Charlie Hebdo: 59% dintre francezi susţin publicarea caricaturilor lui Mahomed
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Charlie Hebdo: 59% dintre francezi susţin publicarea caricaturilor lui Mahomed

GALERIE
charlie
  • charlie
- +

În contextul în care miercuri a început procesul atentatelor din ianuarie 2015, francezii susţin în proporţie de 59% publicarea în 2006 a caricaturilor din Charlie Hebdo despre profetul Mahomed, în urma cărora a avut loc un atentat sângeros, potrivit unui sondaj realizat atunci pentru La Croix.

Publicarea celor 12 caricaturi cu Mahomed în 2006 a declanşat, înaintea acestei drame, reacţii dure la adresa ziarului satiric.

Două treimi din populaţia franceză afirmă că nu înţelege indignarea pe care aceste caricaturi o pot provoca musulmanilor.

În schimb, 69% dintre musulmanii francezi chestionaţi cred că jurnaliştii “au greşit” când au publicat aceste desene, “căci reprezenta o provocare inutilă”. 73% dintre musulmanii întrebaţi declară că înţeleg indignarea declanşată de aceste publicaţii, faţă de doar 29% dintre francezi.

8% dintre francezi, o cincime fiind musulmani, nu condamnă atentatul de la Charlie Hebdo. O statistică care ia amploare la persoanele cu vârste între 15-24 de ani: 21% dintre tinerii francezi şi 26% dintre tinerii francezi musulmani nu-i condamnă pe jihadişti.

La întrebarea “Imaginaţi-vă că vă aflaţi în ianuarie 2015 a doua zi după atentat, aţi participa la manifestaţiile viitoare?”, 25% dintre francezii musulmani întrebaţi ar fi participat la “injuriile şi provocările din timpul ceremoniilor în onoarea victimelor”.

59% dintre musulmani ar fi participat la momentul de reculegere în memoria victimelor atentatului de la Charlie Hebdo, faţă de 80% dintre francezi în totalitatea lor.

Potrivit Le Figaro, 61% dintre musulmanii chestionaţi sunt de acord cu afirmaţia că “Islamul este singura religie adevărată” şi 29% dintre ei aprobă fraza “Islamul este incompatibil cu valorile societăţii franceze”.

Această anchetă a fost făcută pe un eşantion de 1.020 de persoane reprezentative care trăiesc în Franţa metropolitană cu vârste de peste 15 ani, afirmă IFOP.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Zboară, Puiule, zboară! Şi cu ce ne ajută că a zburat?

Cosmin PAȘCA

Zboară, Puiule, zboară! Şi cu ce ne ajută că a zburat?

Într-o ţară în care trenurile care transportă butuci la export stârnesc mai multe lacrimi pe Facebook decât imaginile cu pacienţii de la terapie intensivă, un astfel de subiect ar fi trebuit să scandalizeze opinia publică şi să producă un cutremur în structurile de putere din Palatul Victoria şi „conacul” din Modrogan.

Filmuletul zilei

opinii

Canonizare

Codrin Liviu CUȚITARU

Canonizare

„Dispariţia mea fizică devenise o urgenţă istorică... Iată că pigmeii mă venerează în sfârşit! Îmi pun numele pe plăcuţe, îmi sculptează chipul, îmi ridică osanale. S-a făcut dreptate. Acesta a fost dintotdeauna raportul real dintre mine şi ei! Ei, muritorii prosternaţi în admiraţie pentru adevăratul maestru, eu, olimpianul - nu bietul Hermes, ci Zeus, cum ar trebui de fapt să mă cheme, dacă ai mei ar fi fost un pic mai inspiraţi!”

Omul care îşi confunda soţia cu o pălărie* - Capcana Facebook

Bogdan ILIESCU

Omul care îşi confunda soţia cu o pălărie* - Capcana Facebook

„Reality is merely an illusion, albeit a very persistent one./ Realitatea este doar o iluzie, deşi una foarte persistentă” - Albert Einstein

Mircea Eliade & Vasile Conta. Coda (I)

Florin CÎNTIC

Mircea Eliade & Vasile Conta. Coda (I)

Ultima decadă a lunii aprilie marchează pentru mine două comemorări speciale ale unor figuri intelectuale româneşti de care s-a întâmplat să mă ocup şi care s-au săvârşit din viaţă una după alta, chiar dacă la un secol distanţă: Vasile Conta (21 aprilie 1882) şi Mircea Eliade (22 aprilie 1986).

pulspulspuls

Iar dumnezăieşte Cîţu la adresa Iaşului. De data asta chiar are şi de ce

Iar dumnezăieşte Cîţu la adresa Iaşului. De data asta chiar are şi de ce

Filmuleţul cu ameninţarea auditului la adresa şefilor de la Romsilva din judeţe puşi de PSD ca să-şi dea demisia şi să lase locul celor de la PNL, difuzat alaltăieri de băieţii de la Recorder, cică a picat cum mai prost nu numai pentru Gelu Puiu, băiatul de mingi al lui Flutur bucovineanul încă de pe vremea când era şef de ocol la Cârlibaba, cel care dădea telefoanele, sau pentru Alexe de la Iaşi, şeful lui, ci mai ales cică pentru PNL şi Cîţu. 

Caricatura zilei

Urare

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.