Chirica îl poate bate pe Nichita pe terenul ultimului, cel de fotbal. Alexe, încotro?
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

duminica, 18.04.2021

Chirica îl poate bate pe Nichita pe terenul ultimului, cel de fotbal. Alexe, încotro?

GALERIE
Ovidiu Minea
  • Ovidiu Minea
- +

Viitorul Politehnicii Iaşi şi al sportului ieşean depind exclusiv de optica şefilor Primăriei şi Consiliului Judeţean.

Aşa cum era de aşteptat, Mihai Chirica şi Costel Alexe au câştigat fără emoţii alegerile locale şi vor conduce în următorii patru ani Primăria Iaşi, respectiv Consiliul Judeţean Iaşi. Despre realizările şi nerealizările celor doi, despre cum au câştigat alegerile şi ce au promis s-a tot vorbit. În cele ce urmează ne vom referi la aşteptările ieşenilor legate de sport. Domeniu care, din păcate, după cum am spus-o în repetate rânduri, în contextul actual şi în condiţiile în care mediul economic local este refractar în ceea ce priveşte implicarea financiară, este dependent în proporţie covârşitoare de optica celor care conduc cele mai importante birouri ale administraţiei locale.

În ceea ce-l priveşte pe Mihai Chirica, bilanţul lui sportiv în primii cinci ani de când conduce Palatul Roznovanu nu este grozav. În 2016, când actualul edil-şef era doar interimar, nefiind ales, echipa de fotbal a Iaşului a bifat prima calificare europeană din istorie. Politehnica s-a remarcat apoi prin numeroase scandaluri, promovarea unor personaje controversate şi probleme uriaşe financiare, rămânând în vară în elită ca urmare a prestaţiei din birouri nu a celei din teren. În ceea ce priveşte sporturile de sală, baschetul feminin, baschetul masculin, handbalul masculin şi voleiul feminin, nu numai că au fost retrase din elită, dar au dispărut total, la fel ca rugby-ul, după ce promisiunile de finanţare lansate de municipalitate nu s-au concretizat, doar handbalul masculin renăscând apoi. La capitolul infrastructură, mult aşteptatele obiective esenţiale noi, Stadionul şi Sala Polivalentă, au rămas doar pe planşe, în Iaşi existând aceleaşi arene vetuste, din 1960, respectiv 1972. Asta în timp ce în alte oraşe au răsărit deja complexe demne de anul 2020, iar multe alte localităţi au anunţat deja că vor beneficia de mângâieli puternice ale bugetului central, cu ajutorul cărora vor planta adevărate bijuterii sportive.

Speranţele microbiştilor legate de o schimbare în bine a sportului sunt generate de evoluţia ascendentă avută de Chirica în ultima perioadă în ceea ce priveşte fotbalul. În startul mandatului său, prost sfătuit, influenţat de persoane care acum mor de dragul Politehnicii, dar care, beneficiind de avantaje materiale, susurau în urmă cu ceva ani în urechea primarului că mingea ovală e mai frumoasă, Mihai Chirica a fost tentat să ucidă sportul care era perceput ca fiind doar „copilul” predecesorului său, Gheorghe Nichita. Reacţia ieşenilor şi a unei părţi din media la poziţionarea lui Chirica, dar şi calificarea Politehnicii în Europa au făcut ca lucrurile să-i schimbe optica şi sentinţa să nu fie pusă în practică. După un parcurs ulterior oscilant, primarul a punctat bine anul acesta. A schimbat macazul în fruntea clubului, aducându-l de la Federaţia Română de Fotbal pe Ciprian Paraschiv, a cerut tăierea unor sinecuri existente la club şi a fost determinant în susţinerea Politehnicii, care, fără banii Primăriei, ar fi căzut în prăpastia pe marginea căreia stă de mult timp. Faptul că primarului îi pasă de fotbal s-a văzut până şi în seara în care a fost reales, când, fără a mai avea nevoie de publicitate electorală, a mers în vestiarul Politehnicii, pentru a felicita echipa. Şi la capitolul infrastructură s-au făcut ceva paşi, timizi, în faţă, trei suprafeţe de joc fiind refăcute.

