Cetăţean de onoare al Iaşului, adus la DIICOT. Înşelăciuni imobiliare de rămâi cu gura căscată
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

miercuri, 08.12.2021

Cetăţean de onoare al Iaşului, adus la DIICOT. Înşelăciuni imobiliare de rămâi cu gura căscată

GALERIE
Alexandru_Bernic_Chirica
  • Alexandru_Bernic_Chirica
- +

Procurorii susţin că gruparea identifica persoane care aveau dreptul să primească suprafeţe mari de teren şi aşteptau punerea în posesie, fiind în proceduri de stabilire a amplasamentelor. Membrii reţelei aveau în vizor persoane în vârstă sau care se aflau în strainătate şi îi convingeau să le dea procuri de reprezentare. După vânzarea terenurilor, banii nu mai ajungeau la proprietari. Printre cei audiaţi de procurori se numără notarul Răzvan-Ionuţ Costin şi avocatul Alexandru Bernic. Ce rol aveau cei doi în cadrul grupului?

O reţea de ieşeni specializată în tranzacţii cu terenuri în numele unor oameni care ulterior nu mai vedeau niciun ban a fost destructurată ieri de procurorii DIICOT. În cadrul acţiunii procurorilor sprijiniţi de poliţişti din cadrul Brigăzii de Combatere a Crimei Organizate şi jandarmi, inclusiv din Bacău şi Vaslui, au fost efectuate 18 percheziţii imobiliare, un număr de 14 persoane fiind conduse la audierile prelungite până seara târziu. Printre acestea, şi un avocat desemnat în urmă cu doi ani de Primărie „cetăţean de onoare al Iaşului”.

Grupul vizat de procurori a acţionat în ultimii 6 ani, membrii acestuia fiind autorii a numeroase fapte de înşelăciune. „Principiul de bază al activităţii infracţionale a constat în identificarea unor persoane, de regulă în vârstă, fără moştenitori sau cu moştenitori care domiciliază în străinătate, care au solicitat reconstituirea drepturilor de proprietate asupra unor imobile reprezentate de suprafeţe mari de teren, iar cererile acestora au fost confirmate prin hotărâri de reconstituire a drepturilor de proprietate emise de Comisiile de fond funciar sau prin pronunţarea unor hotărâri judecătoreşti. Totodată, membrii grupului au manifestat preferinţă pentru persoanele care, în exercitarea drepturilor menţionate anterior, se aflau în procedurile de identificare a amplasamentelor originale sau ale altor amplasamente libere, unde s-ar putea realiza punerile în posesie”, se menţionează într-un comunicat al DIICOT.

În mod obişnuit, samsarii imobiliari cumpără ieftin drepturile de succesiune pentru proprietăţi revendicate de ani de zile şi la care moştenitorii aproape au renunţat să mai spere. Membrii reţelei ieşene mergeau însă la sigur, fără să cheltuiască sau să rişte practic nimic. Ei îi identificau pe proprietarii sau moştenitorii unor terenuri care parcurseseră toate procedurile administrative sau judiciare ale retrocedării, riscul ca punerea în posesie să nu se concretizeze fiind ca şi inexistent. Practic, singura etapă de parcurs mai era identificarea amplasamentelor pentru punerea în posesie. Şi această etapă însă este greoaie şi impune proceduri de durată, aşa că membrii reţelei se orientau spre persoane în vârstă sau către moştenitori ai acestora, domiciliaţi în străinătate şi care nu aveau nici timpul, nici disponibilitatea de a umbla de la o instituţie la alta. Aceştia erau convinşi să încheie procuri de reprezentare în favoarea unor membri ai reţelei, prin care aceştia erau împuterniciţi săfinalizeze procedurile de retrocedare şi, ulterior, să valorifice terenul. Parcelele retrocedate erau vândute, dar banii nu mai ajungeau la proprietarii de drept, fiind păstraţi de indivizii din grupul cercetat de DIICOT. Apoi, aceştia îşi duceau victimele cu vorba, pretextând căprocedurile legale nu fuseseră încă finalizate. În acest mod, au fost făcute tranzacţii în valoare totală de aproximativ 2,5 milioane euro.

Cum acţiona gruparea

Printre cei audiaţi ieri de procurori se numără notarul Răzvan-Ionuţ Costin, avocatul Alexandru Bernic, un alt apropiat al clanului Cordunenilor, Alin Curcă şi un intermediar în tranzacţii cu terenuri, Sandu Cătălin Gheorghiţă. Avocatul Bernic ar fi fost una dintre cele mai importante piese din angrenaj. Procurorii susţin că acesta asigura aparenţa de legalitate a operaţiunilor, gestiona circuitele de spălare a banilor obţinuţi din tranzacţii şi urma să asigure protecţia juridică dacă împotriva membrilor grupului ar fi fost declanşate operaţiuni legale. Nu în ultimul rând, el îşi folosea calitatea de avocat pentru a da o notă de onorabilitate operaţiunilor, reprezentând grupul în faţa autorităţilor publice, conform DIICOT.

