Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Chirica intră în topul folclorului naţional alături de mătuşa lui Năstase şI mama lui Oprişan

O mascaradă cu însăilare legală, marcată de penibil, sfidare, prosteală pe faţă, aroganţă infinită.

GALERIE
Chirica
  • Chirica
- +

În mod normal, într-o ţară obişnuită, 12 iunie ar trebui să fi fost ultima zi de mandat a primarului Mihai Chirica. În loc de demisie şi-a actualizat brusc declaraţia de avere. Şi, totuşi, "nu e nimic de ascuns!", susţine el. Serios? Anchetele "ReporterIS" - exemple de ceea ce un ziar trebuie să facă în interesului public - au scos treptat la lumină o avere incredibilă, nesimţită, a primarului din Iaşi. Pe rând, soacra, unchiul, fratele, mama, societăţi paravan au fost puse să jongleze cu terenuri răsărite în zone selecte, apartamente, vile în Iaşi şi pe la munte. De ani buni, Chirica este cel mai norocos ieşean, cu rude incredibil de pricepute în piaţa imobiliară, extrem de strângătoare şi nemaipomenit de darnice. Cu el. Acum a venit rândul bebeluşului de 11 luni să-şi manifeste recunoştinţa, probabil din economiile de la lapte praf: "Tăticule, îmi dai voie să-ţi cumpăr ceva de 250.000 de euro?" "Desigur, dar stai să vedem dacă bunica vrea să-ţi fie tutore!"

O mascaradă cu însăilare legală, marcată de penibil, sfidare, prosteală pe faţă, aroganţă infinită. E tipul de explicaţie pe care nimeni nu o poate crede, dar probabil destul de greu de dovedit în instanţă. Chirica intră în topul folclorului naţional, alături de mătuşa lui Năstase, mama lui Oprişan, fiul lui Dragnea. Iar dacă un procuror serios se va pune pe treabă, zic gurile rele, am putea pune pariu că există şanse să-i întreacă pe unii dintre cei menţionaţi. Aşa ceva nu se poate realiza fără continuarea sistemului moştenit de la Gheorghe Nichita. Căci lumea a cam uitat cât timp i-a fost mâna dreaptă fostului amorez şef, într-o vreme când poliţia locală spiona amante şi 10% reprezenta parola de intrare în Primărie.

În spatele averii descoperite de presă stă o operaţiune de camuflare clasică. A făcut ceea ce ştie să facă orice PSD-ist, acoperit sau nu, dizident sau nu. A plantat panseluţe şi gazon, a plătit spectacole şi artificii, şi-a umflat pieptul patriotic, cocoţându-şi egoul pe catargul care se vede de pe lună, a pozat în mare prieten al IT-iştilor, al businessului, al culturnicilor, de ocazie chiar militant pentru autostrăzi, că doar nu-l costă nimic. Între exerciţiile de imagine, când prin cartiere aveau loc revolte împotriva samsarilor imobiliari, care rad fiecare metru pătrat de spaţiu verde, primarul s-a făcut prieten la cataramă cu presa şantajistă. Rezultatul? Un oraş sufocat de mafia imobiliară, un dezastru administrativ fără planuri sau direcţii de dezvoltare. Ca mascarada să fie totală, a mai făcut-o şi pe opozantul regimului Dragnea. Într-un elan bahic, "cuviosul" de la Iaşi a promis artificii, dacă scăpăm de Liviu. Artificii n-am văzut, dar s-ar putea ca ieşenii să le pregătească când îl vor vedea dus pe Dragnea al lor.

Ce ne spune acum despre 250.000 de euro? "Că nu e nimic de ascuns!" Păi tocmai asta e logica în care a acţionat de când lucrează în Primărie. Dacă nu era dat de gol de o eroare a funcţionarilor, planul ascunderii vilei bebeluşului ar fi funcţionat. Am fi aflat la majoratul copilului sau poate niciodată. De unde are bani? Din pensia modestă a mamei? Câte sute de ani o fi economist biata bătrână? Aceeaşi doamnă ar fi vândut o maşină. Ferrari? Maybach? Ştie vreun procuror din târgul ăsta aritmetică şi economie?

Prins cu mâţa în sac, Chirica ar trebui să facă acum ceea ce-i recomanda lui Dragnea. Să plece. Cu cât va încerca să se ţină de scaun, cu atât o va păţi mai rău. Să atragă în asemenea fel atenţia asupra sa nu e de ici de colea. Să intre pe harta miştoului naţional, să-l caute televiziunile de la Bucureşti, intersându-se ce-i cu copiii, nepoţii, unchii, mătuşile, părinţii, înseamnă sfârşitul politic. Cu cât o lungeşte mai mult, cu atât va fi mai penibil. Din antecendentele biografice ştim că nu are cum să fie atât de înţelept. Întotdeauna, unul ca el crede că va putea controla "valul".

Iar Iaşul trebuie să scape cât mai repede de altoiul lui Nichita. Are cum, are electorat, are nevoie. Altfel, în semn de apreciere pentru dubioasa activitate, vom fi nevoiţi să-i suportăm şi "pensia specială" pregătită de colegii din PSD.

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri