Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Ceva incredibil, la noi, la Iaşi

GALERIE
michael astner
  • michael astner
- +

Sau, dacă vreţi: De ce ţi-e frică, nu scapi! Iar Poşta Română actuală pare să ţine cu tot dinandinsul să ilustreze această veche înţelepciune românească. Ei, n-o fi ea doar românească, dar sună foarte... românească.

La începutul anului, pe 6 ianuarie, mai exact, am primit un mesaj pe messenger:

"la mulţi ani, Mick! ai revenit în Iaşi? îţi trimit revista?"

"Mersi, Claudiu! La mulţi ani şi vouă! De joi voi fi la Iaşi, aşa că, da, poţi trimite revista."

Trebuia s-o primesc în decembrie, dar cum urma să plec la surorile mele în Germania, am zis să nu riscăm: dacă nu ajungea la timp, înaintea plecării mele? Neridicând-o apoi în decurs de zece zile de la Poştă, revista s-ar fi întors la Bucureşti. Cred că deja vă imaginaţi cu toţii ce-a urmat.

Da, trei săptămâni mai târziu (pe 27.01.20) am primit alt mesaj:

"dragă Mick am primit un aviz cum că mi-ai fi trimis ceva mi-ai trimis ceva sau se întoarce exemplarul din »Poesis internaţional« pe care ţi l-am trimis?"

"Of, n-am trimis nimic, pesemne că se întoarce revista! Problema e că eu n-am primit nici aviz, nici re-aviz!!! Bag sama că Poşta Română îşi cam bagă picioarele în trimiterile clienţilor..."

Cine crede că aci se-ncheie povestioara nefericită cu o revistă trimisă de la Bucureşti la Iaşi şi retrimisă de unde venise fără să fi existat nici măcar încercarea de-a mi-o livra (n-am mai fost plecat nicăieri şi, repet, n-am primit nici aviz, nici re-aviz!), se-nşală, desigur.

Iată ce-am mai aflat:

"e al doilea şplicţ şi cu cel trimis lui D. M. am păţit la fel şi am mai dat şi 15 lei ca să-l recuperez e ceva incredibil la voi, la Iaşi"

Ce să mai zici? Cum să-ţi explici aşa ceva?

Că poştaşii (tot mai puţini, din câte am înţeles) nu mai au chef să care reviste şi/sau cărţi trimise prin Poşta Română? Dar un aviz lăsat în cutia poştală rezolva treaba: merge destinatarul la oficiul de care ţine (11, în cazul meu) şi-şi ridică trimiterea.

Că doar n-o fi o schemă meschină de-a mai ciupi un ban: poftim, la două reviste întoarse de la Iaşi la Bucureşti, "onor" Poşta Română, deducem, a mai încasat 30 de lei, nu?

Dar uneori mai scapi...

Aşteptând eu în aceeaşi perioadă şi un exemplar din almanahul pe 2020 al ziarului german din Bucureşti ("Deutsches Jahrbuch für Rumänien", scos de Allgemeine Deutsche Zeitung/ ADZ), evident că de acum îmi era cumva teamă că n-o să-l primesc nici pe acesta.

Dar ce să vezi: în aceeaşi zi de 27 ianuarie am găsit un aviz în cutia poştală. |sta trebuie să fie almanahul, mi-am zis. Uitându-mă apoi mai atent pe el, ce-am putut citi: "Scr Mare Ext"! Măi să fie, o scrisoare mare din străinătate? Nu aşteptam nimic, nicio trimitere. Altfel, avizul mai avea o ciudăţenie: scria limpede pe el că "Scr Mare Ext" sosise pe 20.01.2020, iar eu, iată, primisem avizul abia-n data de 27 ianuarie (hai să zicem că, poate, pe 26 după masă)!?! Încă trei zile şi făcea cale-ntoarsă şi trimiterea asta, nu?

Am plecat, desigur, încă-n aceeaşi zi la Oficiul 11 din Alexandru. Unde doamna de la ghişeu, desigur, a căutat mai întâi la trimiterile venite din străinătate. Nimic. Eu unul am sugerat la un moment dat că nu aştept nimic din străinătate, dar un almanah de la Bucureşti... Nu cred că doamna mă auzise, pentru că, în cele din urmă, a găsit ea plicul mare cu almanahul graţie propriei inspiraţii de-a căuta şi la trimiterile din ţară, explicându-mi apoi că pesemne poştaşul, văzând ştampila-antet cu numele german al ziarului din Bucureşti (şi nedând atenţie faptului că sub numele mare al ziarului figura adresa din Bucureşti) a trecut pe aviz "Scr Mare Ext".

Concluzii? Concluziile se impun de la sine, dar teamă mi-e că responsabilii de la Poşta Română (din Iaşi, din Bucureşti) n-or să se-ncurce ei cu mizilicuri d-astea. În ce mă priveşte, parcă nu pot să mă abţin să nu spun că probabil până şi Poşta Romană de pe vremuri funcţiona mai bine decât Poşta Română din ziua de azi. Dar, desigur, până şi Poşta Română de pe vremuri (de acum o sută de ani, să zicem) precis c-a funcţionat mai bine decât cea de azi.

Michael Astner este poet, traducător şi publicist

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri