Chirie versus rată la bancă! Care este mai avantajoasă în acest moment?
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco
agri.shop

vineri, 07.05.2021

Chirie versus rată la bancă! Care este mai avantajoasă în acest moment?

GALERIE
rata credit
  • rata credit
- +

“Ziarul de Iaşi” a realizat un calcul folosind date oficiale de la bănci şi informaţii despre chirii şi preţuri la locuinţe listate pe principalele site-uri de vânzări în privinţa chiriilor şi ratelor la bănci.

 

Chiriile pe care le plătesc ieşenii pentru un apartament sunt în majoritatea cazurilor mai mari decât rata la un credit ipotecar pentru acelaşi tip de locuinţă, reiese dintr-un calcul făcut de „Ziarul de Iaşi”. Analiza a fost realizată pe baza informaţiilor oferite de către bănci în privinţa creditelor şi a datelor despre preţurile cerute pentru apartamente şi a chiriilor listate de către proprietari pe diverse site-uri de anunţuri.

Care sunt condiţiile la accesarea creditului

Astfel, în cartiere precum Copou, Alexandru cel Bun sau Tătăraşi, diferenţa dintre rata bancară şi chiria lunară pentru un apartament cu 2 camere ajunge şi la 250 de lei (aproape 50 de euro) în cazul ratelor bancare, iar pentru unul cu 3 camere este chiar dublă, de aproximativ 500 de lei (aproape 100 de euro), tot în “favoarea” împrumuturilor. De asemenea, cei interesaţi de cumpărarea unei garsoniere în Iaşi pot achita, în medie, o rată şi cu 350 de lei (70 de euro) mai mică decât chiria, în una din cele trei zone menţionate. 

Raportat la calculele noastre, de precizat faptul că sunt orientative şi pot apărea diferenţe în funcţie de ofertele de pe piaţa imobiliară, având în vedere că apartamentele din Iaşi propuse spre închiriere şi cele scoase la vânzare pot fi găsite şi la alte preţuri, direct influenţate de gradul de renovare şi dotare, de etaj şi de alte zone în care se află imobilele. Ratele lunare care ne-au fost puse la dispoziţie oficial de BCR sunt obţinute în ipoteza că se va contracta creditul pe o perioadă de 30 ani (Noua Casă; Casa Mea). Dobânda la creditul «Noua Casă» este variabilă, iar avansul minim pentru imobilele cu preţul mai mic de 343.000 de lei (70.000 de euro) este de 5%. Cât priveşte creditul «Casa Mea» (ipotecar), dobânda poate fi atât variabilă, cât şi fixă pe 5/10 ani, ulterior variabilă. Avansul minim pentru imobilele situate în municipiul Iaşi este de 15%. Pentru toate rezultatele s-a luat în calcul un curs de referinţă de 4,9 lei/euro.

Câteva exemple

Spre exemplu, un apartament cu 2 camere situat în Copou, cu o suprafaţă utilă de 43 mp, pentru care este solicitat un preţ de 281.750 de lei (57.500 de euro), ar putea fi cumpărat prin programul «Noua Casă» plătind un avans minim de 14.088 de lei (2.900 de euro) şi o rată lunară de 1.227 de lei (circa 250 de euro) timp de 30 de ani. Avansul minim pentru creditul «Casa Mea» pentru acelaşi apartament este de 42.263 de lei (8.650 de euro), iar rata lunară cu dobândă variabilă, respectiv rata lunară cu dobândă fixă (pe 5 ani) ajung la 1.225 de lei/1.209 de lei (aproximativ 250 de euro). Pentru acelaşi tip de locuinţă, proprietarii solicită o chirie şi de 1.500 de lei (circa 300 de euro) lunar, un aspect pozitiv fiind acela că s-ar putea scoate ceva mai puţini bani din buzunare dacă se negociază. Situaţia este similară şi în cazul apartamentelor cu 2 camere din Alexandru cel Bun şi Tătăraşi, pentru care proprietarii cereau în aprilie 2021 o chirie cuprinsă între 1.225-1.350 de lei/lună (250-270 de euro). În Alexandru cel Bun, apartamentele cu o suprafaţă utilă de 42 mp se vând şi cu preţul de 222.950 de lei (45.500 de euro), ceea ce presupune un avans minim prin «Noua Casă» de 11.148 de lei (2.300 de euro) şi o rată lunară de 971 de lei (circa 200 de euro) timp de 30 de ani. Prin «Casa Mea», avansul minim pentru aceeaşi locuinţă este de 33.443 de lei (6.850 de euro), iar rata lunară cu dobândă variabilă şi rata lunară cu dobândă fixă (pe 5 ani) ajung la 969 de lei/957 de lei (circa 200 de euro). În Tătăraşi, am găsit un apartament cu 2 camere scos la vânzare la un preţ de 274.400 de lei (56.000 de euro). Rata (Noua Casă/Casa Mea) ar ajunge la 1.200 de lei (circa 250 de euro), sumă care se cere, de altfel, şi pentru închirierea locuinţelor în zonă. 

