Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Chemarea sfinţeniei

GALERIE
pr Constantin Sturzu
  • pr Constantin Sturzu
- +

Ne aflăm în perioada liturgică numită în calendar "după Rusalii". Este momentul să reflectăm asupra importanţei şi rolului Duhului Sfântîn viaţa unui creştin. În timpul în care a vieţuit ca om pe acest pământ, Mântuitorul a căutat să-i înveţe pe ucenicii Săi tainele Împărăţiei Cerurilor. 

De aceea Îl şi numeau mulţi ca fiindu-le "Învăţător". Când îi încurajează să mărturisească despre El "în sinagogi şi la dregători şi la stăpâniri", Hristos le dezvăluie o taină, anume că"Duhul Sfânt vă va învăţa, chiar în ceasul acela, ce trebuie să spuneţi" (Luca 12, 12). Aşadar, nu le zice: "Ca şi până acum, Eu însumi vă voi învăţa cele de trebuinţă", ci îi încredinţează purtării de grijă a celei de a treia Persoane a Preasfintei Treimi.

***

Chipul în care S-a arătat Duhul Sfânt a fost sub formă de "limbica de foc", pentru că limba este partea anatomică utilizatăîn articularea cuvintelor. Fără ea, nu poate omul vorbi. Tot aşa, fără Duhul lui Dumnezeu, nu putem intra în duhul lucrurilor asupra cărora ne aplecăm în procesul de învăţare, ci rămânem la simpla însuşire de competenţe. Fără a primi pe Dumnezeu în viaţa noastră, nu putem găsi o limbă comună de comunicare cu ceilalţi. Apostolii au primit fiecare daruri personalizate, căci fiecare avea deasupra capului câte o limbă"ca de foc". Însă asta nu i-a împărţit, ci dimpotrivă, deşi fiecare vorbea într-o altă limbă, ei aveau în comun acelaşi foc (adicăenergie necreată sau harsau prezenţă lucrătoare a lui Dumnezeu). Tot aşa şi noi, deşi ne "specializăm" pe direcţii diferite, ne putem întâlni cu ceilalţi dacăţinta noastră comună este Dumnezeu. Orice altceva nu poate uni decât în chip temporar şi nedeplin.

***

Sfinţii reprezintă, poate, argumentul cel mai "tare" al existenţei lui Dumnezeu. Fără ei, ce-ar putea fi creştinismul, dacă nu un simplu cod moral, o filosofie stearpă, un moft? "Dacă morţii nu înviază, să bem şi să mâncăm, căci mâine vom muri!" (I Corinteni 15, 32) - le spunea Sfântul Apostol Pavel celor ce puneau la îndoială Viaţa de Apoi, Împărăţia cea veşnică. Tot aşa putem şi noi spune: "Dacă sfinţenia nu ne este accesibilă, atunci să trăim fiecare după cum ne taie capul, căci nimic nu mai contează".

***

Încă de la începuturile creştinismului, oamenii obişnuiţi au fost tentaţi să se raporteze la cei cu viaţă sfântă ca la nişte supraoameni. Cu atât mai mult azi când, mai ales în plan cinematografic, putem contabiliza o inflaţie de supereroi, lucrurile par să degenereze. Ajungem să ne raportăm la vieţile sfinţilor ca la nişte poveşti bune de lăsat cu gura căscată pe curioşi, iar nu ca la experienţe care să ne inspire spre dorirea lui Dumnezeu, care să ne atingă inimile întru pocăinţă.În fapt, e o viclenie a noastră, o strategie a "omului vechi" de a se sustrage lucrării sfinţitoare pe motiv că"nu e de nasul lui", ci e doar pentru oameni "speciali". Când Dumnezeu Îşi arată puterea Sa în viaţa oamenilor cu viaţă sfântă, e şi pentru a pricepe noi că o aceeaşi putere "ne este gătităşi nouă". Sfinţii nu-şi "etalează" virtuţile pentru a avea noi motiv să-i admirăm sau să-i invidiem, ci pentru a ne chema alături de ei, pentru a ne încredinţa că locul nostru acolo este, la ospăţul Împărăţiei. În timpul predicii de pe munte, Mântuitorul ne arată cum tot omul poate împlini poruncile Legii, concluzionând: "Fiţi, dar, voi desăvârşiţi, precum Tatăl vostru Cel ceresc desăvârşit este" (Matei 5, 48). Aici nu ni se ridică o ştachetă de neatins, ci ni se dezvăluie firescul vieţii creştine, când ne asumăm, până la ultima fibră a fiinţei noastre, statutul de "fii ai Celui Preaînalt" (Psalmi 81, 6).

***

Când vorbim despre sfinţi ne referim, stricto sensu, la cei proclamaţi ca atare de Bisericăşi care împodobesc sinaxarele Bisericii triumfătoare. Dar nu ar trebui să pierdem din vedere şi sensul lărgit al acestui plural: sfinţi mai sunt numiţi şi cei care trăiesc încă pe acest pământ şi fac parte din ceea ce numim Biserica luptătoare. Sigur, nimeni nu este proclamat sfânt/ă cât încă este în viaţă, ci se aşteaptăînscrierea lui pe traiectoria veşniciei, intrarea deplinăîn Împărăţie. Dar ceea ce nu se poate spune despre o persoană anume, se poate cumva afirma despre ocomunitate bisericească. Existăîn numeroase epistole pauline din Noul Testament, caracterizarea unor comunităţi întregi (numite şi biserici) ca fiind de sfinţi: "sfinţilor din Colose", "celor numiţi sfinţi" din Corint, "sfinţilor care sunt în Efes", creştinilor dintre evrei numiţi "fraţi sfinţi", "tuturor sfinţilor" din Filipi, celor "chemaţi şi sfinţi" din Roma, "sfinţilor fraţi" din Tesalonic şi, nu în ultimul rând, se vorbeşte despre "sfinţii de la Ierusalim".

***

Între sfinţii din Cer şi sfinţii de pe pământ diferenţa poate fi redusă, dar numai până la mărimea unei lacrimi. Lacrima de pocăinţă. Lacrima de recunoştinţă. Lacrima de bucurie. Pânăşi scepticul de serviciu al filosofiei româneşti, fiul de preot Emil Cioran, remarca strânsa legătură care existăîntre "lacrimi şi sfinţi": "Încercat-am săînţeleg de unde vin lacrimile şi m-am oprit la sfinţi. Să fie ei responsabili de strălucirea lor amară? Cine ar şti? Se pare, însă, că lacrimile sunt urmele lor. Nu prin sfinţi au intrat ele în lume; dar fără ei nu ştiam că plângem din regretul paradisului. Aş vrea să văd o singură lacrimăînghiţită de pământ... Toate apucă, pe căi necunoscute nouă, în sus".

Pr. Constantin STURZU

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri