anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

Chicerea, localitatea fără apă: licitaţia salvatoare s-a amânat pentru noiembrie. Oamenii, în pragul revoltei!

GALERIE
apa_chichirea
 • apa_chichirea
- +

Uscaţi de sete, fără apă pentru curăţenia intimă sau pentru spălat, locuitorii din satul Chicerea, comuna Tomeşti, vor trebui să se roage să plouă şi să-şi instaleze cât mai multe butoaie în care să colecteze apa pluvială. Ploaia e, pentru ei, chiar şi pe secetă, mai sigură decât o soluţie venită din partea autorităţilor, ale căror promisiuni au fost până acum doar “apă de ploaie”. 

ApaVital a lansat în aprilie o licitaţie pentru construirea unei staţii de pompare în zonă. În mai a fost data limită de depunere a ofertelor, iar în iunie s-a prelungit termenul de evaluare a ofertelor. Până în noiembrie!

13 aprilie - Postare pe pagina de Facebook a CJ Iaşi

„Necesarul de apă în zona Chicerea va fi suplimentat”, anunţa victorios o postare a Consiliului Judeţean Iaşi, în luna aprilie. Anunţul detalia: Apavital Iaşi a scos la licitaţie construirea unei staţii de pompare, inclusiv alimentare cu energie electrică, montare rezervor 500mc şi înlocuire conductă de refulare în satul Chicerea, com. Tomeşti, judeţul Iaşi. Investiţia urmăreşte suplimentarea necesarului de apă în zona Chicerea şi creşterea presiunii la consumatorii din strada Releu, astfel încât să satisfacă din punct de vedere calitativ şi cantitativ cerinţele actualilor şi viitorilor consumatori, la nivelul normelor europene actuale.

Valoarea contractului, aşa cum apare publicat în SEAP, este de 2.153.680,36 lei, fără TVA. Data limită de depunere a ofertelor a fost 10 mai.

07 iunie – ApaVital, Notificare către participanţii la procedură

“Având în vedere organizarea procedurii licitaţie deschisă pentru achiziţia de lucrări «Construire Staţie de pompare inclusiv alimentare cu energie electrică, montare rezervor 500 mc şi înlocuire conductă de refulare în satul Chicerea, comuna Tomeşti, judeţul Iaşi», ce a avut ca dată limită de depunere a ofertelor data de 10.05.2022 ora 15:00, vă aducem la cunoştinţă faptul că perioada de evaluare a ofertelor se va prelungi până la data de 10.11.2022”.

25 iunie – sat Chicerea, săteni

Dacă peste zi Chicerea zace sleită de căldură, noaptea, când apa ajunge totuşi la robinete, în casele de pe deal se stârneşte agitaţia. Noapte de noapte, sătenii fac de strajă lângă robinete: la ei, pe deal, apa curge, cu ţârâita, după lăsarea întunericului. Când sătenii din vale dorm, cei din deal freamătă la auzul aerului din ţevile de apă şi pregătesc sticle, oale şi găleţi pe care să le umple pentru a doua zi.

Natalia Boandă - “Când vine apa, vine doar aer şi se învârte ceasul la greu. Plătim aer. Răspunsul e că dacă se învârte, când vine apa, se întoarce ceasul înapoi”

Ovidiu Ostafi - “Şase zile fără apă. Eventual curge apa câte jumătate de oră noapte. Din toate casele astea sunt două fântâni, la vreo 20 de case. Mai pândeşte mama noaptea şi adună în sticle, în oale. Când am venit aici nu era aşa şi primarul, când dă autorizaţii, ar trebui să se gândească puţin. Ar trebui să existe un rezervor undeva la deal, dar nu există acel rezervor. A fost. Cei de la ApaVital au promis acum doi ani că vor pune pompe şi că fac rezervor. Dar...”.

Rocsana Catrinescu - „Ne-am săturat de dat telefoane şi te mai iau şi peste picior. Cine v-a pus să vă mutaţi acolo?”

Ionuţ Mihalache - „Ni se spune că lumea udă în grădină. Oameni buni, care e diferenţa între noi care suntem, cât?, 100 de familii pe dealul ăsta, şi un bloc turn cu 100 de apartamente? Care e diferenţa dintre noi? Ălora le dai apă în permanenţă şi noi avem cu ţârâita. Înţeleg că e secetă, dar au mai fost ani secetoşi, secetă e şi în alte localităţi. De ce acolo se poate asigura apă şi la noi nu? Înţeleg cu seceta. Eu am mai pus două bazine şi acumulez apa de ploaie de pe garaj, ud grădina cu apa de ploaie”.

