anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Chirii exagerate în Iași. "Nu și-au mai suportat mizeria și o dau altora pe bani grei"

GALERIE
imobiliare
  • imobiliare
- +

Chiriile sunt tot mai mari în aproape toate orașele, inclusiv în Iași, în ciuda perioadei destul de dificile pe care o traversăm. Deși multe persoane au fost în șomaj tehnic sau au rămas definitiv fără loc de muncă, deși multe activități (cursuri în special) au trecut exclusiv în online, deși toate prețurile pentru acoperirea nevoilor de bază au crescut, chiriile s-au menținut la un nivel foarte înalt.

De nevoie, în Iași încă se trăiește mult la comun. Apartamentele vechi lăsate în urmă de cei care nu și-au mai suportat singuri viața urâtă au ajuns să fie împărțite de oameni străini unii de alții nu doar în anii studenției.

"Nu-mi permit să plătesc mai mult de o cameră, deși mi-aș dori să locuiesc singură. Dar chiar dacă aș câștiga mai mulți bani, tot nu ar merita investiți în niște pereți. Prețurile sunt exagerate și nu te poți simți liniștit, ca acasă, când te cocoșează chiria și stai cu stres că nu îți vei putea permite altceva", a spus o tânără angajată care plătește minimul posibil în Iași, 600 de lei pe o cameră într-un apartament împărțit.

Ofertele de pe site-urile cu anunțuri îți dau fiori pe șira spinării. Camere cu două ochiuri de aragaz lângă WC și duș sunt prezentate drept "garsoniere". E vorba despre acele încăperi din blocurile urâte de "nefamiliști" din marginile urâte ale orașelor, "îmbunătățite" de proprietari pentru a nu merge să te speli sau să-ți prăjești ochiurile la capătul coridorului.

"E nedemn ce fac acei proprietari, e inuman. Ei nu și-au mai suportat mizeria lor, dar încearcă acum să o dea altora pe bani grei, profind de faptul că aceștia au nevoie de un acoperiș deasupra capului", a fost de părere acea tânără, disperată.

Nicio cameră din Iași, indiferent că este parte a unui apartament deja locuit sau că este "garsonieră" nu este mai ieftină de 600 de lei. Prețurile însă sunt exprimate și calculate în euro, ceea ce înseamnă un minim de 125 de euro. Cei care doresc intimitate, adică să locuiască singuri și decent, neavând aragazul lângă duș și WC, trebuie să plătească de la 1.200 de lei în sus (250 euro).

"Dacă aș vrea să locuiesc singură, ar trebui să-mi mai iau un job sau să-l schimb pe actualul pentru că tot salariul minim pe care îl câștig ar trebui să-l dau pe chirie, fără întreținere", a mărturisit deznădăjduită tânăra.

Totuși, clienți există mereu. Anumite categorii de persoane au plata chiriei decontată de către angajator. E vorba despre cei angajați în Justiție, Armată, Interne, deci căutarea locuinței se face după confort, nu după preț. Mai sunt și cei angajați în IT, care au salarii și de 4-5 ori mai mari decât angajații din alte domenii, iar acolo problema se pune la fel.

"Plata chiriei ar trebui să fie un procent din venit, nu venitul întreg. Sunt și oameni care nu sunt întreținuți, care nu sunt asistați social, care se zbat și muncesc și care totuși își duc traiul de pe o zi pe alta. Eu, spre exemplu, nu am niciun alt ajutor, nu-mi decontează nimeni nimic", a precizat tânăra.

Nici programul "Noua Casă" nu este considerat salvator de către cei cu venituri mici. Ei nu se pot încadra pentru un împrumut la bancă nici măcar pentru o cameră. Salariul minim pe care trebuie să-l aibă o persoană pentru a se încadra la rate este de peste 3.000 de lei.

"Mă chinuiesc acum, abia respir din cauza chiriei. Aș vrea un loc al meu, dar momentan e imposibil. Și la cum merg lucrurile pentru mine, nu cred că merită să fac în Iași o asemenea investiție, un asemenea efort. Cel mai probabil voi pleca de aici", a concluzionat tânăra.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Alegeri americane (I)

Alexandru LĂZESCU

Alegeri americane (I)

Actualele alegeri din Statele Unite nu sunt în principal o competiţie între doi candidaţi, ci între două viziuni radical diferite privind tipul de societate din America

Filmuletul zilei

opinii

Câte ceva despre enigmele alegerilor prezidenţiale din SUA

Nichita DANILOV

Câte ceva despre enigmele alegerilor prezidenţiale din SUA

Mergeam cu autobuzul 42 CUG – Copou, pe traseul ce cuprinde Bazarul, dealul Cetăţuia, cartierul Frumoasa, Manta Roşie, Pasarela Bucium, Bulevardul Socola, Bulevardul Tudor Vladimirescu, Elena Doamnă, Tg. Cucu, Bulevardul Independenţei, Casa Studenţilor, Universitatea, Supermagazinul Copou, Rondul de la Agronomie şi înapoi. Făcusem de câteva ori traseul, stând pe scaun şi privind pe geam.

Scrisoarea tovarăşului Călugăr

Michael ASTNER

Scrisoarea tovarăşului Călugăr

Prin ianuarie 1974, tata a primit o scrisoare oficială de mulţumire de la maiorul în rezervă Ioan Călugăr, comandantul Centrului de Pregătire Militară a Tineretului pentru Apărarea Patriei de pe lîngă Întreprinderea de Confecţii „Steaua Roşie“ Sibiu. Iat-o:

Cu cât mai rău, cu atât mai bine. WATWCT

Dana ȚABREA

Cu cât mai rău, cu atât mai bine. WATWCT

Nu îmi mai permit în actualul context pandemic să vă îndemn să fiţi buni. Pentru că mă uit în jur şi observ că oamenii buni au cam dispărut. Sau – dacă au dispărut – nu au fost niciodată acolo. Însă nu voi înceta să vă călăuzesc privirea spre frumos, iar astfel poate măcar cineva se va descoperi vreodată pe sine, într-o relaţie reală cu celălalt.

pulspulspuls

Cine şi ce primeşte la partidoiul ieşean

Cine şi ce primeşte la partidoiul ieşean

Ok, ştim că azi e sâmbătă şi, aşa cum v-am obişnuit, încercăm pe cât putem să nu vă plictisim şi în uichend cu subiecte din politichia cea sulfuroasă de Bahlui, dar iacătă că azi nu prea avem ce face şi, cum bătălia pentru liste la partidoiul ieşean mai are un pic şi iese în stradă, la bulivar, am zic că musai să vă spunem şi domniilor voastre două vorbe.

Caricatura zilei

Bun simt auto

Editia PDF

Bancul zilei

Îi datoram multe coronavirusului. A reusit sa-i aduca pe români înapoi în tara si a putut sa le înve (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.