anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

sambata, 01.10.2022

Cetăţean de onoare al Iaşului, adus la DIICOT. Înşelăciuni imobiliare de rămâi cu gura căscată

GALERIE
Alexandru_Bernic_Chirica
 • Alexandru_Bernic_Chirica
- +

Procurorii susţin că gruparea identifica persoane care aveau dreptul să primească suprafeţe mari de teren şi aşteptau punerea în posesie, fiind în proceduri de stabilire a amplasamentelor. Membrii reţelei aveau în vizor persoane în vârstă sau care se aflau în strainătate şi îi convingeau să le dea procuri de reprezentare. După vânzarea terenurilor, banii nu mai ajungeau la proprietari. Printre cei audiaţi de procurori se numără notarul Răzvan-Ionuţ Costin şi avocatul Alexandru Bernic. Ce rol aveau cei doi în cadrul grupului?

O reţea de ieşeni specializată în tranzacţii cu terenuri în numele unor oameni care ulterior nu mai vedeau niciun ban a fost destructurată ieri de procurorii DIICOT. În cadrul acţiunii procurorilor sprijiniţi de poliţişti din cadrul Brigăzii de Combatere a Crimei Organizate şi jandarmi, inclusiv din Bacău şi Vaslui, au fost efectuate 18 percheziţii imobiliare, un număr de 14 persoane fiind conduse la audierile prelungite până seara târziu. Printre acestea, şi un avocat desemnat în urmă cu doi ani de Primărie „cetăţean de onoare al Iaşului”.

Grupul vizat de procurori a acţionat în ultimii 6 ani, membrii acestuia fiind autorii a numeroase fapte de înşelăciune. „Principiul de bază al activităţii infracţionale a constat în identificarea unor persoane, de regulă în vârstă, fără moştenitori sau cu moştenitori care domiciliază în străinătate, care au solicitat reconstituirea drepturilor de proprietate asupra unor imobile reprezentate de suprafeţe mari de teren, iar cererile acestora au fost confirmate prin hotărâri de reconstituire a drepturilor de proprietate emise de Comisiile de fond funciar sau prin pronunţarea unor hotărâri judecătoreşti. Totodată, membrii grupului au manifestat preferinţă pentru persoanele care, în exercitarea drepturilor menţionate anterior, se aflau în procedurile de identificare a amplasamentelor originale sau ale altor amplasamente libere, unde s-ar putea realiza punerile în posesie”, se menţionează într-un comunicat al DIICOT.

În mod obişnuit, samsarii imobiliari cumpără ieftin drepturile de succesiune pentru proprietăţi revendicate de ani de zile şi la care moştenitorii aproape au renunţat să mai spere. Membrii reţelei ieşene mergeau însă la sigur, fără să cheltuiască sau să rişte practic nimic. Ei îi identificau pe proprietarii sau moştenitorii unor terenuri care parcurseseră toate procedurile administrative sau judiciare ale retrocedării, riscul ca punerea în posesie să nu se concretizeze fiind ca şi inexistent. Practic, singura etapă de parcurs mai era identificarea amplasamentelor pentru punerea în posesie. Şi această etapă însă este greoaie şi impune proceduri de durată, aşa că membrii reţelei se orientau spre persoane în vârstă sau către moştenitori ai acestora, domiciliaţi în străinătate şi care nu aveau nici timpul, nici disponibilitatea de a umbla de la o instituţie la alta. Aceştia erau convinşi să încheie procuri de reprezentare în favoarea unor membri ai reţelei, prin care aceştia erau împuterniciţi săfinalizeze procedurile de retrocedare şi, ulterior, să valorifice terenul. Parcelele retrocedate erau vândute, dar banii nu mai ajungeau la proprietarii de drept, fiind păstraţi de indivizii din grupul cercetat de DIICOT. Apoi, aceştia îşi duceau victimele cu vorba, pretextând căprocedurile legale nu fuseseră încă finalizate. În acest mod, au fost făcute tranzacţii în valoare totală de aproximativ 2,5 milioane euro.

Cum acţiona gruparea

Printre cei audiaţi ieri de procurori se numără notarul Răzvan-Ionuţ Costin, avocatul Alexandru Bernic, un alt apropiat al clanului Cordunenilor, Alin Curcă şi un intermediar în tranzacţii cu terenuri, Sandu Cătălin Gheorghiţă. Avocatul Bernic ar fi fost una dintre cele mai importante piese din angrenaj. Procurorii susţin că acesta asigura aparenţa de legalitate a operaţiunilor, gestiona circuitele de spălare a banilor obţinuţi din tranzacţii şi urma să asigure protecţia juridică dacă împotriva membrilor grupului ar fi fost declanşate operaţiuni legale. Nu în ultimul rând, el îşi folosea calitatea de avocat pentru a da o notă de onorabilitate operaţiunilor, reprezentând grupul în faţa autorităţilor publice, conform DIICOT.

