anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

Chirica: „Era o comparație cu ce era în urmă cu 10 ani. Acum, beau și eu apă de la chiuvetă”

GALERIE
mihai chirica
 • mihai chirica
- +

Primarul Mihai Chirica și-a nuanțat declarațiile cu privire la problemele din rețeaua publică de apă. El a susținut că, de fapt, se referea la sistemul de apă existent la Iași înainte de aderarea României la UE, când, uneori, situația era „tragică”.

Edilul a menționat că era vorba despre o comparație între modul în care arăta sistemul de alimentare în urmă cu 10 ani spre diferență de cel de acum, care este „unul dintre cele mai performante sisteme din Moldova”. Întrebat dacă declarațiile sale au fost scoase din context, primarul a susținut că „probabil, nu s-a fost folosit timpul potrivit”.

„Era o comparație dintre cum exista sistemul acum 10 ani înainte să intrăm ca membru cu drepturi depline în UE și cum este acum. Acum 10 ani puteai să ai situații în care din greșeală să te trezești cu conținuturi exagerate de clor sau chiar și cu șobolani în rețelele care nu erau încă ultilizate, iar acum avem unul dintre cele mai performante sisteme din Moldova. Acum 10 ani, cine ar fi îndrăznit să lase copiii să bea? Pe când, acum, implementarea ne-a dus într-o situație mult mai bună”, a declarat Chirica.

El a adăugat că implementarea proiectelor cu finanțare europeană a adus sistemul de alimentare de la o situație care, uneori, era „tragică” la o „situație de invidiat”.

„Întrebarea era despre deșeuri zero și am spus că la categoria deșeuri zero intră inclusiv gestionarea apelor uzate, care și ele reprezintă parte a deșeurilor și care, înainte de a începe implementarea, era o situație, uneori, tragică, iar acum suntem într-o situație de invidiat”, a completat primarul.

„Acum beau chiar și eu apă de la chiuvetă, fără niciun fel de problemă, mai ales că eu personal am fost primul care am inițiat programul apa fără PET și avem acele instalații peste tot tocmai pentru a utiliza apa direct din rețeaua potabilă, să o consumăm fără să mai folosim apă fără PET”, a mai spus primarul Chirica.

„Eu cred că nu ajungem în pragul disperării să începem să speriem populația că apa are nu știu ce conținut de clor”, a conchis edilul.

Fragmentul din interviul acordat de primarul Iașului pentru green-report.ro, în care edilul vorbește despre problemele la rețeaua publică de apă:

Reporter: Folosirea apei de la robinet cum vi se pare ca alternativă?

Mihai Chirica: Mi s-ar părea o variantă bună în condițiile în care putem gestiona şi calitatea ei, dar din păcate nu o gestionăm, din motive de lipsă de profesionalism pe de o parte, iar pe de altă parte – din cauza costurilor. Este greu să gestionezi o apă 100% potabilă. Aţi făcut o verificare să vedeţi cum gestionează ei calitatea apei? Eu personal n-am încredere în rețeaua publică. Eu nu-mi las copiii să bea de la chiuvetă, pentru că eu ştiu ce-i pe conducte.

Acum câţiva ani, a fost o avarie la priza Chirița, unde este stația de tratare, şi au folosit o conductă abandonată de ani de zile, care fusese folosită de oamenii din zona pentru dejecţii, conductă care avea în ea şobolani morți de ani și ani de zile. Aia e crimă cu premeditare.

R: Cine ar trebui să se ocupe de prevenirea unor astfel de situații și de îmbunătăţirea calităţii apei?

M.C.: Direcţia de Sănătate Publică ar trebui să aibă pe toate prizele de apă o instalaţie de monitorizare non-stop şi pe toate magistralele care alimentează orice localitate, atât pe intrare, cât şi pe ieşire, căci există conducte viciate. Există conducte care sunt sparte la un moment dat şi care trec prin zone mai puţin curate. Se absorb tot felul de impurități pe acolo, din cauza lucrărilor care se fac permanent, spargerilor accidentale etc. Avem momente în care apă este gălbuie, este cu tot felul de chestii prin ea. Din când în când, să desfaceți puțin sita, să vedeți ce iese.

R: Ăsta este și rolul sitei, în fond.

M.C.: Dacă am avea un control asupra calităţii apei, da. Iar tot ce nu le iese lor la biotic se rezolva cu clor. Dozatoarele de clor funcţionează perfect.

R: Dar totuşi nu depășesc nivelul de clor admis.

M.C.: Vă dau un exemplu de la Priza Prut.