Acum, Chirica are condiţii perfecte de a-l bate pe Nichita chiar pe terenul favorit al ultimului, fotbalul, şi de a crea o echipă cum nu a mai avut Iaşul. Actualul primar are norocul uriaş de a avea în curte un „bulgăre de aur”, trei tineri, care au lucrat în medii înalte, cu nume importante, care au demonstrat că sunt foarte ataşate de Iaşi, preşedintele Paraschiv, antrenorul Daniel Pancu şi căpitanul de echipă Andrei Cristea. În jurul acestora, în condiţii financiare stabile, Politehnica poate creşte şi deveni o grupare frumoasă a ţării. Dacă va reuşi să se debaraseze de balastul pe care se încăpăţânează să-l ţină legat de picior şi care-i aduce numai dezavantaje (consilierii lui de imagine nu-i comunică realitatea?), dacă va reforma clubul până la capăt, lăsându-l doar pe mâna profesioniştilor, dacă îi va asigura un buget stabil, dacă va concretiza construirea unui stadion nou, Mihai Chirica va deveni unul dintre oamenii de referinţă din istoria fotbalului ieşean. Numai de el depinde pe ce drum va merge!

În ceea ce-l priveşte pe Costel Alexe, la el situaţia este şi mai simplă. Ţinând cont de faptul că predecesorul lui nu a punctat cu nimic la capitolul fotbal şi sporturi de echipă, cele mai de impact la public, orice ar face Alexe ar fi un plus. E limpede, noul şef al CJ nu are nici cea mai mică idee despre sport, dovadă fiind şi programul lui politic pe această temă. Sumar, cu greşeli până şi în ceea ce priveşte denumirea Liceului cu Program Sportiv, prezentat LSP, fără niciun rând scris despre Politehnica. Dacă va aduce în jurul lui oameni competenţi, care să-i prezinte mai bine tabloul sportiv şi să-l conducă pe drumul corect, acest lucru ar putea folosi. Şi Iaşului sportiv, dar şi lui.

Asta pentru că la următoarele alegeri, s-ar putea ca peisajul să fie mult mai strâns şi fiecare mie sau sută de voturi să conteze. E drept, fotbalul nu mai este un vector esenţial în alegeri, care a creat „stele” regionale precum Dumitru Sechelariu, Gheorghe Ştefan ori Gheorghe Nichita, oameni care au dominat Moldova ani buni, sau „cometa” gălăţeană Marius Stan. Impactul în rândul electoratului rămâne însă destul de important, lucru pe care, teoretic, ar fi trebuit să-l fi simţit chiar şi Chirica, şi Alexe în acest an, când Ciprian Paraschiv şi-a manifestat public susţinerea faţă de ei, iar prezenţele lui Paraschiv, Pancu şi Cristea la o manifestare a liberalilor au avut ecouri puternice.

Pe ce drum vor merge cei pe care Paraschiv i-a numit „prietenii mei, Mihai şi Costel” rămâne de văzut.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

De la Koudela la Schär, via Şovre

Nicolae GRECU

De la Koudela la Schär, via Şovre

Corectitudinea politică în sport începe să însemne respectarea ad litteram a unor reguli, indiferent cât de stupide ar fi.

Filmuletul zilei

opinii

Metamorfoze ale protocronismului sau despre incompetenţa cu ştaif (IV)

Eugen MUNTEANU

Metamorfoze ale protocronismului sau despre incompetenţa cu ştaif (IV)

În acest episod, autorul serialului se referă critic la încercările unui cunoscut etnolog contemporan de a impune ideea existenţei unui „mit fondator” românesc, bazat pe figura împăratului roman Traian, cuceritor al Daciei.

Iar şi iar despre pocăinţă

pr. Constantin STURZU

Iar şi iar despre pocăinţă

Pocăinţă nu se poate face decât în timp. Când se termină timpul, omul nepocăit "se încremeneşte în moleşeala sufletului şi în nesimţire". Există şi atunci un soi de pocăinţă, dar "pocăinţa lui de acolo este un regret pentru viaţa lui greşit trăită, dar unit cu neputinţa de a se mişca din ea" (Părintele Dumitru Stăniloae). 

Cum a devenit Europa un model civilizaţional?

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Cum a devenit Europa un model civilizaţional?

Ideile vehiculate în rubrica de azi, aparţinând marelui filozof francez Rémi Brague (1947-), deşi par străine de tărâmul economiei, au un rol important în înţelegerea modului cum s-au născut şi consolidat valorile şi instituţiile occidentale care caracterizează azi o naţiune civilizată, inclusiv sub raport economic.

pulspulspuls

Un deştept Grămadă

Un deştept Grămadă

Până mai ieri, indiferent de guvern, PSD sau PNL, fostul dipotat local PMP Grămadă avea numai cuvinte de laudă despre orice ministru al Sănătăţii.

Caricatura zilei

Mita-n mască

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.