Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Chirie versus rată la bancă! Care este mai avantajoasă în acest moment?

GALERIE
rata credit
  • rata credit
- +

“Ziarul de Iaşi” a realizat un calcul folosind date oficiale de la bănci şi informaţii despre chirii şi preţuri la locuinţe listate pe principalele site-uri de vânzări în privinţa chiriilor şi ratelor la bănci.

 

Chiriile pe care le plătesc ieşenii pentru un apartament sunt în majoritatea cazurilor mai mari decât rata la un credit ipotecar pentru acelaşi tip de locuinţă, reiese dintr-un calcul făcut de „Ziarul de Iaşi”. Analiza a fost realizată pe baza informaţiilor oferite de către bănci în privinţa creditelor şi a datelor despre preţurile cerute pentru apartamente şi a chiriilor listate de către proprietari pe diverse site-uri de anunţuri.

Care sunt condiţiile la accesarea creditului

Astfel, în cartiere precum Copou, Alexandru cel Bun sau Tătăraşi, diferenţa dintre rata bancară şi chiria lunară pentru un apartament cu 2 camere ajunge şi la 250 de lei (aproape 50 de euro) în cazul ratelor bancare, iar pentru unul cu 3 camere este chiar dublă, de aproximativ 500 de lei (aproape 100 de euro), tot în “favoarea” împrumuturilor. De asemenea, cei interesaţi de cumpărarea unei garsoniere în Iaşi pot achita, în medie, o rată şi cu 350 de lei (70 de euro) mai mică decât chiria, în una din cele trei zone menţionate. 

Raportat la calculele noastre, de precizat faptul că sunt orientative şi pot apărea diferenţe în funcţie de ofertele de pe piaţa imobiliară, având în vedere că apartamentele din Iaşi propuse spre închiriere şi cele scoase la vânzare pot fi găsite şi la alte preţuri, direct influenţate de gradul de renovare şi dotare, de etaj şi de alte zone în care se află imobilele. Ratele lunare care ne-au fost puse la dispoziţie oficial de BCR sunt obţinute în ipoteza că se va contracta creditul pe o perioadă de 30 ani (Noua Casă; Casa Mea). Dobânda la creditul «Noua Casă» este variabilă, iar avansul minim pentru imobilele cu preţul mai mic de 343.000 de lei (70.000 de euro) este de 5%. Cât priveşte creditul «Casa Mea» (ipotecar), dobânda poate fi atât variabilă, cât şi fixă pe 5/10 ani, ulterior variabilă. Avansul minim pentru imobilele situate în municipiul Iaşi este de 15%. Pentru toate rezultatele s-a luat în calcul un curs de referinţă de 4,9 lei/euro.

Câteva exemple

Spre exemplu, un apartament cu 2 camere situat în Copou, cu o suprafaţă utilă de 43 mp, pentru care este solicitat un preţ de 281.750 de lei (57.500 de euro), ar putea fi cumpărat prin programul «Noua Casă» plătind un avans minim de 14.088 de lei (2.900 de euro) şi o rată lunară de 1.227 de lei (circa 250 de euro) timp de 30 de ani. Avansul minim pentru creditul «Casa Mea» pentru acelaşi apartament este de 42.263 de lei (8.650 de euro), iar rata lunară cu dobândă variabilă, respectiv rata lunară cu dobândă fixă (pe 5 ani) ajung la 1.225 de lei/1.209 de lei (aproximativ 250 de euro). Pentru acelaşi tip de locuinţă, proprietarii solicită o chirie şi de 1.500 de lei (circa 300 de euro) lunar, un aspect pozitiv fiind acela că s-ar putea scoate ceva mai puţini bani din buzunare dacă se negociază. Situaţia este similară şi în cazul apartamentelor cu 2 camere din Alexandru cel Bun şi Tătăraşi, pentru care proprietarii cereau în aprilie 2021 o chirie cuprinsă între 1.225-1.350 de lei/lună (250-270 de euro). În Alexandru cel Bun, apartamentele cu o suprafaţă utilă de 42 mp se vând şi cu preţul de 222.950 de lei (45.500 de euro), ceea ce presupune un avans minim prin «Noua Casă» de 11.148 de lei (2.300 de euro) şi o rată lunară de 971 de lei (circa 200 de euro) timp de 30 de ani. Prin «Casa Mea», avansul minim pentru aceeaşi locuinţă este de 33.443 de lei (6.850 de euro), iar rata lunară cu dobândă variabilă şi rata lunară cu dobândă fixă (pe 5 ani) ajung la 969 de lei/957 de lei (circa 200 de euro). În Tătăraşi, am găsit un apartament cu 2 camere scos la vânzare la un preţ de 274.400 de lei (56.000 de euro). Rata (Noua Casă/Casa Mea) ar ajunge la 1.200 de lei (circa 250 de euro), sumă care se cere, de altfel, şi pentru închirierea locuinţelor în zonă. 

Ce se întâmplă la apartamentele de trei camere

În tabelul alăturat textului puteţi găsi informaţii detaliate referitoare şi la ratele bancare în cazul apartamentelor cu 3 camere scoase la vânzare, în aceleaşi zone din Iaşi (care au o suprafaţă utilă de 60 mp). Preţurile pentru care s-au făcut calculele sunt de 323.400 de lei (66.000 de euro) în Alexandru cel Bun, în Tătăraşi 267.050 de lei (54.500 de euro), iar în Copou de 335.650 de lei (68.500 de euro). Pentru locuinţe cu referinţe asemănătoare, proprietarii cereau o chirie cuprinsă între 1.500-1.950 de lei (300-400 de euro) lunar, pe când ratele se situează între 1.100-1.500 de lei (240-300 de euro pe lună).  Totodată, dacă accesarea unui credit ipotecar pe o perioadă de 30 de ani pentru achiziţionarea unei garsoniere de 30 mp presupune o rată lunară cuprinsă între 630-850 de lei (circa 130-170 de euro) - atât cu programul «Noua Casă», cât şi cu «Casa Mea» (însă în acest caz pe 5 ani, cu un avans mai mare), chiria solicitată de proprietari pentru acelaşi tip de locuinţă ajunge la 850 de lei (170 de euro) în Tătăraşi, valoarea urcând chiar şi la aproximativ 1.000 de lei (200 de euro) în Copou şi Alexandru cel Bun.  Din ofertele imobiliare recent publicate, consultate de „Ziarul de Iaşi”, reiese că o garsonieră în Tătăraşi se vinde şi cu 159.250 de lei (32.500 de euro), în Alexandru cel Bun cu 144.550 de lei (29.500 de euro), iar în Copou cu 196.000 de lei (40.000 de euro).

Cititi si: “Noua Casă” a debutat timid la Iaşi: doar 13 familii au primit finanţare

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri