TEXT UMORISTIC

Chimia salvează mustăria

marți, 30 septembrie 2025, 09:22
3 MIN
 Chimia salvează mustăria

De-abia se isprăvește luna septembrie și prea puțini viticultori au isprăvit procesul; cu toate astea, mulți deja au scos pe piață primele vinuri ale anului, iar pe alocuri deja se organizează „Sărbătorile Vinului”. Pentru a dezlega enigma am stat de vorbă cu unul dintre cunoscătorii rafinați ai fenomenului, de meserie „oenolog, chimist amator și proprietar de cramă”, după cum scrie pe cartea sa de vizită:

– N-am văzut să scrie pe cartea de vizită că sunteți și viticultor: este o greșeală?

– Nici astronaut, parlamentar, primar sau chirurg nu scrie.

– Poftim?

– Dar de ce ar scrie că sunt viticultor?

– Nu sunteți? Nu vă pricepeți la viticultură?

– În măsura în care mă pricep la chirurgie.

– Vă pricepeți și la chirurgie?

– Am văzut seriale cu chirurgi și, în plus, m-am operat de polipi la nas când eram copil.

– În fine… S-au copt strugurii în toamna asta? I-ați cules? Cum s-au făcut?

– Poate că da, nu zic nu. Dacă nu s-au copt, mai au timp. Nu asta ne interesează, pe noi ne preocupă altele, să se facă vinul bun și repede!

– Dar vinul, de obicei, nu se face din struguri?

– De obicei se face din struguri, dar în zilele noastre nu se mai respectă obiceiurile. Până și portul popular s-a pierdut, nu mai sunt doine, horă…

– Spuneați mai înainte că vinul pe care îl produceți este natural. Cum vine asta, de vreme ce habar n-aveți de struguri?

– Este natural, fiindcă utilizăm elemente din natură. Sodiu, clor, carbon și litiu, dar numai la vinurile roșii și cu mare grijă, să nu se acrească de la electronii de pe ultimul strat, care intră în legătură covalentă cu ceilalți!

– N-am înțeles nimic!

– Mai bine să vă desenez pe carnet: dacă ăștia doi atomi se prind așa, formează legătura simplă de vin alb sec Van der Waals. Când vin atomii ceilalți, se leagă invers, doi sau trei, și ne iese tămâioasă. Pentru merlot mai punem elemente, care schimbă legăturile: astea de-aici se desprind și se lipesc în partea cealaltă, vedeți? Ați priceput?

– Ahaaa!

– Și dacă excităm atomii cu energie din exterior până se ionizează, trecem într-un alt nivel, care tinde spre starea de echilibru…

– Normal, ca tot omul! Ca în natură.

– Desigur. Deci, tinde spre echilibru, așadar se dezexcită, deci se obține mai întâi un foton! Cum ar veni, se degajă lumină, apoi obținem ce?

– Păi ce obținem?

– Obținem vin spumos de regiune! Logic, nu? Vedeți ce simplu și natural e? Pe la alte firme mai bagă izotopi radioactivi, plutoniu, uraniu, cică ține mai mult, nu se casează și nu prinde floare, dar noi ne gândim în primul rând la sănătatea consumatorilor!

– Și sunt mulțumiți consumatorii?

– Nimeni n-a apucat să vină să se plângă, deci bănuiesc că da.

– La finalul interviului vă rugăm să spuneți cititorilor noștri ce sortimente de vin le pregătiți pentru perioada următoare.

– Ce ne cer consumatorii: Uscat Motonel, Petească, Perlot, Brâncușă, Busuioacă de Borhotin, Borșolais, Pilot Noir, Lămâioasă, Shirag, precum și multe cupaje, gen Popească de Regiune. Dar mai bine i-aș ruga pe cititori să spună ce alte sortimente doresc, că le producem pe loc!

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii