anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

miercuri, 06.07.2022

Un caz revoltător, relevant pentru ineficienţa instituţiilor care se ocupă de aplicarea legii

Cheșcu face și drege în continuare pe un proiect ilegal. Statul, paralizat la Iaşi?

GALERIE
Chescu_spalatorie_AurelVlaicu1
 • Chescu_spalatorie_AurelVlaicu1
- +

Un exemplu revoltător de indiferenţă şi ineficienţă crasă din partea instituţiilor ieşene: spălătoria auto din zona Green Park a afaceristului Gheorghe Cheşcu funcţionează în continuare, deversând ape uzate în albia răului Ciric, deşi este dovedit că e ilegală. Acesta ar fi păcălit o serie de instituţii pentru a deschide spălătoria, printre care Primăria Iaşi şi Apele Române, jonglând cu unele adrese care nu există. Culmea, când procurorii au luat urma legăturilor bolnăvicioare ale lui Cheşcu cu înalţi funcţionari ai Primăriei, aceasta din urmă a cerut în instanţă anularea autorizaţiei pentru afacerea de pe malul râului. Apele Române a luat act de faptul că nu a autorizat afacerea şi a amendat firma. Ba chiar, ulterior, şi Garda de Mediu a amendat firma lui Cheşcu. Cu toate acestea, deşi au trecut luni bune de la toate aceste constatări oficiale, spălătoria funcţionează bine mersi şi la această oră. În acelaşi timp, “ceaţa” din jurul adresei spălătoriei nu s-a risipit: reprezentanţii Primăriei confirmă bănuiala jurnaliştilor ZdI, cum că adresa str. Vasile Lupu 135 nu există în nomenclatorul de străzi.

“Epopeea” spălătoriei durează deja de două luni de zile, iar ieşenii încă spală maşinile aici pe bandă rulantă, deşi totul se face exact pe maul râului Ciric, fără aprobarea Apelor Române. Ieri, jurnaliştii “Ziarului de Iaşi” au făcut încă o vizită aici, iar în boxe se aflau trei autoturisme, sub atenta supraveghere a bărbatului brunet pe care l-am mai prezentat şi în articolele trecute. Culmea: deşi ilegală şi cu două amenzi mari “încasate” de firma Flux SRL, pe care cel mai probabil patronul le va achita din profitul obţinut, nicio instituţie nu catadicseşte să descindă aici pentru a pune piciorul în prag. Pentru această spălătorie, situată în zona Green Park, chiar pe malul râului Ciric, în apropierea blocurilor noi din zonă, Gheorghe Cheşcu a cerut o autorizaţie de a face un showroom, însă, doar el ştie cum, i-a “ieşit” o spălătorie auto.

Pentru acest lucru, Garda de Mediu Iaşi a amendat SC Flux SRL cu suma de 60.000 de lei şi sistarea activităţii. Apoi, reprezentanţii Administraţiei Bazinale Ape Prut Bârlad ne-au precizat că au amendat şi ei firma Flux SRL, cu suma de 75.000 de lei. Totuşi, nici această amendă nu l-a speriat pe omul de afaceri Gheorghe Cheşcu, supranumit şi Jupânul Tătăraşiului”.

“Construcţia este provizorie şi se va demola la somaţia Municipiului Iaşi, fără pretenţii la despăgubiri, atunci când cerinţele urbanistice o vor impune”, se arăta în autorizaţia ştampilată de primarul Iaşului, secretara Primăriei Iaşi şi arhitectul-şef al municipiului Iaşi. De atunci, Primăria Iaşi a cerut în instanţă anularea autorizaţiei.

O altă ciudăţenie

Tot jurnaliştii “Ziarul de Iaşi” au atras atenţia despre o ciudăţenie a terenului pe care funcţionează spălătoria. Jurnaliştii ZdI au căutat în primă fază amplasamentul spălătoriei, pe harta de pe site-ul Primăriei, pentru a face o vizită la faţa locului, însă aceasta ne-a arătat că adresa str. Vasile Lupu 135 este la o depărtare mare de locul spălătoriei. Numărul 135 este între blocuri, virând undeva de pe strada Ciurchi, lângă Esplanada Oancea.

“În nomenclatorul de străzi al Municipiului Iaşi nu există adresa str. Vasile Lupu nr. 135. În schimb, pe Extrasul de Carte Funciară eliberat de Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Iaşi este indicat pentru numărul cadastral 160049 adresa mai sus menţionată. Precizăm că Extrasul este rezultatul unei documentaţii întocmite de către o Persoană Fizică Autorizată (PFA) pe baza documentelor puse la dispoziţie de către proprietar. Proprietarul ar fi trebuit să solicite, chiar dacă nu e obligatoriu, şi înainte de a depune actele la OCPI, un certificat de nomenclatură urbană, pentru o identificare a adresei poştale a terenului şi pentru identificarea reţelelor de utilităţi din zona respectivă. OCPI eliberează acte pe bază de coordonate geo-spaţiale şi nu obligatoriu după adresa terenului”, au precizat reprezentanţii Primăriei Iaşi.

De asemenea, există şi posibilitatea ca pe baza unor acte imobiliare emise înainte de 1990 să existe documente care să indice adresa respectivă, cum ar fi certificate de moştenitor, acte de proprietate vechi, însă probabilitatea unei astfel de situaţii în condiţiile date este infimă.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Despre cotele de gen

Despre cotele de gen

În principiu, nu ar trebui să ne iluzionăm că introducerea cotelor de gen ar perturba prea mult mecanismele clientelare care continuă să inspire, în România, recrutarea şi promovarea politică.

opinii

Noaptea de Sânziene

Florin CÎNTIC

Noaptea de Sânziene

Într-un răspuns adresat lui Şerban Cioculescu, care criticase Itinerariul său spiritual, Mircea Eliade spunea: „nu scriem un tratat asupra esenţei funcţiunilor spirituale; ci trasăm linii de orientare pe o hartă nelămurită”. Şi noi.

Visez, scriu... (I)

Radu PĂRPĂUȚĂ

Visez, scriu... (I)

Odată cu vârsta caut tot mai abitir lucrurile vechi, trecute şi aflate în derivă. Visez, scriu. Constat tot mai clar chestiunea asta. Mai bine zis, mai evident, mai pregnant, căci clar nu e nicidecum. Ba chiar înceţoşat, ca prin sită. 

Vacanţele muzicale de la Piatra Neamţ (I)

Alex VASILIU

Vacanţele muzicale de la Piatra Neamţ (I)

Însemnările de astăzi pot începe cu o întrebare: este bine că există pe meleagurile româneşti atâtea festivaluri? Răspunsul nu poate fi, în principiu, decât afirmativ. Deşi inflaţia acestor întâmplări (şi în domeniul artistic) poate slăbi interesul publicului, care nu mai percepe la adevăratele dimensiuni semnificaţiile de eveniment, există spaţiu de desfăşurare pentru oricine are idei interesante, originale.

pulspulspuls

Hopa: se conturează un tandem surpriză în politichia mâloasă de Bahlui!

Hopa: se conturează un tandem surpriză în politichia mâloasă de Bahlui!

Vă povesteam noi ieri aicea, stimaţi telespectatori, despre cum au apărut pe piaţa politichiei de Bahlui primele semne ale conturării unui viitor tandem de candidaturi Cejău-Premărie, în persoanele stimabililor Măricel-Mihăiţă. 

Caricatura zilei

Conferința lui Iohannis

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.