anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

sambata, 24.10.2020

Chirica spune că va reduce cu 40% emisiile de CO2 în zece ani. E credibil?

GALERIE
sedinta Consiliul local iasi
  • sedinta Consiliul local iasi
- +

Iaşul va avea un plan de acţiune în sectorul energiei durabile şi al climei. O astfel de documentaţie a fost deja întocmită şi va fi aprobată de Consiliul Local (CL) în ultima şedinţă de plen din actualul mandat, care va avea loc joi, 24 septembrie. Planul a fost iniţiat în contextul alinierii la o directivă europeană din domeniu. 

Unul dintre principalele obiective ale planului ţine de reducerea consumului de energie şi a gazelor cu efect de seră. Astfel, până în 2030, printre altele, Iaşul îşi asumă angajamentul pentru reducerea emisiilor de dioxid de carbon cu cel puţin 40%. În plan sunt detaliate mai multe aspecte care fac referire la consumurile de energie şi modalităţi de economisire a acesteia în diverse zone de interes: clădiri municipale (cele administrate de Primăria Iaşi), clădiri terţiare, clădiri rezidenţiale, sistemul de iluminat public, flota municipală, transportul public, transportul privat şi comercial şi sectorul de producere energie electrică şi termică al oraşului.

„Pentru fiecare sector evaluat au fost identificate acţiuni şi planificate măsuri”, se arată în proiectul de hotărâre. Planul vizează în special investiţii în proiecte de eficienţă energetică şi energie sustenabilă, ţinând cont inclusiv de proiectele aflate în derulare, un exemplu în acest sens fiind modernizarea sistemului de termoficare. „Cea mai mare pondere în balanţa energetică a oraşului o are sectorul rezidenţial, urmat de sectorul transport privat şi comercial”, se mai arată în document, cu precizarea că, potrivit ghidului de elaborare a planului, nu fost incluse în analiză sectorul industrial sau cel al clădirilor private (birouri, spaţii comerciale, HoReCa etc.).

otrivit planului, în anul 2012 (an luat ca referinţă de consum), consumul de energie în Iaşi s-a prezentat astfel: gaze naturale (31%), energie termică (24%), motorină (18%), energie electrică (13%), benzină (12%) şi biomasă lemnoasă (2%). Consilierii locali vor dezbate şi aproba planul de acţiune în ultima şedinţă din actualul mandat care se va desfăşura joi.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Generaţia de aur şi statul perpendicular

Nicolae GRECU

Generaţia de aur şi statul perpendicular

Hagi şi colegii săi de generaţie nu joacă așa cum cântă geometria politică.

Filmuletul zilei

opinii

Pericolul manelizării cântecului popular (I)

Eugen MUNTEANU

Pericolul manelizării cântecului popular (I)

Agresive şi insidioase, subprodusele culturale pe care le numim, cu un termen generic, manele ne dau măsura răspândirii îngrijorătoare a ţigănirii unei mari părţi a publicului românesc.

Iubirea de vrăjmaşi nu e un soi de love story

pr. Constantin STURZU

Iubirea de vrăjmaşi nu e un soi de love story

Aceasta e probabil cea mai grea poruncă din toată Evanghelia: "Iubiţi pe vrăjmaşii voştri!". Completată imediat de: "faceţi bine celor ce vă urăsc pe voi; binecuvântaţi pe cei ce vă blestemă, rugaţi-vă pentru cei ce vă fac necazuri" (Luca 6, 27-28). Pare greu de împlinit acest cuvânt din două motive: pentru că nu înţelegem de ce ni se adresează nouă acest îndemn şi pentru că nu ştim ce înseamnă "a iubi".

Archaeus

Alex VASILIU

Archaeus

Chiar dacă nu aş fi avut posibilitatea să ascult concertul de duminică, 4 octombrie, gândurile despre Archaeus şi-ar fi găsit locul aici. Nu doar pentru că s-au împlinit trei decenii şi jumătate de când a fost înfiinţat. 

pulspulspuls

Hopa: madama senator a fost văzută prin târg...

Hopa: madama senator a fost văzută prin târg...

O ştire pozitivă pe ziua de astăzi, dacă tot e uichend: apreciem în mod deosebit efortul madamei senator şi notar de Bucureşti Iulia Scântei de a bate atâta amar de drum până la Iaşi personal, deşi putea semna o împuternicire, cum face atâtea pentru partid, ca să îşi depună aici dosarul de candidat la un nou mandat de senator. 

Caricatura zilei

Plasma

Editia PDF

Bancul zilei

COVID ne-a învatat sa ne spalam pe mâini. Sper sa apara un virus care sa ne învete sa ne spalam si pe picioare. (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.