Cetățenia europeană activă la Liceul Teoretic ”Vasile Alecsandri” Iași
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

miercuri, 02.12.2020

COMUNICAT DE PRESA

Cetățenia europeană activă la Liceul Teoretic ”Vasile Alecsandri” Iași

GALERIE
20190404_132332
  • 20190404_132332
- +

In luna aprilie 2019, Liceul Teoretic „Vasile Alecsandri” din Iaşi promovează cetățenia europeană activă prin activități diverse.

Un prim exemplu îl constituie dreptul de a circula liber pe teritoriul Uniunii Europene, de care a beneficiat un grup format din 5 elevi și 2 profesori, prin participarea la activități de predare, învățare și formare, în cadrul proiectului „Problem solving in MINT or STEAM subjects in schools in Northern Ireland, Romania and Germany" (nr. 2017-1-DE03-KA219-035584_4), finanţat de Uniunea Europeană prin programul Erasmus+, proiect de parteneriat strategic – acţiunea cheie 2. Activitățile s-au desfășurat la St Dominic's Grammar School din Belfast – Regatul Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord în perioada 1-6 aprilie 2019 și au cuprins: vizite de studiu, workshop-uri de robotică și programare, observarea unor ecosisteme, toate acestea cu scopul îndeplinirii obiectivelor proiectului, dezvoltării gândirii critice a elevilor, integrării aspectelor culturale în educație.

Un alt exemplu este încurajarea elevilor de a participa activ la viața democratică a UE. În acest an școlar, Liceul Teoretic ”V. Alecsandri” candidează pentru obținerea titlului de Școală – ambasador a Parlamentului European, în cadrul unui program derulat de Biroul de Legătură a Parlamentului European, în parteneriat cu Ministerul Educației Naționale și Asociația APDD ”Agenda 21”. In cadrul acestui proiect ne-am propus să creștem gradul de conștientizare și informare a tinerilor cu privire la instituțiile europene, la drepturile și oportunitățile pe care le au, la rolul lor în calitate de cetățeni europeni. O activitate interesantă va fi ”EU back to school” și se va derula vineri, 12 aprilie, începând cu orele 12.00. In cadrul acestui program, angajați ai institutiilor europene se reîntorc în școlile în care au studiat pentru a promova valorile europene. Noi vom avea onoarea să o întâlnim pe Oana Melinceanu, care ne va împărtăși experiența sa la Comisia Europeană din Bruxelles (DG pentru Cercetare si Inovare) și va prezenta instituțiile importante la nivelul UE, în contextul Președenției României la Consiliul UE și al viitoarelor alegeri pentru Parlamentul European.

Prin toate aceste activități de formare a abilităților și atitudinilor specifice unei cetățenii active derulate în cadrul programelor europene, elevii ajung să își cunoască drepturile și responsabilitățile, să dea dovadă de implicare și solidaritate, să își dezvolte competențele interculturale, a declarat doamna director adjunct Mihaela Ionescu.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Vot de Sf. Nicolae

Lucian DÎRDALA

Vot de Sf. Nicolae

Chiar dacă parlamentarii şi Parlamentul, ca instituţie, nu se bucură de încredere în rândul opiniei publice, cetăţenii României sunt singurii care pot remedia această situaţie, prin voturile lor. Singura condiţie ar fi ca ele să fie rezultatul unui proces de reflecţie atentă şi, poate, de deliberare sinceră cu cei apropiaţi.

Filmuletul zilei

opinii

Votul ca dar

Florin CÎNTIC

Votul ca dar

Deşi nu sunt superstiţios, m-am gândit să reiau acest text scris înainte de europarlamentarele de anul trecut, cu speranţa că poate nu şi-a pierdut din caracterul său profetic şi duminică va fi dusă la bun sfârşit o acţiune începută atunci.

O lume ce gândea în basme şi vorbea în poezii

Radu PĂRPĂUȚĂ

O lume ce gândea în basme şi vorbea în poezii

Această lume nu judeca sau, vai! nu condamna lumea de ieri cu mintea de azi, stângistă, de un neomarxism avântat şi prostesc. Măcar de-ar fi numai prefăcut, dar e prostesc. Nu cunoştea „progresismul” actual şi nici nu-l practica. Pentru ea lumea veche era şi lumea de azi, nu era una „mai înaintată”. 

Boala locvacităţii deşănţate

Ioan MILICĂ

Boala locvacităţii deşănţate

Să ne imaginăm, urmând firul consideraţiilor lui Huxley, că apocalipsa discursivă declanşată pe durata pandemiei actuale se traduce nu numai într-un puhoi de bâlbe, aberaţii, confuzii şi nehotărâri de tot soiul, ci şi într-un lanţ de constrângeri, privaţiuni şi pedepse, impuse printr-un discurs public ofensiv şi cinic, care amplifică încordarea şi istovirea psihică a indivizilor. 

pulspulspuls

Mesaj pentru nea Orban: iacătă de ce tac mâlc băieţii matale!

Mesaj pentru nea Orban: iacătă de ce tac mâlc băieţii matale!

Fiindc-am auzit că tot a anunţat nea Şică Orban că vine azi la Iaşi, am zis că merită să-i transmitem pe această cale şi o anume informare despre care suntem siguri că nu ştiu să i-o spună conţilierii lui de la Bucureşti, în legătură cu Iaşul. 

Caricatura zilei

Moldova: ”Avem autostradă, doar că-i la Bacău”

Editia PDF

Bancul zilei

O ambulanta goneste pe strazi si, la o intersectie rastoarna si accidenteaza un pieton. Soferul coboara imediat, ridica victima (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.