Notarul ar fi fost cel care furniza informaţii cu privire la terenurile apărute „pe piaţă” şi se ocupa de autentificarea actelor, arată anchetatorii. Dacă era cazul, finaliza procedurile de succesiune în aceeaşi zi în care era înregistrată cererea, consemnând în documente un singur moştenitor, cel cu care urma să se perfecteze tranzacţia. Până la închiderea ediţiei, cei incriminaţi nu au putut fi contactaţi, personal sau prin intermediari. Până la soluţionarea cazului ei beneficiază de prezumţia de nevinovăţie.

Notarul Costin, implicat şi în Dosarul „Zoiosu”

Notarul Costin este implicat şi în alt dosar instrumentat de DIICOT, cel privind terenul fostei terase „Zoiosu” de pe Sărărie. Terenul a fost dat de municipalitate în folosinţa unei firme care se angajase să construiască acolo o pensiune. În locul pensiunii a fost construit un bloc, apartamentele fiind scoase la vânzare prin intermediul cabinetului de notar al lui Costin. Acesta este acuzat în dosar de abuz în serviciu şi fals intelectual în forme continuate. Numele lui Bernic şi Curcă apar, alături de cel al fostului procuror Radu Moisescu, într-un dosar instrumentat în urmă cu 10 ani de DNA. Bernic a primit 1.000 de euro de la un ieşean, promiţându-i că va interveni pentru anularea măsurii de indisponibilizare dispusă asupra automobilului BMW 520 al acestuia. Banii au fost împărţiţi de Bernic cu procurorul Moisescu, dar sechestrul nu a fost ridicat. Avocatul şi procurorul aveau să fie condamnaţi în 2014 la câte 2 ani de închisoare cu suspendare pentru trafic de influenţă. În pofida trecutului său, Bernic avea să fie desemnat de Primărie, în anul 2019, cetăţean de onoare al Iaşului.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

De ce câştigă extrema dreaptă

Pavel LUCESCU

De ce câştigă extrema dreaptă

Tot mai mulţi din aşa-zisa lume civilizată strigă tot mai strident că vor o schimbare. Deocamdată nici ei nu ştiu cum şi către ce. Dar, ca de atâtea ori în istorie, se vor găsi mereu politicieni care vor ştii să călărească valul şi să ne vândă cu succes o nouă rundă de iluzii.

opinii

Cu ochii larg închişi

Alexandru CĂLINESCU

Cu ochii larg închişi

Unele evenimente din ultima vreme, mai ales aşa-zisele „referendumuri” organizate de ruşi în terioriile ocupate, m-au făcut să-mi reamintesc de un text pe care l-am publicat în urmă cu nouăsprezece ani. Îl reiau aici, în ideea că el va arăta, o dată în plus, că liderul de la Kremlin este, în tot ce face, de o nesmintită şi sinistră consecvenţă.

De la oraşul creativ, la cel al creatorilor (I)

George PLEȘU

De la oraşul creativ, la cel al creatorilor (I)

Săptămâna trecută a fost lansată, fără prea mare tam-tam mediatic, dar cu reacţii bune în online, platforma orasulcreatorilor.com. În spatele ei sunt oameni din echipa care a realizat logo-ul Iaşului, care de data aceasta au invitat pentru consultări mai largi o serie de tineri implicaţi în industriile creative locale, în timp ce site-ul era încă în perioada de teste.

Ego-grafii. Emil Brumaru (I)

Codrin Liviu CUȚITARU

Ego-grafii. Emil Brumaru (I)

Emil Brumaru era, în subsidiar, aidoma tuturor scriitorilor adevăraţi, fiinţa cea mai delicată cu putinţă - aproape fragilă, aş îndrăzni să observ - care-şi disimula, în identitatea (construită) de rebel al culturii, propriile temeri şi inhibiţii în faţa „infernului” din celălalt.

pulspulspuls

Aripa fără scrupule a partidoiului local tocmai dă atacul la un proiect de milioane de iepuroi!!

Aripa fără scrupule a partidoiului local tocmai dă atacul la un proiect de milioane de iepuroi!!

Iată, dacă mai era nevoie, stimaţi telespectatori, dovada că şi în politichie este valabilă vorba aia că aşchia nu sare departe de trunchi şi unde altundeva puteam vedea mai bine o asemenea confirmare decât în familia fostului deputat Rachetă Patriot, hahalera universitară care a făcut de râs oraşul în ţară şi nu numai cu iniţiativa legii privind pensiile speciale, dar mai ales prin nenumăratele declaraţii şovine, patriotarde şi pompoase de tip vadimist. 

Caricatura zilei

Zbor anulat

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.