Chirica și-a prezentat zestrea după patru ani de mandat. Ce se vede și ce nu se vede?
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

duminica, 13.06.2021

Chirica și-a prezentat zestrea după patru ani de mandat. Ce se vede și ce nu se vede?

GALERIE
mihai chirica
  • mihai chirica
- +

Unele scandaluri imobiliare „au fost fabricate”. Faptul că Iaşul tot nu are Plan Urbanistic General (PUG) nu pare aşa importantă în ochii primarului: „poate ar fi frânat creşterea colosală a oraşului, nu v-aţi gândit şi la această consecinţă?”. Plantarea gazonului sau restaurarea unor monumente au fost printre realizări

Primarul Mihai Chirica şi-a prezentat ieri un bilanţ al ultimilor patru ani, iar concluzia lui este că „Iaşul s-a schimbat în bine”. La capitolul reproşuri, întrebat de jurnalişti, edilul şef nu a identificat deficienţe, regretele sale fiind mai mult legate de proiecte pe care nu le-a putut derula din cauza „piedicilor”. Un exemplu în acest sens este Spitalul Regional de Urgenţă, deşi acest proiect ţine în principal de Ministerul Sănătăţii şi nu de Primăria Iaşi. La fel şi în cazul Planului Urbanistic General (PUG): astăzi, Iaşul este în aceeaşi situaţie ca acum cinci ani – PUG-ul nu a fost încă actualizat. „Teoretic, nu este o împlinire nerealizarea PUG-ului, dar nu ar avea nicio consecinţă diferită faţă de..., poate ar fi frânat creşterea colosală a oraşului, nu v-aţi gândit şi la această consecinţă?”, a susţinut primarul Chirica. El a adăugat că Primăria şi Consiliul Local (CL) sunt ultimele instituţii în lanţul de autorizare a PUG-ului, iar documentul stă blocat la tot felul de autorităţi locale şi centrale care întârzie în emiterea de avize. Despre scandalurile imobiliare din ultimii ani, primarul a spus că unele „au fost justificate, iar altele au fost fabricate”. În context, primarul a răspuns categoric „nu” la întrebarea dacă este mulţumit de activitatea serviciului de urbanism al municipalităţii.

La capitolul realizări, primarul a trecut în revistă mai multe proiecte derulate în ultimii ani, de la plantarea de gazon şi până restaurarea de monumente istorice. „Fondurile europene au fost principala preocupare în actualul mandat”, a spus Mihai Chirica, el subliniind că Primăria a semnat contracte de finanţare în valoare de un miliard de lei. În schimb, spune primarul, Iaşul a fost „văduvit” de fonduri guvernamentale şi a oferit ca exemplu în acest sens Programul Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL), program în care municipiul a primit sume ridicol de mici în comparaţie cu comunele din judeţ. Totuşi, odată cu intrarea la guvernare a PNL, primarul spune că au fost deblocate mai multe proiecte, iar banii primiţi până acum în 2020 ar fi mai mulţi decât întreg anul 2019.

Primarul Chirica a mai amintit, la capitolul realizări, intrarea în patrimoniul public a 23,5 ha de la platforma Fortus, câştigarea proceselor cu Miroslava (a fost confirmată amplasarea a 600 ha de teren pe teritoriul administrativ al Iaşului – şes Bahlui –, însă doar 55 ha sunt suprafeţe publice) şi cu RADEF (preluarea a patru foste cinematografe – Tineretului, Republica, Victoria şi Dacia). „Valoarea acestui patrimoniu se ridică la circa 40 milioane euro”, a mai spus primarul.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Lăsaţi selecţionerii în pace

Nicolae GRECU

Lăsaţi selecţionerii în pace

Din 2008 încoace, la naţională a fost o permanentă foşgăială browniană, o revoluţie permanentă troţkistă, din care n-a ieşit nimic bun.

Filmuletul zilei

opinii

Seimeni (XIII). Ucenicia în meşteşugul pescuitului cu undiţa (I)

Eugen MUNTEANU

Seimeni (XIII). Ucenicia în meşteşugul pescuitului cu undiţa (I)

Autorul reia seria de foiletoane dedicate amintirilor din copilărie. De data aceasta, mecanismul nostalgic este focalizat spre iniţierea în arta umilă a pescuitului cu undiţa.

Maica Siluana, aşa cum... ne-a cunoscut

pr. Constantin STURZU

Maica Siluana, aşa cum... ne-a cunoscut

O ştiam cu mult înainte de a o întâlni. În 1997, tânărul ieromonah Nichifor Horia, actualmente PS Nichifor Botoşăneanul, îmi încredinţa, spre lectură şi zidire, un manuscris. Era povestea unei convertiri, cu însemnări de jurnal, cu multe reflecţii şi zbateri existenţiale. În fapt, o adevărată spovedanie. Semna cu pseudonim nu pentru că nu avea puterea asumării unei mărturisiri publice, ci pentru că nu dorea să atragă atenţia asupra ei. În pofida discreţiei, avea să devină din ce în ce mai cunoscută.

Online în pandemie

Ciprian IFTIMOAEI

Online în pandemie

Statistici privind accesul populaţiei la tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor.

pulspulspuls

Poveste de sară pentru micuţi, cu zâne blonde şi miliardari de la cumătrie

Poveste de sară pentru micuţi, cu zâne blonde şi miliardari de la cumătrie

Ehehee, dragilor, oare cum să facem noi şi să dregem pe azi, uichend fiind, să nu vă plictisim sau încrunţim frunţile tot cu nărozii din politichii, ci doar cu mondenităţi locale şi vesele, dar nici să ne depărtăm prea tare de subjectul zilei, ăla pentru care mulţi nădragi tremură de vreo două zile pe la palatul cel roznovan, dar şi mai jos, spre sediul din Podu Roş (hop: iaca şi rima!)? 

Caricatura zilei

Răposat reclamant

Editia PDF

Bancul zilei

De acum, la internarea în spital pacientii sunt obligati sa aiba: extinctor, trusa de prim ajutor si lanterna (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.