Programul Saligny - Analiză pe lista celor 235 proiecte ieșene. 1,7 miliarde disponibile
Iasul se afla în topul judetelor în ceea ce priveste finantarile acordate prin intermedi (...)
citeste totmarti, 17.05.2022
Prima instanţă a respins cererea Primăriei de anulare a hotărârilor Consiliului Local care înfiinţează societatea de termoficare cu patrimoniul celor două CET-uri şi al regiei de distribuţie a agentului termic. Procesele se ţin lanţ din 2012, timp în care Curtea Supremă a confirmat pierderea celor două centrale, iar sumele revendicate au crescut la sute de milioane de lei pentru fiecare dintre părţi.
Tribunalul Iaşi a respins şi încercarea Primăriei Iaşi de a anula patru hotărâri adoptate de Consiliul Local în 2002, atunci când a fost înfiinţată SC Centrala Electrică de Termoficare Iaşi SA şi înzestrată cu patrimoniul CET I, CET II Holboca şi al Regiei Autonome de Distribuţie a Energiei Termice (RADET).
Cele trei solicitări formulate toamna trecută de Municipiul Iaşi prin primar au fost disjunse în două dosare. Ultimul a primit ieri verdictul de respingere. Minuta publicată aseară pe portalul instanţelor consemnează că se "respinge ca inadmisibilă acţiunea formulată de reclamantul Municipiul Iaşi, reprezentat legal prin primar, în contradictoriu cu pârâta Centrala Electrică de Termoficare Iaşi S.A., prin lichidator judiciar Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L. asociat coordonator Mititelu Corneliu, privind constatarea nulităţii absolute a actelor juridice civile reprezentate de Actul constitutiv al SC CET IASI nr. 2114 din 05.06.2002, precum şi a actului subsecvent reprezentat de încheierea judecătorului delegat nr. 606 din 26.06.2002 emisă de ONRC". Municipalitatea poate să formuleze recurs în termen de 15 zile de la primirea comunicării oficiale.
Primăria Iaşi vs. Consiliul Local Iaşi
Celălalt dosar a primit aceeaşi decizie încă de luna trecută. Aici, Primăria Iaşi şi lichidatorul judiciar al CET Iaşi SA au amândoi dubla calitate de reclamant/pârât, în vreme ce Consiliul Local are doar eticheta de pârât. Instanţa a decis în acest caz, pe 8 octombrie, că "respinge ca tardivă acţiunea formulată de reclamantul Municipiul Iaşi, reprezentată legal prin primar, în contradictoriu cu pârâta Centrala Electrică de Termoficare laşi S.A., prin lichidator judiciar Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L. asociat coordonator Mititelu Corneliu, şi pârâtul Consiliul Local al municipiului Iaşi, privind constatarea nulităţii absolute a actelor juridice civile reprezentate de: HCL nr. 133/1.04.2002, HCL nr. 136/29.04.2002, HCL nr. 211/24.06.2002 şi HCL nr. 272/22.07.2002". Şi în acest dosar, termenul de recurs este fixat la 15 zile, dar portalul instanţelor de judecată nu menţiona până ieri dacă hotărârea a fost atacată.
Acţiunea Primăriei Iaşi a fost iniţiată cu două luni înainte ca Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie să se pronunţe la sfârşitul anului trecut, într-un alt proces cu lichidatorul judiciar. Instanţa supremă a decis pe 5 decembrie că CET Iaşi SA nu mai aparţine Municipalităţii, însă primarul Mihai Chirica a declarat, două zile mai târziu, că, dimpotrivă, primăria ieşeană nu a pierdut, ci chiar are de încasat bani de pe urma societăţii înfiinţate în 2002, responsabilă cu asigurarea agentului termic către populaţia şi instituţiile publice ieşene. Ar fi vorba de o creanţă în sumă de 258 de milioane de lei, reprezentând taxe şi impozite neplătite, la care se adaugă 439 de milioane de lei, investiţiile derulate din 2013 până acum la cele două centrale, a precizat primarul într-o conferinţă de presă.