(Se ridică și desenează pe flipboard)

Priza Prut este în aval faţă de colectorul de ape uzate al localităţii Ungheni. Acesta este cursul fluviului, aici este localitatea Ungheni şi aici este Priza Prut – Iaşi. Iar la 10 kilometri de localitatea Ungheni, este o conducta pentru apele uzate. Rușii au pus staţia de epurare în aval, la vreo 18 kilometri de Ungheni. Ei duc apa uzată aici şi o pompează reversibil în altă localitate. Asta se strică în continuu. Mor pompele alea, căci sunt făcute de pe vremea lui Stalin. În momentul în care se strică, staţia de epurare pompează aici şi deversează dejecţiile direct în Prut. Adică mai sus cu 10 kilometri faţă de priză noastră.

R: Se poate face ceva?

M.C.: Da, ar trebui statul român, dacă e deștept, să facă o altă staţie de epurare, dar să o facem în localitatea Ungheni, să nu mai traversăm 18 kilometri cu ape uzate, pe conducte care se sparg. Plus că se lucrează sub presiune, aia când pocneşte, pocneşte, nu se joacă. Am propus să facem un proiect trans-frontalier. Ai mei spuneau să facem staţia de epurare în România. Am spus: „Pentru ce să tranzitez apele uzate pe sub Prut? Hai să o lăsăm acolo. Noi venim ca acoperiş european pentru ei şi îi ajutăm să-şi facă o altă staţie de epurare la Ungheni.

CITEȘTE ȘI:

Primarul Mihai Chirica: Ieșenii au băut apă cu șobolani morți și dejecții

Reacția șefului ApaVital după ce Chirica a vorbit despre apa cu șobolani din Iași

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Vremurile, ambiţiile neo-imperiale ale Rusiei, guvernele şi noi

Alexandru LĂZESCU

Vremurile, ambiţiile neo-imperiale ale Rusiei, guvernele şi noi

Războiul din Ucraina nu a făcut decât să amplifice crize globale deja existente; în condiţiile unui nou Război Rece, iluziile că mai este posibil modul de viaţă din trecut şi mai pot fi menţinute politicile sociale generoase, deja nesustenabile, trebuie abandonate.

opinii

Oglinda fisurată a lui Nicolae Stan

Nichita DANILOV

Oglinda fisurată a lui Nicolae Stan

Lumea lui Nicolae Stan se configurează rotindu-se melancolic în jurul pipei din lemn de cireş pe care o fumează agale stând în cerdacul casei parohiale tânărul preot al satului Crăsani, Radu Plămadă, pătruns până dincolo de adâncul sufletului său de ceea ce crede că ar fi menirea sa.

Un top al problemelor sociale din judeţul Iaşi şi din împrejurimile sale

Ciprian IFTIMOAEI

Un top al problemelor sociale din judeţul Iaşi şi din împrejurimile sale

Orice demers ştiinţific, implicit sociologic, începe cu definirea conceptelor, cu o definiţie, pentru ca toată lumea să ştie despre ce vorbim. În cazul ne faţă, trebuie să lămurim ce este o „problemă” şi ce anume o face să fie „socială”. De pildă, consumul de alcool sau droguri poate să fie o problemă individuală sau poate să devină socială la un moment dat. În genere, problema socială este un dezechilibru, o disfuncţie la nivelul societăţii, sau un eveniment care afectează oamenii negativ, despre care există percepţia că poate fi rezolvată prin anumite măsuri din partea statului (strategii, politici, metode, tehnici şi proceduri de intervenţie) şi/sau din partea mediului neguvernamental.

Sportul alb şi Războiul negru

Michael ASTNER

Sportul alb şi Războiul negru

A iscat ceva vâlvă decizia organizatorilor turneului de mare şlem de la Wimbledon, atunci când au decis să nu permită participarea jucătorilor şi jucătoarelor din Rusia şi din Belarus. 

pulspulspuls

Acţiunea Autobuzul la filiala unui partid din Iaşi: crosul poştaşilor la votarea de azi

Acţiunea Autobuzul la filiala unui partid din Iaşi: crosul poştaşilor la votarea de azi

Foială mare de câteva zile la poştalionul ieşean, stimaţi telespectatori. Motivul: nu vreo chestiune profesională sau vreun eveniment legat de instituţiune, ci cu totul altceva: faptul că şeful de la Iaşi, un locotenent de-al menajerului de oraş Grămadă, va candida la alegerile pemepiste din filiala judeţeană, alegeri care au loc chiar astăzi. 

Caricatura zilei

Tik Tok Yoga

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.