25 iunie – Autorităţi

Tudor Bompa, consilierul personal al primarului Tomeşti, Ştefan Timofte:

“Se va face o nouă staţie de pompare a apei, dar în acest moment trei pompe nu reuşesc să ducă apa în deal, nu fac faţă. După ora 16, când oamenii se întorc de la serviciu, toată lumea se spală, spală, e o perioadă cu un consum maxim de apă, şi pompele existente nu reuşesc să ducă apa până în deal”.

Mihail Doruş, manager general ApaVital:

„I-am solicitat domnului primar un teren pentru un rezervor, am de vreo doi ani planificat acolo. Am un proiect, se obţin greu avizele. Asta-i ţara, ei o iau înainte. Nu eu am dat autorizaţii de construcţie(...) Se întâmplă, mai ales vara se întâmplă, când nu plouă o săptămână-două, încep să apară tot felul de probleme. Fiindcă toată lumea udă, noi ne-am transformat într-un fel de agenţie de îmbunătăţiri funciare vara. Ori, mie, standardele nu îmi permit să dimensionez nicio conductă şi niciun rezervor pentru activităţi agricole. Scopul nostru e să asigurăm apa menajeră”.

7 iulie

Răzvan Manolache, purtător de cuvânt ApaVital:

“Evaluarea ofertelor primate la licitaţie a fost amînată pentru luna noiembrie din cauza numărului mare de clarificări care au fost solicitate de participanţi. E un număr mare de ofertanţi (n.r. 4 ofertanţi) şi sunt documente care au fost solicitate pentru această procedură care au un termen de valabilitate redus şi vor trebui refăcute, e vorba de autorizaţii, avize).

Ovidiu Ostafi, locuitor Chicerea

“Dacă abia în noiembrie se evaluează ofertele, peste iarnă solul e îngheţat şi nu se mai sapă, deci ne mai prinde o vară fără apă la Chicerea. Eu mă găndesc să îmi mai cumpăr un rezervor de o tonă şi câteva butoaie de strâns apa de ploaie”.

Întrucât şansele ca satul Chicerea să se transforme măcar vara viitoare din deşert, în oază, sunt minime, sătenilor nu le rămâne decât să îşi aleagă preoţii ale căror ritualuri de aducere a ploii se încheie cu torente şi să îi invite pe dealul lor, unde noaptea se aud greieri, fazani.. Şi, uneori, aerul care fâsâie pe conductele de apă.

Cititi si: La Chicerea, Tomeşti, apa curge doar la miezul nopţii, cât un fir de aţă

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Ucraina, Taiwanul şi Amnesty International (I)

Alexandru LĂZESCU

Ucraina, Taiwanul şi Amnesty International (I)

Percepţiile eronate privind riscurile şi oportunităţile au avut adesea consecinţe catastrofale în istorie; decizia Chinei privind o invazie a Taiwanului va fi influenţată şi de percepţia privind consistenţa răspunsului Occidentului faţă de agresiunea Rusiei.

opinii

Slavă lui Rabelais

Nichita DANILOV

Slavă lui Rabelais

Vom intra într-o epocă în care resursele de materii vor conta la fel de mult ca şi tehnologia. Epoca energiei ieftine, după cum spunea un comisar european, a luat sfârşit. Epoca revendicărilor abia a început.

Ţara asta-i un miracol

Michael ASTNER

Ţara asta-i un miracol

Nu ştiu de ce, dar parcă-n România guvernanţii par să exclame cu toţii (în gândul lor): Păi, unde-am ajunge dacă tot poporul ar putea să se ducă fără probleme dintr-o parte în alta, pe autostrăzi şi drumuri expres şi drumuri naţionale modernizate şi decongestionate de existenţa autostrăzilor şi drumurilor expres?!

(Re)denumiri anapoda ale unor instituții de învățământ (V)

Eugen MUNTEANU

(Re)denumiri anapoda ale unor instituții de învățământ (V)

Nu este exclus ca timpul și uzul să valideze și să impună aceste formule denominative noi, dar, deocamdată, cel puțin pentru persoanele cu o educație umanistă solidă, impresia de improvizație și oportunism persistă.

pulspulspuls

Cum au fost arvunite locurile AUR de la Iaşi pentru viitoarea legislatură a Parlamentului

Cum au fost arvunite locurile AUR de la Iaşi pentru viitoarea legislatură a Parlamentului

Discuţiile de la Şcoala politică de vară de pe Bahlui, care s-a ţinut în aceste zile pe terasa unei berării boeme din târg, ar fi continuat la nesfârşit pe tema imposibilei şi, totuşi, foarte probabilei, coaliţii dintre liberali şi userişti, dacă cineva nu ar fi adus în discuţie, nu se ştie cu ce intenţii, problema vizitei în oraşul nostru a lui George Simion, liderul partidului AUR. 

Caricatura zilei

Vreme de neplajă

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.