Ceva probleme în paradisul opoziţiei din oraşul nostru
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco
agri.shop

Ceva probleme în paradisul opoziţiei din oraşul nostru

GALERIE
puls
  • puls
- +

Turul doi al alegerilor prezidenţiale bate la uşă, dar miza nu este aşa de mare, dată fiind predictibilitatea rezultatului, aşa că alte probleme mult mai presante frământă lumea politică de pe malurile Bahlului. 

Mai precis este vorba despre răspunsul la întrebarea dacă opoziţia, dacă mai poate fi numită aşa după formarea Guvernului, va participa cu candidaţi unici la localele de anul viitor, ori, dimpotrivă, fiecare partid va avea candidaţi proprii.

Analiştii spun că este puţin probabil ca legea alegerilor locale să fie modificată în aşa fel încât primarii să fie aleşI în două tururi de scrutin, caz în care, fără îndoială, fiecare partid va veni cu propriul mesager, urmând ca abia în turul doi să se facă alianţe de sprijin pentru cel mai bine plasat. În aceste condiţii, coaliţiile, convenţiile sau fronturile de salvare trebuie făcute din timp, şi de aici decurge caracterul crucial al întrebării de la începutul pulsului.

Ce avem până acum? Avem candidatura anunţată a doamnei Chichirău, de la USR, validată de alegerile interne, ceea ce, pentru un asemenea partid, este literă de lege, nu alta. Dar este USR singur în alergare, sau mai are un partener? După cum spun unii, că de văzut este mai greu la Iaşi, ar fi şi chalangerul PLUS, iar unele ştiri din dosul paravanului politic spun că la Iaşi se pregăteşte şi o contraofertă din partea-i. Când auzi de aşa ceva, te gândeşti automat la eternul Daniel Şandru, dar lucrurile nu sunt aşa de simple. Pentru unii, ideea ca el să fie candidatul opoziţiei unite este la fel de stranie cu aceea ca primarul Chirica să-i ia locul de academician respectabilului profesor Valeriu Cotea, doar pentru că amândoi au avut de-a face cu secretele viţei de vie. Desigur unul, la agape, iar celălalt în lumea academică.

Desigur, se discută acum de fuziunea celor două partide, caz în care problema va lua o altă turnură, chiar dacă întrebarea rămâne. Aşadar, va fi un alt candidat la PLUS, şi cine va fi acela? Dar, odată stabilit, va avea vreo şansă să câştige o eventuală competiţie cu Cosette Chichirău? Înclinăm a crede că nu, ceea ce ne duce la următorul pas al analizei şi anume acela dacă alianţa USR cu Plus va face alianţă la rândul ei cu PNL şi cine va fi candidatul noii alianţe.

Dar mai întâi o întrebare minoră: de ce trebuie o alianţă cu PNL?  Sunt două răspunsuri la această chestiune, unul de o simplitate teribilă, iar altul foarte complicat. Răspunsul simplu este nu numai simplu, dar şi uşor de scris, anume: “De aia!”. În ceea ce priveşte răspunsul complicat şi nemaipomenitele consecinţe pe care le generează, vă invităm să citiţi dumneavoastră ediţia de mâine a pulsului nostru.

Halal preşedinte, halal director!

Nu putem să lăsăm însă pe mâine să catalogăm drept jalnică prestaţia autorităţilor de la conducerea judeţului şi a Aeroportului în ceea ce priveşte “criza Blue Air”. Să ai o problemă atât de seriosă şi să bagi capul în nisip, neavând nici curajul de a o ataca frontal, nici priceperea de a o negocia subtil, asta da mostră de incompetenţă.

Iar în ce priveşte comunicarea, să spui că nu ştii nimic, când presa îţi prezintă facsimil după somaţia de relocare, da, asta, da mostră de iresponsabilitate. Halal preşedinte de consiliu judeţean, halal director de aeroport!

**** PONT ****

Materialele de mai sus sunt o parodiere umoristică a realităţilor ieşene şi naţionale, realităţi care sunt tratate la modul cel mai serios în articolele de news ale ediţiei noastre. Orice asemănare cu oameni şi fapte din viaţa reală poate fi, aşadar, pur întâmplătoare.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

„Câtă populaţie din oraş poate să vorbească cu un robot?”

Cosmin PAȘCA

„Câtă populaţie din oraş poate să vorbească cu un robot?”

De la o vreme, nu există discurs public (de obicei, agramat) în care Chirica să nu folosească în sens peiorativ „progresul” şi „progresiştii”. Iar mesajul său prinde, pentru că cei mai mulţi ieşeni, care au înlocuit relativ de curând căruţa cu maşina, se simt inconfortabili cu traiul într-un oraş la început de secol 21.

Filmuletul zilei

opinii

Experimentalism

Codrin Liviu CUȚITARU

Experimentalism

„Am compulsia irepresibilă a ordinii perfecte, a alinierii simetrice a lucrurilor. Câtă vreme ea, obsesia, mă tulbura strict în zona domestică - pantaloni puşi la dungă, haine încadrate morbid de simetric în şifonier, tablouri aşezate perfect pe pereţi, mobilier rânduit milimetric-infinitezimal, precum soldaţii la paradele militare din Piaţa Roşie moscovită, şi alimente puse în frigider pe categorii şi sub-categorii draconic delimitate -, viaţa mea mai era cum mai era, dar, brusc, nebunia mi-a infectat şi munca de cercetare şi, mai ales, de scris academic.”

Farfuria care nu e niciodată fierbinte - Capcana Facebook (II)

Bogdan ILIESCU

Farfuria care nu e niciodată fierbinte - Capcana Facebook (II)

„The single biggest problem in communication is the illusion that it has taken place./ Cea mai mare problemă în comunicare este iluzia că a avut loc.” George Bernard Shaw

Reţeaua urbană a Moldovei între 1774 şi 1859 (ultima parte)

George ŢURCĂNAŞU

Reţeaua urbană a Moldovei între 1774 şi 1859 (ultima parte)

Repertoriul creării inegalităţilor e unul vast, atât timp cât fiecare structură teritorială se găseşte într-o situaţie particulară, dar dincolo de fiecare acţiune luată separat a ingineriei teritoriale la care a fost supusă Moldova, acumularea şi cronicizarea acestora a creat spaţiul marginal de astăzi, arhetipul teritoriilor interstiţiale.

pulspulspuls

Pod de lemne politice între Iaşi, Suceava şi Neamţ: iaca filiera!

Pod de lemne politice între Iaşi, Suceava şi Neamţ: iaca filiera!

Că tot încă mai avem salate beof prin frigidere unii dintre noi, iacătă ca să vedeţi cum se mai leagă câteodată maioneza asta nu numai în bucătăriile gospodinelor din Iaşi, dar şi prin laboratoarele politichiei de Bahlui sau din judeţele vecine, conectate la Iaşi! 

Caricatura zilei

Două măști

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.