Ce se întâmplă la apartamentele de trei camere

În tabelul alăturat textului puteţi găsi informaţii detaliate referitoare şi la ratele bancare în cazul apartamentelor cu 3 camere scoase la vânzare, în aceleaşi zone din Iaşi (care au o suprafaţă utilă de 60 mp). Preţurile pentru care s-au făcut calculele sunt de 323.400 de lei (66.000 de euro) în Alexandru cel Bun, în Tătăraşi 267.050 de lei (54.500 de euro), iar în Copou de 335.650 de lei (68.500 de euro). Pentru locuinţe cu referinţe asemănătoare, proprietarii cereau o chirie cuprinsă între 1.500-1.950 de lei (300-400 de euro) lunar, pe când ratele se situează între 1.100-1.500 de lei (240-300 de euro pe lună).  Totodată, dacă accesarea unui credit ipotecar pe o perioadă de 30 de ani pentru achiziţionarea unei garsoniere de 30 mp presupune o rată lunară cuprinsă între 630-850 de lei (circa 130-170 de euro) - atât cu programul «Noua Casă», cât şi cu «Casa Mea» (însă în acest caz pe 5 ani, cu un avans mai mare), chiria solicitată de proprietari pentru acelaşi tip de locuinţă ajunge la 850 de lei (170 de euro) în Tătăraşi, valoarea urcând chiar şi la aproximativ 1.000 de lei (200 de euro) în Copou şi Alexandru cel Bun.  Din ofertele imobiliare recent publicate, consultate de „Ziarul de Iaşi”, reiese că o garsonieră în Tătăraşi se vinde şi cu 159.250 de lei (32.500 de euro), în Alexandru cel Bun cu 144.550 de lei (29.500 de euro), iar în Copou cu 196.000 de lei (40.000 de euro).

Cititi si: “Noua Casă” a debutat timid la Iaşi: doar 13 familii au primit finanţare

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Obsesiile microbiştilor români

Nicolae GRECU

Obsesiile microbiştilor români

„Ne-a furat arbitrul” şi „jucătorul X ne-a vândut la pariuri” sunt unele dintre acestea.

Filmuletul zilei

opinii

Dezastru de sărbători

Alexandru CĂLINESCU

Dezastru de sărbători

Să nu ne amăgim cu gândul că lumea, în special tinerii, nu se mai uită la televizor. România TV are audienţă la un segment deloc neglijabil din populaţie, sensibil la „patriotism” şi la grija pentru „nevoile românilor”. Direct sau insidios, postul exercită o influenţă nefastă, cu consecinţe pe termen lung.

Marte

Neculai SEGHEDIN

Marte

Aşa cum românii au aşteptat în zadar sosirea americanilor (au venit, ce-i drept, dar cam târziu!), aşa şi pământenii au aşteptat invazia marţienilor până când s-au plictisit şi atunci au trimis ei diverşi emisari către planeta vecină.

De ce romanul? (I)

Nicolae CREŢU

De ce romanul? (I)

A trecut de mult vremea întrebării simptomatic reluate pe atunci „De ce nu avem roman?”. În zilele noastre mai că-ţi vine să (te) întrebi, în faţa producţiei de titluri, altceva: dar oare chiar avem atât de mulţi romancieri? Asta, înainte de a-i citi? După lectură, schimbând ceea ce e de schimbat: oare cum s-o fi explicând iluzia atâtor „romancieri” despre ceea ce scriu ai? Pentru că, la drept vorbind, proporţia de autentice romane din „avalanşa” editorială readuce percepţia realităţii la adevărata şi onesta ei măsură.

pulspulspuls

Mărirea şi decăderea lui Mihăiţă vodă Chirica: cine i-a tras scatoalca ce l-a dat jos de pe cal?

Mărirea şi decăderea lui Mihăiţă vodă Chirica: cine i-a tras scatoalca ce l-a dat jos de pe cal?

Una bucăţică de analiză politico-mondenă de Bahlui pe ziua de azi, stimaţi telespectatori, dacă tot e ziua Izvorului Tămăduirii, sărbătoare cu cruce roşie.

Caricatura zilei

Două măști

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.