anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
anunturi

sambata, 04.02.2023

CHESTIONARE pentru toți pacienții la externare! Vă puteți exprima nemulțumirile

GALERIE
maternitate
 • maternitate
- +

În februarie anul trecut s-a emis un ordin pentru aprobarea componenţei şi a atribuţiilor consiliului de etică din spitale, prin care acestea, pe lângă altele, trebuie să monito­ri­zeze feedback-ul pacienţilor. În unele instituţii medicale din Iaşi, precum Maternitatea „Elena Doamna“, acest mecanism al feedback-ului a fost adoptat în vara lui 2015.

Spitalele sunt obligate să ofere pacienţilor chestionare prin care aceştia să îşi exprime opiniile sau nemulţumirile în legătură cu serviciile sau personalul unităţii respective.

Medicii ieşeni susţin că aceste chestio­nare sunt utile pentru că astfel creşte gradul de încredere al pacienţilor în sistemul me­dical, iar prin analiza opiniilor conducerea poate sesiza şi repara anumite nereguli. Le­gea prevede ca feedback-urile să fie colectate în prima săptămână a fiecărei luni.

„Chestionarul se completează în primele zece zile de la externarea pacientei, pe care îl primeşte odată cu biletul de ieşire. În primele luni au fost în jur de 20 de chestionare pe lună, acum s-au dublat. În ultima săptămână a fiecărei luni, consiliul de etică le interpretează pentru a vedea dacă sunt persoane nemulţumite de un anumit aspect pe care noi îl putem urmări. Nu a fost nicio reclamaţie, ci doar unul sau două chestionare în care erau observaţii vizavi de atitudinea asistentelor şi a infirmierelor. Sunt utile pentru că primim feedback din partea pacientelor care altfel poate nu ar îndrăzni să spună nemulţumirile“, a precizat doctorul Răzvan Socolov, medic primar şi membru al Consiliului Etic de la Maternitatea „Elena Doamna“

Aceste chestionare sunt centralizate de Direcţa de Sănătate Publică Iaşi şi apoi ajung la Ministerul Sănătăţii. „Fiind la început, nici chestionarele nu sunt făcute la nivelul cel mai profesionist şi nici pacienţii nu sunt chestionaţi în modul profesionist. Este oricum lăudabil că a început să se în­tâmple“, a arătat medicul Liviu Oprea, pre­şedintele Consiliului Medicilor din Iaşi.

Medicii ieşeni susţin că numărul persoanelor care înţeleg necesitatea completării unui astfel de chestionar este în creştere, deşi o parte dintre ei refuză să îl completeze. Reprezen­tanţii consiliilor etice din spitale spun că nu au fost sesizări majore din partea pacienţilor, majoritatea fiind legate de condiţiile de spitalizare, statul la coadă sau atitudinea perosnalului medical.

„Aşteptările pacienţilor nu pot fi împlinite de sistemul sanitar din mo­mentul acesta. Aşteptările sunt proporţio­nale cu dezvoltarea societăţii, iar spitalul este finanţat mult sub nivelul societăţii. România nu este cea mai subdezvoltată ţară din Europa, dar sistemul sanitar din ţară este penultimul. Am putea avea un sistem sanitar mai bun“, a încheiat medicul Liviu Oprea.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Viaţa publică românească în derivă

Alexandru CĂLINESCU

Viaţa publică românească în derivă

Au trecut doar câţiva ani de la marile demonstraţii de protest împotriva unor legi care urmăreau exonerarea unor infractori sus-puşi; astăzi, miile, zecile de mii de protestatari de odinioară par complet apatici, deşi ar avea nu o dată motive să iasă în stradă. Blazare? Resemnare? Indiferenţă? Evident că această lipsă de reacţie le dă guvernanţilor sentimentul impunităţii, ceea ce nu anulează însă teama că s-ar putea confrunta cu mişcări de protest.

opinii

Amfiteatrul Emil Brumaru la Colegiul Naţional

George PLEȘU

Amfiteatrul Emil Brumaru la Colegiul Naţional

Ar fi păcat ca cel mai iubit poet specializat în îngeri, întâmplător absolvent al liceului, să nu fie omagiat în spaţiul care marchează atât de multe momente importante din viaţa fiecărui adolescent care are privilegiul de a-i trece pragul. Măcar pentru următorii 75 de ani.

Iată de ce a fost Mitropolitul pe scenă

pr. Constantin STURZU

Iată de ce a fost Mitropolitul pe scenă

La recenta aniversare, pe 24 ianuarie 2023, a Unirii Principatelor Române, s-au trezit (în deja „buna” tradiţie woke!) unii să pună sub semnul întrebării prezenţa Părintelui Mitropolit Teofan al Moldovei şi Bucovinei pe scena din Piaţa Unirii, la momentul discursurilor festive. Motivul? „Biserica Ortodoxă s-a opus Unirii Principatelor”. 

În contra direcției noii legi a învățământului

Lucia-Gabriela MUNTEANU

În contra direcției noii legi a învățământului

Actuala variantă a proiectului de lege a învățământului prevede desființarea specializării învățătoare/ învățător din statutul de funcționare a liceelor și colegiilor pedagogice, școli din domeniul vocațional. Am afirmat argumentat în repetate rânduri, în spațiul public, ca profesoară de patru decenii la Școala Normală „Vasile Lupuˮ din Iași, că ar fi o greșeală, o nedreptate, o discriminare în raport cu celelalte tipuri de licee vocaționale, o lipsă de viziune în politica educațională, o intervenție brutală și lipsită de beneficii în continuarea unei tradiții educaționale vii și nu moarte, tradiția normalistă, în stare să slujească cea mai stringentă modernitate.

pulspulspuls

Săriţi, oameni buni: nea Măricel i-a şterpelit lui dom’ Costel marfa electorală de sub nas!

Săriţi, oameni buni: nea Măricel i-a şterpelit lui dom’ Costel marfa electorală de sub nas!

Chiar aşa s-a întâmplat, dragi telespectatori: nea Măricel, şeful de la partidoiul ieşean, a profitat se pare de faptul că menistrul Sănătăţii e pe tarlaua lui la Bucureşti şi i-a şterpelit lui dom’ Costel, şeful liberalilor ieşeni, o marfa electorală toată numai macră, bună de chiftele în campanie, chiar de sub nas!

Caricatura zilei

Pițuțurlică

Editia PDF

Bancul zilei

Doi prieteni se întâlnesc dupa multa vreme: - Ei, prietene, cum e viata de barbat însurat? - Excelenta! Am reu (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Un raport al Universitatii “Babes Bolyai” din Cluj Napoca a stabilit ca teza de doctorat a ministrului de Interne este plagiata. Credeti ca Lucian Bode sa demisioneze?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.