Ce spun cele patru hotărâri CL de care primarul vrea să scape
În mod cert, Primăria va contesta deciziile Tribunalului Iaşi, încercând să anuleze cele patru hotărâri emise în 2002, pe vremea primarului Constantin Simirad – consilier al lui Mihai Chirica, cel puţin până luna trecută.
Prima hotărâre decide înfiinţarea noii societăţi, Termoelectrica SA, prin preluarea patrimoniului CET I, CET II Holboca şi RADET. Patru săptămâni mai târziu, pe 29 aprilie 2002, numele societăţii este schimbat în CET Iaşi SA şi se aprobă constituirea Comisiei de preluare a Centralelor Electrice de Termoficare Iaşi, pe bază de protocol încheiat între părţi, conform HG nr.104/14.02.2002. Preşedintele comisiei era primarul de atunci, Constantin Simirad, vicepreşedinţi – viceprimarii de la acel moment, iar secretar, Lăcrămioara Vernică, la acea vreme secretarul Consiliului Local.
A treia hotărâre aprobă protocolul de preluare a CET I şi CET II. Cea de-a patra nu este de găsit pe pagina de internet a Primăriei, dar este menţionată în întâmpinarea juriştilor Municipalităţii în procesul deschis cu un an în urmă la Tribunalul Iaşi. Astfel, HCL nr. 272/2002 stabileşte "trecerea imobilelor din domeniul public al Municipiului Iaşi în domeniul privat al Municipiului Iaşi, cu excepţia reţelelor de termoficare, şi constituirea ca aport la capitalul social al CET SA a bunurilor ce constituie patrimoniul privat al Municipiului Iaşi", cu menţiunea că hotărârea a fost adoptată ulterior aprobării Actului constitutiv al SC CET Iaşi SA.
Sumele revendicate: de la 20 de lei la sute de milioane
Bătălia din instanţe a început cu mai bine de 8 ani în urmă, când o licitaţie controversată a fost adjudecată de o firmă care a obţinut astfel dreptul de valorificare a fierului vechi, practic a instalaţiilor CET, contra unei sume de 4,7 milioane de euro. Abia după ce câştigătoarea s-a apucat să taie în bucăţi instalaţii şi utilaje prin curtea CET, administraţia ieşeană s-a trezit, încercând să mai salveze ceva. Procesele s-au ţinut lanţ la Iaşi, dar şi la Bucureşti şi Bacău. Sumele pretinse drept despăgubiri au crescut în tot acest timp, iar în faţa judecătorilor au ajuns acum să se bată două şi chiar trei firme de lichidare judiciară. Societatea care a câştigat licitaţia în 2012 a intrat la rândul ei în reorganizare, la fel şi un alt creditor al CET Iaşi SA..
Acesta nu e singurul paradox. Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere, prin Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri Iaşi, s-a luptat eroic să fie înscrisă la masa credală cu suma de 28 de euro în echivalent lei la data plăţii şi 20 de lei cheltuieli executare. A reuşit abia astă-vară.
Toată această telenovelă se apropie însă de un final care, după cum pronostica anul trecut unul dintre adversarii politici ai primarului, se va sparge tot în capul ieşenilor. Asta, nu pentru riscul de a rămâne fără încălzire, cât pentru ameninţarea deloc neglijabilă pe care o reprezintă sumele reclamate pentru bugetul oraşului.
© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.
Zelenski și soția sa, Olena, prima apariție publică de la începutul războiului
Proiectul privind 200 lei netaxați la salariul minim, pe ordinea de zi a ședinței de Guvern
Ce spune Halep despre diferenţele între Patrick Mouratoglou şi Darren Cahill
(FOTO) Tunel uriaş pentru droguri descoperit sub frontiera americano-mexicană
150.000 de fani aşteptaţi la Sevilla la finala dintre Eintracht Frankfurt şi Glasgow Rangers
Soldaţii ruşi morţi în Ucraina: Tineri, săraci şi proveniţi din minorităţi etnice
Drulă: Coaliţia PSD-PNL – eliminarea pensiilor speciale, nu, creşteri de taxe, da
Scandalagiul George Simion şi-a dat din nou în petic în Parlament: „Tu, de la OMV, ieşi afară!”
