anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM

CFR vrea terenul pe care se află parcul în memoria victimelor catastrofei feroviare de la Ciurea

GALERIE
parcul memorial ciurea
 • parcul memorial ciurea
- +

CFR încearcă să desfiinţeze Parcul Memorial din Ciurea, amenajat în amintirea victimelor catastrofei feroviare din 31 decembrie 1916. Compania a cerut în instanţă anularea hotărârii Consiliului Judeţean prin care instituţia prelua 3,4 ha de la Primăria Ciurea în vederea amenajării parcului. Motivul e simplu: la rându-i, primăria comunei luase terenul cu japca de la CFR. Cazul a intrat pe rolul Curţii de Apel, care urmează să dea verdictul.

În perioada 2017-2018, Consiliul Local Ciurea a adoptat trei hotărâri vizând completarea inventarului domeniului public al comunei. Ultima dintre ele menţiona şi pepiniera din apropierea căii ferate, în suprafaţă de 3,97 ha. Din acest teren, Primăria Ciurea a cedat 3,46 ha către CJ, în iulie 2018, pentru amenajarea unui parc. Guvernul alocase deja 470.000 lei în acest scop, în cadrul acţiunilor de celebrare a împlinirii unui secol de la Marea Unire. Parcul Memorial „Ciurea 1917“ a fost inaugurat la 1 decembrie 2018.

În acţiunea depusă la Tribunal, sucursala regională CFR a arătat că terenul respectiv face parte din infrastructura feroviară şi se află în administrarea Căilor Ferate, fiind situat în imediata apropiere a gării Ciurea. Sucursala a depus documentaţiile necesare în vederea emiterii titlului de proprietate, transferul terenului de la Ciurea la CJ fiind astfel ilegal. De altfel, transferul însuşi ar fi trebuit aprobat printr-o hotărâre de guvern. CFR a contestat hotărârea CJ prin care instituţia accepta terenul, dar plângerea i-a fost respinsă.

În primă instanţă, Tribunalul a acceptat argumentele CFR, dispunând anularea hotărârilor CL Ciurea de completare a domeniului public. În schimb, Curtea de Apel a admis recursul primăriei comunei, solicitând instanţei inferioare să rejudece cazul. La rejudecare, Tribunalul a constatat însă că CFR şi-a greşit acţiunea. Astfel, compania atacase hotărârea CJ de preluare a terenului, emisă în baza hotărârii CL Ciurea privind predarea terenului.

Hotărârea CJ nu menţiona în niciun fel hotărârile CL Ciurea de completare a domeniului public. Deci, hotărârea CJ nu putea fi anulată automat prin anularea acestora, întrucât nu se baza pe ele. Prin urmare, CFR ar fi trebuit să atace transferul propriu-zis al terenului, nu actele de la care pornise acesta. Magistraţii Tribunalului au decis respingerea acţiunii înaintate de CFR. Recursul companiei a fost înregistrat marţi pe rolul Curţii de Apel, aceasta urmând să stabilească primul termen al procesului.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

NATO în faţa unei noi extinderi

Lucian DÎRDALA

NATO în faţa unei noi extinderi

Pentru Alianţă, cererile de aderare ale Suediei şi Finlandei sunt uşor de gestionat din perspectiva compatibilităţii. Există însă unele presiuni şi constrângeri de cu totul altă natură.  

opinii

Metamorfozele lui Eugenides

Codrin Liviu CUȚITARU

Metamorfozele lui Eugenides

Deşi unii comentatori vorbesc despre o „moarte” a postmodernismului american - prin revenirea romanului recent la epic, la poveste -, în realitate nu asistăm acum decît la remodelarea vechilor structuri moştenite de la Barth sau Hassan şi la reconsiderarea funcţiilor esenţiale ale ficţiunii. Reabilitarea instrumentarului epic reprezintă contribuţia estetică a „generaţiei următoare”, în interiorul căreia strălucesc deja Jeffrey Eugenides (laureat al Premiului Pulitzer în 2003) şi Jonathan Franzen (distins cu National Book Award în 2001). 

Politica monetară şi inflaţia

Alin ANDRIEȘ

Politica monetară şi inflaţia

În ultima perioadă se discută foarte mult despre creşterea preţurilor şi reducerea puterii de cumpărare, dar mai puţin despre soluţii şi măsurile ce ar trebui adoptate de autorităţi. Preţurile de consum au crescut în România şîn aprilie?ţ cu 3,7% comparativ cu luna martie 2022, astfel rata anuală a inflaţiei în luna aprilie 2022 comparativ cu luna aprilie 2021 a atins nivelul de 13,8% cel mai ridicat din 2004 când rata inflaţiei a fost 11,9%ş1ţ. 

Dacă nu au profesorii pâine, să mănânce cozonac!

Mircea MORARIU

Dacă nu au profesorii pâine, să mănânce cozonac!

Nu trebuie să fii un observator din cale afară de atent al vieţii politice interne pentru a băga de seamă că dl. prof.dr. Sorin Cîmpeanu este unul dintre cei mai activi miniştri din guvernul Ciucă. Apare aproape zilnic la câte un post de televiziune cu acoperire naţională (şi, slavă Domnului!avem multe), face mereu anunţuri legate de schimbări în sistemul de învăţământ, în procedurile de evaluare,vrea să se renunţe la teze, schimbă pe nepusă masă structura anului şcolar, cheamă pe neaşteptate studenţii din online în sălile de curs, anunţă că profesorilor le va fi prin lege interzis să îşi mediteze propriii elevi. 

pulspulspuls

Cum vorbeşti în dodii când te plesneşte statul cu leafă de 20.000/lună

PULS

Cum vorbeşti în dodii când te plesneşte statul cu leafă de 20.000/lună

Pentru că tot am adus ieri vorba de postări lugubre, pomenind-o pe aia a conţilierului premarelui Chirica, musiu fost vice Botez, care făcea apologia rublei ruseşti, iacătă că unii cetitori mai atenţi ca noi ne-au şi probozit olecuţă, pe motiv că nu vedem şi pe alţii, mai importanţi, care bat câmpii prin bălăriile cu ciulini ale facebook-ului cu şi mai multă graţie.

Caricatura zilei

Cireșe, nu ruble

Editia PDF

Bancul zilei

Doi rechini : - Ce faci, ma? - Am fost bolnav... - Pai, ce-ai avut?  - Am mâncat un general rus si o saptamân (...)

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.