.