Chirica recunoaște că este inculpat în dosarul „Zoiosul” (UPDATE)

marți, 27 aprilie 2021, 11:00
3 MIN
 Chirica recunoaște că este inculpat în dosarul „Zoiosul” (UPDATE)

Primarul Mihai Chirica a fost audiat luni timp de mai multe ore la DIICOT într-un dosar vizând concesiunea unui teren în Sărărie, teren pe care familia Asimionesei a ridicat un bloc, deși se angajase prin contract să construiască o pensiune. Mihai Chirica este inculpat în acest dosar. Reporterii Ziarului de Iași nu l-au putut contacta pe edil, însă surse judiciare au confirmat pentru Europa Liberă că Mihai Chirica are această calitate, iar ulterior și primarul însuși a recunoscut.

UPDATE

Primarul municipiului Iași, Mihai Chirica, a confirmat marți după-amiază că are calitatea de inculpat în dosarul DIICOT Iași. Informația a fost prezentată de Europa Liberă.

Referindu-se la ancheta DIICOT, primarul Iașului a precizat că „nu este cea mai confortabilă situație în care se află”.

„Acest lucru m-a adus ieri cu picioarele într-o realitate care nu credeam că este atât de gravă. Reforma actului administrativ, calitatea oamenilor care lucrează… sunt o necesitate imperioasă a autorităților locale”, a spus Chirica.

Edilul a recunoscut că are calitatea de inculpat în dosar.

„O serie de documente au fost depuse chiar de mine și o parte din documente mi s-a raportat ca sunt depuse de o colegă de-a mea. Ceea ce nu a putut să îmi arate ca și document, dar probabil că lucrurile astea le va demonstra pe parcurs. În acest moment sunt inculpat. Am văzut un pic si presiune. De fapt situația în sine este destul de gravă pentru că s-a încălcat dreptul legitim al autorității locale a municipiului Iași față de un contract de asociere în participațiune din anul 2005”, a declarat Chirica.

TEXT INIȚIAL

Primarul Mihai Chirica a mers marți la serviciu și a refuzat să dea declarații, însă înainte a făcut anumite precizări la Radio Iași.

„În principiu este o cauză legată de înstrăinarea unor bunuri de către o societate comercială care a încheiat prin anul 2005 un contract de asociere în participațiune cu municipiul Iași. Din punctul meu de vedere, nu și-a respectat clauzele contractuale, lucru pe care, de altfel, l-am și afirmat de fiecare dată și situația a generat un dosar penal împotriva celor care sunt implicați în această chestiune. Sigur, vom sta și noi foarte atenți să vedem ce se întâmplă, cred că mai și câteva puncte care trebuie nuanțate mai bine, dar încercăm să mergem mai departe”, a susținut primarul Mihai Chirica.

Inculpat în dosarul cu numărul 21D/P/2021 mai este și Vasile-Gabriel Harabagiu, fost viceprimar al Iașului, în prezent city-manager al orașului.

„Eu nu fac justiție din acest punct de vedere, dacă sunt incompatibilități de funcție, va trebui să-l suspend, în temeiul legii, până când lucrurile sunt rezolvate de instanțele din România și fără să aduc eu acuzații sau să-l disculp din situația în care este în momentul de față. De aceea, vom analiza cu serviciul juridic, astfel ca decizia să fie cea mai corectă”, a mai comentat primarul în ceea ce privește situația administratorului public Gabriel Harabagiu.

Potrivit surselor Europa Liberă, pe lista inculpaților din acest dosar se mai află Violeta Asimionesei, Florin-Claudiu Asimionesei – patronul publicației „Bună Ziua Iași”, Irina Iacob – avocat, Gabriel Ghergheșanu – angajat al Primăriei Iași, Florin-Alexandru Mustiață – fost arhitect-șef al Primăriei Iași, Victor Gavriluță – inspector GIS Cadastru, Ionuț-Răzvan Costin – notar, Raluca Andriescu și Iulia Păduraru – notar.

Alți angajați cu funcții de execuție din cadrul Primăriei Iași, precum Doina Florescu, Letiția Palaga sau Denisa Ionașcu au fost audiați ca martori în acest dosar.

Aflați de AICI ce au confiscat procurorii în urma descinderilor de ieri de la Iași.

Comentarii