anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

Charlie Hebdo: 59% dintre francezi susţin publicarea caricaturilor lui Mahomed

GALERIE
charlie
 • charlie
- +

În contextul în care miercuri a început procesul atentatelor din ianuarie 2015, francezii susţin în proporţie de 59% publicarea în 2006 a caricaturilor din Charlie Hebdo despre profetul Mahomed, în urma cărora a avut loc un atentat sângeros, potrivit unui sondaj realizat atunci pentru La Croix.

Publicarea celor 12 caricaturi cu Mahomed în 2006 a declanşat, înaintea acestei drame, reacţii dure la adresa ziarului satiric.

Două treimi din populaţia franceză afirmă că nu înţelege indignarea pe care aceste caricaturi o pot provoca musulmanilor.

În schimb, 69% dintre musulmanii francezi chestionaţi cred că jurnaliştii “au greşit” când au publicat aceste desene, “căci reprezenta o provocare inutilă”. 73% dintre musulmanii întrebaţi declară că înţeleg indignarea declanşată de aceste publicaţii, faţă de doar 29% dintre francezi.

8% dintre francezi, o cincime fiind musulmani, nu condamnă atentatul de la Charlie Hebdo. O statistică care ia amploare la persoanele cu vârste între 15-24 de ani: 21% dintre tinerii francezi şi 26% dintre tinerii francezi musulmani nu-i condamnă pe jihadişti.

La întrebarea “Imaginaţi-vă că vă aflaţi în ianuarie 2015 a doua zi după atentat, aţi participa la manifestaţiile viitoare?”, 25% dintre francezii musulmani întrebaţi ar fi participat la “injuriile şi provocările din timpul ceremoniilor în onoarea victimelor”.

59% dintre musulmani ar fi participat la momentul de reculegere în memoria victimelor atentatului de la Charlie Hebdo, faţă de 80% dintre francezi în totalitatea lor.

Potrivit Le Figaro, 61% dintre musulmanii chestionaţi sunt de acord cu afirmaţia că “Islamul este singura religie adevărată” şi 29% dintre ei aprobă fraza “Islamul este incompatibil cu valorile societăţii franceze”.

Această anchetă a fost făcută pe un eşantion de 1.020 de persoane reprezentative care trăiesc în Franţa metropolitană cu vârste de peste 15 ani, afirmă IFOP.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

O idee pentru Legea învăţământului superior

Ioan Alexandru TOFAN

O idee pentru Legea învăţământului superior

Ceea ce lipsea, acum 145 de ani, învăţământului superior românesc, era o veritabilă comunitate academică, o formă vie de interacţiune şi dezbatere între membrii breslei învăţătorilor. Cam asta lipseşte şi acum. Suntem prieteni între noi, ne sunăm şi ne vedem din când în când, mai organizăm conferinţe şi colocvii, scriem în aceleaşi reviste şi, rar, ne recenzăm cărţile. Tot din prietenie, mai degrabă. Dar instituţiile unde ne petrecem mare parte a zilei, Universităţile patriei, nu par a se hrăni, cum ar fi normal, din prieteniile noastre.

opinii

Nebuna de la Rhornfield Hall

Codrin Liviu CUȚITARU

Nebuna de la Rhornfield Hall

Meritul „intertextului” lui Jean Rhys este acela de a reconfigura un personaj schematic (în forma sa iniţială) şi de a-i conferi dimensiune psihologică. Fantoma lunatică „Bertha” devine, în acest roman postmodern, sensibila şi nevropata „Antoinette”, victima unui univers rigid şi extrem de neconcesiv cu inadaptaţii.

Criză majoră de încredere în politicienii români

Dan TAPALAGA

Criză majoră de încredere în politicienii români

Lipsa cronică de încredere în liderii politici şi în actualul sistem de partide nu anunţă nimic bun. În momente de criză economică majoră, în situaţia în care inflaţia va muşca şi mai tare din puterea de cumpărare, pe fondul stării generale de iritare amplificate de războiul din Ucraina, este nevoie doar de o scânteie şi butoiul cu pulbere riscă să sară în aer provocând explozii sociale în lanţ.

Călăreţul de aramă: Occidentul şi neliniştea rusă

Ioan STANOMIR

Călăreţul de aramă: Occidentul şi neliniştea rusă

Nici o altă întrebare nu este mai obsedantă în istoria intelectuală a Rusiei decât cea care priveşte propria ei identitate. De trei secole, din clipa în care Petru cel Mare a acordat Moscovei hlamida imperială, Rusia se află prinsă în acest dialog frenetic cu Occidentul. În această oglindă pe care i-o întinde civilizaţia pe care o imită, dar şi pe care o detestă, Rusia îşi poate contempla propriul chip.

pulspulspuls

Un scenariu în care MRU ar împuşca mai mulţi iepuri dintr-o lovitură

Un scenariu în care MRU ar împuşca mai mulţi iepuri dintr-o lovitură

Aşadar, numai ce s-a vorbit la Şcoala politică de vară de pe Bahlui despre şansele fostului premier MRU la candidatura pentru funcţia supremă în târg, că au şi apărut două căi divergente în parcursul său ipotetic. 

Caricatura zilei

Isărescu și calul

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.