Oare mai are timp să conducă şi oraşul, printre conferinţe de dezvinovăţire, percheziţii şi drumuri tot mai dese la parchet sau la instanţe?
Chirica bagă capul în nisip, lăsând să se vadă dosul necurat din Primărie: „Nu eu”!
Primarul Iaşului a făcut ieri mai multe precizări referitoare la noul dosar al DNA privind autorizările unui bloc al firmei Flux din Tătăraşi. El a invocat o dispoziţie prin care sunt stabilite, în clar, responsabilităţile fiecărui semnatar de documente. „Cine nu a respectat această dispoziţie, alături de tot cadrul de legalitate privind emiterea şi înregistrarea documentelor emise, ca urmare a finalizării unei investiţii, trebuie să răspundă în faţa legii”, a adăugat el. Ce spune însă despre faptul că pe unele documente se află şi semnătura lui? Cercetările DNA vizează modul în care Primăria a confirmat construirea blocului conform autorizaţiei, deşi indicatorii urbanistici nu au fost respectaţi. Practic, de la 4 niveluri s-a ajuns ilegal la 9. Falsul apărut pe circuit l-a ajutat pe proprietar, Gheorghe Cheşcu, să poată vinde apartamente de acolo.
Primarul Mihai Chirica a făcut ieri mai multe comentarii cu privire la noua anchetă desfăşurată de DNA la municipalitate. Edilul şef al Iaşului a susţinut că semnătura lui de pe un act urbanistic este o formalitate, iar responsabilitatea pentru conţinut aparţine inspectorilor de specialitate care întocmesc documentul. În speţă, este vorba despre un certificat de atestare a edificării unui bloc construit în Tătăraşi, de către compania Flux: deşi au fost autorizate doar 4 niveluri, în realitate au fost amenajate mai multe etaje în plus.
Primarul a invocat o dispoziţie prin care sunt stabilite, în clar, responsabilităţile fiecărui semnatar. „Cine nu a respectat această dispoziţie, alături de tot cadrul de legalitate privind emiterea şi înregistrarea documentelor emise, ca urmare a finalizării unei investiţii, trebuie să răspundă în faţa legii”, a comentat Mihai Chirica.
Potrivit unor surse judiciare, cercetările DNA vizează modul în care Primăria a confirmat construirea blocului conform autorizaţiei, deşi indicatorii urbanistici nu au fost respectaţi. Compania Flux a obţinut, în 2012, un aviz pentru construirea unei clădiri cu două niveluri în subsol, parter şi un etaj. În 2015, blocul era deja construit, dar regimul de înălţime nu a fost respectat, fiind făcute în plus încă cel puţin trei niveluri.
„Ziarul de Iaşi” a scris atunci că blocul a fost construit ilegal. Inclusiv Poliţia Locală a aplicat o sancţiune investitorului. La vremea respectivă, omul de afaceri Gheorghe Cheşcu, directorul firmei, declara pentru ZDI că „va intra în legalitate”. Anii au trecut, dar o autorizaţie în acest sens nu a fost emisă. Recent, publicaţia „Reporter de Iaşi” a dezvăluit că, în acest caz, în 2018 ar fi fost emise două certificate de atestare a edificării construcţiei la doar o zi distanţă: unul ar fi fost semnat de către fostul viceprimar Gabriel Harabagiu, iar celălalt de primarul Mihai Chirica (în ambele cazuri sunt şi alte semnături ale unor persoane cu atribuţii în acest sens). Cele două certificate ar avea acelaşi număr de înregistrare, dar un conţinut diferit: în cel semnat de primar ar apărea mai puţine niveluri (7) faţă de cel semnat de fostul viceprimar (9).
Întrebat ieri dacă au fost emise două certificate, primarul a precizat că nu are cunoştinţă despre acest lucru. „Din perspectiva mea, cât funcţionează statul de drept, în 2024, în conferinţa de presă de închidere de mandat, tot aici mă găsiţi”, a mai spus primarul.
Care este procedura şi ce este un certificat de edificare
Un certificat de atestare a edificării este necesar unui investitor pentru a putea intabula imobilul construit. Certificatul a fost introdus în legislaţie în 2018, fiind unul dintre documentele care trebuie depuse la Oficiul de Cadastru. Procedural, conform dispoziţiei la care primarul a făcut referire, răspunderea pentru „legalitatea şi corectitudinea” întocmirii documentului aparţine lui Victor Gavriluţă (inspector GIS-Cadastru). La acea vreme, o responsabilitate similară cu cea a lui Gavriluţă o avea şi Gabriel Ghergheşanu, fost angajat al Primăriei. Despre primul este cunoscut faptul că a fost audiat la DNA zilele trecute, iar procurorii i-au ridicat calculatorul de lucru la percheziţiile de la Palatul Roznovanu.
În aceeaşi dispoziţie se precizează că arhitectul-şef „verifică legalitatea şi corectitudinea” întocmirii documentului, în timp ce primarul „aprobă emiterea” certificatului. De remarcat că printre actele necesare pentru eliberarea documentului se numără şi 4 fotografii cu faţadele clădirii, astfel că oricine consulta acele imagini putea lesne să observe că imobilul a fost construit fără respectarea autorizaţiei. Acest lucru în condiţiile în care în dispoziţie se precizează că trebuie făcute verificări şi în teren.
„Semnătura de autoritate publică este altă semnătură decât semnătura de conţinut. Semnătura de conţinut aparţine celui care a făcut conţinutul, care a semnat tehnic, economic şi juridic. Semnătura de autoritate este cea care introduce documentul în circuitul civil(…) Demnitarul răspunde civil, penal, administrativ doar pentru acele documente pe care le-a semnat singur şi pe care şi le-a asumat în totalitate”, a mai declarat primarul Mihai Chirica.
Publicitate și alte recomandări video