Notarul ar fi fost cel care furniza informaţii cu privire la terenurile apărute „pe piaţă” şi se ocupa de autentificarea actelor, arată anchetatorii. Dacă era cazul, finaliza procedurile de succesiune în aceeaşi zi în care era înregistrată cererea, consemnând în documente un singur moştenitor, cel cu care urma să se perfecteze tranzacţia. Până la închiderea ediţiei, cei incriminaţi nu au putut fi contactaţi, personal sau prin intermediari. Până la soluţionarea cazului ei beneficiază de prezumţia de nevinovăţie.

Notarul Costin, implicat şi în Dosarul „Zoiosu”

Notarul Costin este implicat şi în alt dosar instrumentat de DIICOT, cel privind terenul fostei terase „Zoiosu” de pe Sărărie. Terenul a fost dat de municipalitate în folosinţa unei firme care se angajase să construiască acolo o pensiune. În locul pensiunii a fost construit un bloc, apartamentele fiind scoase la vânzare prin intermediul cabinetului de notar al lui Costin. Acesta este acuzat în dosar de abuz în serviciu şi fals intelectual în forme continuate. Numele lui Bernic şi Curcă apar, alături de cel al fostului procuror Radu Moisescu, într-un dosar instrumentat în urmă cu 10 ani de DNA. Bernic a primit 1.000 de euro de la un ieşean, promiţându-i că va interveni pentru anularea măsurii de indisponibilizare dispusă asupra automobilului BMW 520 al acestuia. Banii au fost împărţiţi de Bernic cu procurorul Moisescu, dar sechestrul nu a fost ridicat. Avocatul şi procurorul aveau să fie condamnaţi în 2014 la câte 2 ani de închisoare cu suspendare pentru trafic de influenţă. În pofida trecutului său, Bernic avea să fie desemnat de Primărie, în anul 2019, cetăţean de onoare al Iaşului.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Întâlnire online între democraţii

Lucian DÎRDALA

Întâlnire online între democraţii

Deocamdată, administraţia Biden nu doreşte decât să reafirme leadership-ul american în spaţiul pe care mass media încă îl numeşte „lumea liberă”. Este greu de crezut că, în acest moment, Statele Unite au capacitatea ori dispoziţia să exercite presiuni semnificative asupra participanţilor mai puţin merituoşi, şi cu atât mai puţin asupra statelor neinvitate la summit, cum ar fi Turcia.

Filmuletul zilei

opinii

Identităţi în oglindă (II)

Florin CÎNTIC

Identităţi în oglindă (II)

Nimic mai firesc cu ocazia Zilei Naţionale decât o discuţie despre ce înseamnă „să fii român”. Evreu român.

Istoria (sau isteria) unui boxer

Radu PĂRPĂUȚĂ

Istoria (sau isteria) unui boxer

Era pe vremea lui Ceaşcă un boxer sas pe care-l chema Stumpf, ne spunea Ghiţă Mutu din plutonul nostru Ghiţă intrase la facultatea de textile de la Cisnădie, de unde ştia povestea cu Stumpf, care era de fel de pe acolo. 

Ministere „croite” şi răscroite

Nicolae CREŢU

Ministere „croite” şi răscroite

Mai mult decât oriunde altundeva, cel puţin pe aici, prin Europa, la noice declară „liderii” politichiei trebuie dat „la întors”, pe reversul de biată, mai dosnică, retorică a asigurărilor „liniştitoare” puse în circulaţie publică, mediatică. 

pulspulspuls

Iaca ce aranjamente mai pun la cale nea Măricel şi mister Ciorăpel!

Iaca ce aranjamente mai pun la cale nea Măricel şi mister Ciorăpel!

Pentru că tot am deschis ieri pârtia din acest sezon de iarnă cu ce se mai vorbeşte în lumea halatelor albe ca zăpada din târg, povestindu-vă cum s-a bătut palma ca mister Bazil Usturoi să rămână şef acolo unde est, şi pentru că vine vorba aşa de rar despre treburile astea extra-Covid din domeniu, am zis că numai bine să vă mai spunem una scurtă dar vioaie pe azi, că tot e miercuri, zi de post fără nicio dezlegare, nici la peşte, nici la vin sau undelemn. 

Caricatura zilei

Degetelezare

Editia PDF

Bancul zilei

- "Pentru o digestie buna beau bere. Daca nu am pofta de mâncare, beau vin alb. Daca am tensiunea scazuta, beau vin ros (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.