Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

O decizie ce trebuia luată încă de acum doi ani este pusă în practică abia acum. Pare a avea legătură cu dosarele grele ale primarului

Chirica a pornit “jihadul” înspre Denisa Ionaşcu. Doi “câini de luptă” pe urmele sale

GALERIE
Denisa-Ionascu&Mihai-Chirica
  • Denisa-Ionascu&Mihai-Chirica
- +

Primarul a obţinut ieri votul favorabil al consilierilor pentru a crea comisia de evaluare a secretarului general al CL, post apolitic în cadrul administraţiei locale. Totul în ciuda criticilor că decizia are legătură cu faptul că Denisa Ionaşcu este martor-cheie în dosarele cele mai grele ale lui Mihai Chirica. Comisia de evaluare, constituită legal, îl are ca şef chiar pe primar, iar ca membri, alţi doi consilieri apropiaţi ai acestuia. Lui Mihai Chirica nu i-a ieşit însă aşa cum a vrut: evaluarea nu se va putea face decât peste un an.

Activitatea secretarului general al Consiliului Local (CL) va fi verificată de primar şi de doi aliaţi politici ai acestuia. Consilierii locali au dezbătut ieri intens un astfel de proiect, în condiţiile în care este bine cunoscut faptul că între primar şi secretar există un conflict. Recent, Mihai Chirica a criticat dur activitatea secretarului, cu aluzii la viaţa personală a Denisei Ionaşcu. În context, amintim că aceasta este unul dintre martorii-cheie în anchetele penale în care este cercetat primarul. Totuşi, constituirea unei astfel de Comisii de evaluare este legală, în Codul Administrativ fiind prevăzută ca „o obligaţie”. Însă Comisia se înfiinţează târziu: Codul Administrativ a fost adoptat în 2019, iar o astfel de evaluare trebuia făcută încă din anul 2021 pentru anul 2020. Din acest motiv, în mediul public s-a speculat faptul că dorinţa primarului de a constitui acum această Comisie ar putea avea legătură şi cu situaţie tensionată din cadrul Primăriei. Conform deciziei CL, evaluarea va avea loc în 2023 pentru anul în curs, şi nu în acest an pentru anul 2021, aşa cum şi-ar fi dorit primarul.

Cine sunt membrii Comisiei lui Chirica?

Prin lege, primarul este membru de drept al Comisiei, în timp ce CL trebuia să desemneze doi consilieri. În plen au fost patru propuneri: Florentin Ciobotaru (PNL), Camelia Ciornia (PMP), Diana Finkelstain (USR) şi Mihai Gavril (PSD). Cu majoritate simplă (jumătate plus unul dintre consilierii prezenţi în sală), plenul i-a votat pe primii doi, ambii fiind aliaţi politici ai primarului. În cazul lui Ciobotaru, relaţia cu primarul este ceva mai apropiată: Mihai Chirica l-a adus în PNL din PSD în 2020 pentru ca Ciobotaru să prindă un nou mandat în deliberativul local. De asemenea, Ciobotaru s-a remarcat deseori cu laude la adresa primarului. Cu toate că votul a fost secret, este lesne de înţeles faptul că a fost impusă voinţa consilierilor PNL, PMP şi a viceprimarului Cezar Baciu (ex-USR), majoritate constituită în jurul primarului. Liberalii au fost cei care au insistat ca votul să fie secret, chiar dacă acest lucru a însemnat că unul dintre ei nu a putut să-şi exercite dreptul la vot întrucât a participat online la şedinţă.

Când va fi făcută evaluarea?

Iniţial, în proiect se prevedea ca activitatea secretarului să fie evaluată pentru anul 2021. În urma unui amendament al USR, decizia plenului a vizat doar constituirea Comisiei şi nu evaluarea activităţii în cazul anului trecut. „Mi se pare oportun, pentru că nu avem indicatorii propuşi pentru anul precedent”, a comentat primarul amendamentul USR, deşi anterior susţinea ideea unei evaluări în acest an.

Amendamentul USR a venit după o pauză de consultări, în condiţiile în care, înainte de acest moment, inclusiv liberalii au susţinut ideea evaluării activităţii şi pentru anul 2021. Consilierii PSD au propus ca din Comisie să facă parte jurişti, dar propunerea a căzut la vot: liberalii au spus că evaluarea activităţii se face din punct de vedere administrativ şi nu sunt verificate actele semnate de către secretar. Având în vedere hotărârea adoptată de plen, în acest an vor fi stabiliţi indicatori de performanţă, iar activitatea secretarului va fi evaluată la începutul anului 2023 pentru anul 2022.

„Eu voi face o trecere în revistă doar a prevederilor legale aplicabile. Anterior nu a mai existat un astfel de proiect de hotărâre adus în atenţia CL. Evaluarea secretarului este şi un drept, dar şi o obligaţie corelativă. Evaluatorul este această Comisie care este compusă din primar şi doi consilieri nominalizaţi de CL prin hotărâre, cu respectarea principiilor legate de conflictul de interese şi incompatibilităţi. Membrii Comisiei, având calitatea de evaluator, evaluatorul este cel care stabileşte criteriile şi ponderea acestora, respectiv indicatorii. Acestea, tot potrivit legii, se aduc la cunoştinţă persoanei evaluate la începutul perioadei evaluate”, a subliniat secretarul Denisa Ionaşcu, în plen, la insistenţele unor consilieri locali.

La rândul lui, primarul Chirica a precizat că această Comisie se constituie conform legii şi a susţinut că nu există vreo legătură cu aspectele relatate de presă în acest caz, cu aluzie la conflictul său cu Denisa Ionaşcu. „Este un conţinut al legii pe care îl respectăm. Criteriile se comunică, nu s-au comunicat, se vor comunica, se va evalua perioada la care s-au comunicat criteriile etc.”, a mai spus primarul Mihai Chirica.

Procedural, fiecare membru al Comisiei va nota activitatea secretarului cu un punctaj cuprins între 1 şi 5, iar dacă media finală este sub 2,5 atunci secretarul poate fi destituit din funcţie.

VEDEȚI ȘI:

Cum vrea să scape primarul Chirica de un martor incomod - AICI

Primarul Chirica şi limbajul de mahala - AICI

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri