CFR vrea terenul pe care se află parcul în memoria victimelor catastrofei feroviare de la Ciurea
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

vineri, 17.09.2021

CFR vrea terenul pe care se află parcul în memoria victimelor catastrofei feroviare de la Ciurea

GALERIE
parcul memorial ciurea
  • parcul memorial ciurea
- +

CFR încearcă să desfiinţeze Parcul Memorial din Ciurea, amenajat în amintirea victimelor catastrofei feroviare din 31 decembrie 1916. Compania a cerut în instanţă anularea hotărârii Consiliului Judeţean prin care instituţia prelua 3,4 ha de la Primăria Ciurea în vederea amenajării parcului. Motivul e simplu: la rându-i, primăria comunei luase terenul cu japca de la CFR. Cazul a intrat pe rolul Curţii de Apel, care urmează să dea verdictul.

În perioada 2017-2018, Consiliul Local Ciurea a adoptat trei hotărâri vizând completarea inventarului domeniului public al comunei. Ultima dintre ele menţiona şi pepiniera din apropierea căii ferate, în suprafaţă de 3,97 ha. Din acest teren, Primăria Ciurea a cedat 3,46 ha către CJ, în iulie 2018, pentru amenajarea unui parc. Guvernul alocase deja 470.000 lei în acest scop, în cadrul acţiunilor de celebrare a împlinirii unui secol de la Marea Unire. Parcul Memorial „Ciurea 1917“ a fost inaugurat la 1 decembrie 2018.

În acţiunea depusă la Tribunal, sucursala regională CFR a arătat că terenul respectiv face parte din infrastructura feroviară şi se află în administrarea Căilor Ferate, fiind situat în imediata apropiere a gării Ciurea. Sucursala a depus documentaţiile necesare în vederea emiterii titlului de proprietate, transferul terenului de la Ciurea la CJ fiind astfel ilegal. De altfel, transferul însuşi ar fi trebuit aprobat printr-o hotărâre de guvern. CFR a contestat hotărârea CJ prin care instituţia accepta terenul, dar plângerea i-a fost respinsă.

În primă instanţă, Tribunalul a acceptat argumentele CFR, dispunând anularea hotărârilor CL Ciurea de completare a domeniului public. În schimb, Curtea de Apel a admis recursul primăriei comunei, solicitând instanţei inferioare să rejudece cazul. La rejudecare, Tribunalul a constatat însă că CFR şi-a greşit acţiunea. Astfel, compania atacase hotărârea CJ de preluare a terenului, emisă în baza hotărârii CL Ciurea privind predarea terenului.

Hotărârea CJ nu menţiona în niciun fel hotărârile CL Ciurea de completare a domeniului public. Deci, hotărârea CJ nu putea fi anulată automat prin anularea acestora, întrucât nu se baza pe ele. Prin urmare, CFR ar fi trebuit să atace transferul propriu-zis al terenului, nu actele de la care pornise acesta. Magistraţii Tribunalului au decis respingerea acţiunii înaintate de CFR. Recursul companiei a fost înregistrat marţi pe rolul Curţii de Apel, aceasta urmând să stabilească primul termen al procesului.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Restauraţia fără rest

Pavel LUCESCU

Restauraţia fără rest

Uitându-te la ce se întâmplă zilele astea în politica românească începi să-ţi dai seama că acum un an am luat de fapt o mare ţeapă şi că premierul pe care şi l-a dorit şi l-a impus Iohannis, Florin Cîţu, nu e decât versiunea sintetică şi coafată a grindenilor, tudoşilor şi dăncilelor lui Dragnea pentru fraierii de „dreapta”.

Filmuletul zilei

opinii

Ce tot aveţi cu filosofia? (I)

Ioan Alexandru TOFAN

Ce tot aveţi cu filosofia? (I)

Schimbările, câte sunt, par a fi făcute de un copil râzgăiat care, supărat pe ursuleţul lui, vrea să îl transforme în maşinuţă. Sunt mutate băncile, ca să fie în cerc şi nu în rând. Se dă cu var. Sunt înlocuite tablele. Iar se dă cu var. Power-point-ul este încurajat să devină un limbaj universal, aruncându-se în inactualitate însuşi fundamentul culturii noastre europene, care este cuvântul. Power-point-ul se proiectează pe un var strălucitor. Se schimbă ordinea rubricilor în diverse tabele. Concluziv, se mai dă o dată cu var.  

Muzica pe care o ascultăm, parte a identităţii noastre

George PLEȘU

Muzica pe care o ascultăm, parte a identităţii noastre

Fără nici o îndoială, muzica pe care o ascultăm şi împărtăşim cu alţii este parte a individualităţii nostre, a identităţii personale, sociale şi culturale, inclusiv prin dorinţa de a ne integra, de a corespunde sau a ne diferenţia de majoritate. Departe de a fi doar distracţie sau o experienţă pur estetică, muzica este un limbaj în sine, care se dezvoltă continuu, odată cu omenirea.

IN MEMORIAM: Existenţa unei făpturi mirabile în regatul frumuseţii nepieritoare

Grigore ILISEI

IN MEMORIAM: Existenţa unei făpturi mirabile în regatul frumuseţii nepieritoare

Viaţa Ecaterinei Ilisei, născută Şerbu, şi purtând din 1960 până la căsătoria din 22 noiembrie 1965 numele de Moldovan, cel a bunicilor materni, care o înfiaseră spre a o scăpa de anatema „originii nesănătoase”, stigmat al regimului comunist, a fost hărăzită de Dumnezeu să-şi rânduiască viaţa sub semnul frumuseţii. Fusese plămădită să fie chip al splendorii umane. 

pulspulspuls

Idilă politică cu Iulică Răzgândică: ce surprize vom mai avea?

Idilă politică cu Iulică Răzgândică: ce surprize vom mai avea?

Una scurtă pe azi despre subiectul ultimelor zile din politichia locală: cel despre demisia anunţată dar nescrisă a conţilierului userist Iulică Răzgândică.

Caricatura zilei

PNDL3

Editia PDF

Bancul zilei

Când ma întâlnesc în parc si vorbesc cu barbati casatoriti, am impresia ca toti traim cu aceeasi femeie! (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.