Chirica dă vina pe legislaţie pentru întârzierile marilor proiecte din Iaşi
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Chirica dă vina pe legislaţie pentru întârzierile marilor proiecte din Iaşi

GALERIE
chirica
  • chirica
- +

Există o încremenire într-o legislaţie foarte greu permisivă şi care întârzie de foarte multe ori nejustificat abordarea unor proiecte importante ale comunităţilor locale, iar România pierde competiţii cu alte oraşe mari din state europene, a declarat miercuri Mihai Chirica, primarul din Iaşi, la videoconferinţa News.ro „Oraşul meu – Acasă şi la birou”, ediţia a II-a, organizată de Agenţia de presă News.ro, în parteneriat cu Team Innovation Media şi Agenţia de PR şi comunicare Plurivox.

"Există şi o încremenire într-o legislaţie foarte greu permisivă şi care întârzie de foarte multe ori nejustificat abordarea unor proiecte importante ale comunităţilor locale. Această legislaţie are şi un suport naţional, dar de multe ori şi un suport local. Încă nu am reuşit să dezmorţim mentalitatea celor care lucrează în aparatele administrative asupra abordării cu prioritate a proiectelor care aduc plus-valoare unei comunităţi şi care nu trebuie neapărat de fiecare dată legat de un nume sau de o sursă a fondurilor necesare implementării acestor proiecte. Şi, sigur, există poate şi un backup pozitiv care trebuie împrumutat din oraşele care s-au dezvoltat rapid şi m-aş referi şi la oraşe din afara României care au oferit exemple de succes şi o dezvoltare accelerată, chiar şi în ţări apropiate nouă, unde statul, prin lege, devine partener unor investiţii importante, nu neapărat susţinătorul, ci şi partenerul, devine asociat, devine acţionar într-o modalitate foarte deschisă, principială bazată pe principiile unei pieţe libere, atunci când statul şi-a propus să şi investească în acel domeniu, să susţină prin fondurile sale sau fondurile atrase din comunitatea europeană", a spus Chirica, dând ca exemplu Polonia, unde se dezvoltă proiecte de regenerare urbană, parcuri industriale, tehnologice, iar statul devine partenerul acelei afaceri.

Primarul din Iaşi spune că există prea multe termene în România şi legislaţie care întârzie nejustificat de mult obţinerea unor documente pentru care România pierde competiţii cu alte oraşe mari din state europene, unde aceste lucruri se petrec mult mai repede decât aici.

"Gândiţi-vă cât durează în România să obţii un aviz integrat de mediu! Nejustificat de mult. Se întâmplă acest lucru şi pentru investiţii publice. Dau un singur exemplu, pentru obţinerea avizului de mediu la Spitalul Regional de Urgenţă, proiectul statului, pe terenul statului, în România: mai bine de un an jumătate. Într-o zonă care nu prezenta aproape niciun interes deosebit din punct de vedere al mediului, nu e nici rezervaţie, nu e nici zonă protejată, nu e nicio vietate care să fii atras atenţia într-un mod deosebit, ci pur şi simplu trebuia eliberat un aviz integrat de mediu", a adăugat el.

Chirica afirmă că mai e mult de făcut până ce mediul de afaceri se va simţi foate stăpân pe situaţie atunci când vine să investească în România.

Un alt aspect despre care vorbeşte este stabilitatea statului de drept, stabilitatea legislaţiei fiscale, stabilitatea cursului economic, foarte importante mai ales pentru cei care vin să investească din afara ţării.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Joaca de-a reforma

Cătălin ONOFREI

Joaca de-a reforma

Îmi aduc aminte că aţi promis o Românie normală la cap, la inimă şi la trup!

Filmuletul zilei

opinii

Make Romania Great Again!

Briscan ZARA

Make Romania Great Again!

A fost vreodată România noastră grandioasă, a fost vreun moment din istorie la care ne putem raporta şi care poate fi luat drept exemplu de reuşită, de „aşa da”? Poate cineva spune că o anumită perioadă a fost cea mai apropiată de nivelul albastru al satisfacţiei dintre toate? A existat un moment la care să ne raportăm şi să zicem: „Nu mai e cum a fost atunci când eram cei mai şmecheri, când călăream valul, când eram temuţi, respectaţi, apreciaţi la adevărata valoare”?

Bunul păstor

Mihai DORIN

Bunul păstor

A plecat la Domnul mult prea devreme, la o vârstă la care un îndrumător spiritual îşi desăvârşeşte misiunea creştină, Prea Sfinţitul Florentin Crihălmeanu, episcop greco-catolic de Cluj-Gherla. Clujenii ne-au oferit cu acest prilej o lecţie de dragoste şi civilizaţie, prin felul în care au înţeles să-şi arate preţuirea pentru blândul păstor, care în cei peste 23 de ani de slujire a cucerit inimile credincioşilor. Şi nu au fost doar cei greco-catolici, aşa cum eu însumi am înţeles cu ani în urmă, atunci când l-am cunoscut, ci deopotrivă ortodocşi ori romano-catolici. 

Un chip pururi adorat

Nichita DANILOV

Un chip pururi adorat

A luminat ea, femeia, vreodată, inima lui bântuită de disperare şi dorinţă de moarte? În întunecatele clipe ale existenţei sale, şi-a adus oare aminte Eminescu de trecerea Veronicăi prin viaţa sa? Sau a fost şi ea o dezamăgire pustiitoare, cum deseori e existenţa oricăruia dintre noi pentru un altul? A fost ea picătura de neant ce a umplut paharul suferinţei sale sau stropul de lumină ce i-a împrăştiat, fie şi pentru o clipă, întunericul?

pulspulspuls

Unde-s ieşenii din scandalul intern din PNL? Or fi ăia ascunşi după draperie?

Unde-s ieşenii din scandalul intern din PNL? Or fi ăia ascunşi după draperie?

Iată, stimaţi telespectatori, că iarăşi pică ieşenii de papagal în politichia care se face la Bucureşti.

Caricatura zilei

Febra

Editia PDF

Bancul zilei

In Antarctica s-a inregistrat cea mai scazuta temperatura de pe glob: -93,2 grade ...prin urmare va propunem sa ne reami (...)

Parteneri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.