(VIDEO) Aşa arată o staţiune ucraineană după ce a fost „vizitată” de ruşi
(VIDEO) Imagini dramatice: Momentul predării luptătorilor ucraineni din Azovstal
Canada, pregătită să trimită nave în România pentru a exporta grâul blocat în Ucraina
Sorin Oprescu a fost prins în Grecia. Fostul primar general al Capitalei se afla la Atena
Parlamentul Finlandei a votat cu peste 95% pentru aderarea ţării la NATO
Rusia este deja în război cu toată Europa. Expert polonez, despre riscul nuclear
Bombă cu meditațiile date de profesori. Anunțul lui Cîmpeanu
LPF, precizări despre barajul pentru Conference League. Cine merge la baraj
Argeş: Un bărbat s-a împuşcat în locuința sa. A lăsat un bilet de adio
Cluj: CJ este singurul din ţară care emite certificate de urbanism digitale
Armand Goșu, doctor în istoria Rusiei: Cred că asistăm la o recalibrare a discursului lui Putin
Primele semne ale disidenţei anti-Putin? Televiziunea rusă îl invită din nou pe colonelul Khodarenok
Diplomat american: Ucraina nu pierde războiul, dar nici nu-l câştigă
Frank Timiş, sforarul din spatele tunului de la Roşia Montană, mereu surprinzător
Japonia îşi redeschide prudent graniţele pentru un număr limitat de turişti străini
Ultima variantă de reabilitare a esplanadei Teatrului National (VIDEO)
Meteorologii anunţă instabilitate atmosferică şi intensificări ale vântului
Bătaie în trafic, lângă podul Cantemir. A intervenit şi o femeie (VIDEO)
Anunţ oficial: Starea fetiţei de 5 ani care a primit transplantul de ficat se menţine critică
Presa americană anunţă că Messi merge la Inter Miami în 2023
Ford se alătură apelului către UE de a vinde doar vehicule 100% electrice din 2035
Iohannis a promulgat legea privind implementarea sistemului RO e-Factura şi factura electronică
Un șofer a "pocnit" un stâlp cu mașina. Accidentul a avut loc în zona industrială (FOTO)
DNA confirmă de ce a fost scoasă USR brutal de la guvernare! (P)
David Chou, autorul atacului armat la o biserică în California, viza comunitatea taiwaneză
Preşedintele Putin se implică personal în războiul din Ucraina până la nivel de colonel
Ministrul Lucian Romaşcanu susţiune că este necesară o resetare a concursului Eurovision
Nu lăsați sportul să moară! Statul trebuie să vină cu facilități pentru investitori! (P)
Ştefan Hell, laureat al Premiului Nobel, conferenţiază la Academia Română
Incendiu masiv la un atelier de mobilă, o casă şi un magazin (FOTO)
"Doctor Strange în Multiversul Nebuniei", pe primul loc în box office românesc de weekend
Un tânăr de 21 de ani s-a aruncat de la etajul 4 al unui bloc din Mircea. El era băut
EXERCIŢIU: Pompierii ieşeni intervin pentru stingerea unui incendiu la un centru comercial
Jake Daniels, primul fotbalist în activitate din Marea Britanie care recunoaşte că este homosexual
Alexandru LĂZESCUCum trebuie citite demersurile d-lui Macron de modificare a Tratatului UE (II) |
Briscan ZARACântăreţul cântăreţilor |
Cristina DANILOVTe văd abătut, nu ai vrea să vorbim despre asta? |
Mihai DORINPreşedintele îngrijorării noastre |
Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.