Chilia părintelui Ilie Cleopa din perioada cât a fost pustnic a fost sfinţită
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

miercuri, 26.01.2022

Chilia părintelui Ilie Cleopa din perioada cât a fost pustnic a fost sfinţită

GALERIE
parinte cleopa
 • parinte cleopa
- +

Memoria părintelui Ilie Cleopa, unul dintre cuvioşii propuşi pentru canonizare, în 2025 a fost cinstită în Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor, prin sfinţirea locului unde acesta s-a retras în perioada regimului comunist. Evenimentul a avut loc joi, la împlinirea a 23 de ani de la trecerea în veşnicie a Arhim. Cleopa Ilie. 

Preasfinţitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor, alături de un sobor de preoţi şi diaconi, a sfinţit chilia părintelui Ilie Cleopa – locul ostenelilor sihăstreşti tainic lucrate de marele rugător şi predicator al neamului românesc, după cum este precizat într-o informare postată pe site-ul Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor – la 23 de ani de la plecarea acestuia la Domnul. Cel mai mult timp din anii de retragere pustnicească părintele Cleopa l-a petrecut în adâncul pădurilor din locuri diferite din zona Moldovei, ajutat uneori de oameni de bună credinţă şi, cum ar spune părintele, mereu de Dumnezeu.

Între retragerile sale în pustnicie (din cauza prigonirii monahismului de către regimul comunist) s-a numărat şi cea din Munţii Stânişoarei, spre partea de sud a judeţului Suceava, nici departe, dar nici prea aproape de Mănăstirea Slatina unde a fost stareţ pentru o perioadă. În 2021, având în vedere anunţul Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române de a începe lucrarea de canonizare a părintelui Cleopa, Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor, păstorită de Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Calinic, şi Direcţia Silvică Suceava, condusă de Sorin Ciobanu, au semnat un parteneriat, prin care au început lucrări de amenajare a chiliei, a locului dimprejur şi a drumului de acces spre aceasta.

Citiţi materialul integral pe obiectivdesuceava.ro
 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Dialog pre-diplomatic între Rusia şi Occident (II)

Lucian DÎRDALA

Dialog pre-diplomatic între Rusia şi Occident (II)

Atunci când şi-au prezentat pachetul de cereri adresate Occidentului, reprezentanţii diplomatici ruşi nu aveau cum să spere că simplul zăngănit de arme în preajma graniţelor ucrainene poate inversa un amplu proces geopolitic derulat pe un interval de aproape trei decenii.

Filmuletul zilei

opinii

Asachi întemeietorul

Florin CÎNTIC

Asachi întemeietorul

Gh. Asachi este una dintre figurile fondatoare ale instituţiilor moderne în Iaşi. Printre ele, şi Arhivele Statului Moldovei care, la 190 de ani de funcţionare neîntreruptă, rămâne una dintre instituţiile fundamentale ale oraşului.

Hombre şi patimile

Radu PĂRPĂUȚĂ

Hombre şi patimile

Hombre locuia în Iaşi, în oraşul culturii cum se zice cu o vorbă tocită. Dar dacă ne referim la cartierul Bularga cel puţin nici nu poate fi vorba de „oraşul culturii”. Bulargăi îi spun, chiar locuitorii cartierului, ŢŢŢ, adică Ţaţe, Ţoape şi Ţărani. Sigur, or fi şi oameni deosebiţi printre ei. Desigur că şi alte oraşe au asemenea cartiere. Şi asemenea oameni. Spun asta deşi nu am fost la Londra, Avignon sau Târgu Bujor.

Dan Eremia Grigorescu - regizorul imaginii fotografice (II). Moneda rotundă

Alex VASILIU

Dan Eremia Grigorescu - regizorul imaginii fotografice (II). Moneda rotundă

Deși subiectul e același ca într-o povestire de Sadoveanu - o vânătoare -, alt text scris de Dan Eremia Grigorescu păstrează tușe din stilul, din atmosfera prietenului vârstnic și taciturn. Dar nu admirăm, ca să mă exprim în termeni de facere a imaginii, panoramări îndelungi, detalii generos lăsate privirii. Acum savurăm cadre scurte, ritmic, aproape nervos montate, potențând starea de neliniște, de pericol iminent, aproape fatal. Nu numai descrierea momentelor de așteptare imprimă viteza, savoarea lecturii, ci, în plus, momentul unic, de povestire incredibilă dar adevărată a dansului vânătorului cu fiara, ultimă încontrare pe viață și pe moarte, urmată de finalul imprevizibil.

pulspulspuls

A fost sau n-a fost? La cerneală ne referim: aranjament sau furie. Iată variantele!

A fost sau n-a fost? La cerneală ne referim: aranjament sau furie. Iată variantele!

Aşadar, vorba filmului lui Porumboiu jr.:A fost sau n-a fost un scenariu pus la punct chiar de Simion&compania lui de băieţi cu ochi albaştri ce privesc înspre răsărit, aşa cum pare multora să fi fost acolo în piaţă, la episodul cu cerneala peste meclă? 

Caricatura zilei

Șoșoacă și racheta

Editia PDF

Bancul zilei

Doi tipi, amândoi casatoriti, stau de vorba: – Nu stiu ce sa ma mai fac! De câte ori vin acasa, dupa ce am ba (...)

Parteneri

Alte publicatii

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.

  X