anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

sambata, 25.06.2022

Chirii exagerate în Iași. "Nu și-au mai suportat mizeria și o dau altora pe bani grei"

GALERIE
imobiliare
 • imobiliare
- +

Chiriile sunt tot mai mari în aproape toate orașele, inclusiv în Iași, în ciuda perioadei destul de dificile pe care o traversăm. Deși multe persoane au fost în șomaj tehnic sau au rămas definitiv fără loc de muncă, deși multe activități (cursuri în special) au trecut exclusiv în online, deși toate prețurile pentru acoperirea nevoilor de bază au crescut, chiriile s-au menținut la un nivel foarte înalt.

De nevoie, în Iași încă se trăiește mult la comun. Apartamentele vechi lăsate în urmă de cei care nu și-au mai suportat singuri viața urâtă au ajuns să fie împărțite de oameni străini unii de alții nu doar în anii studenției.

"Nu-mi permit să plătesc mai mult de o cameră, deși mi-aș dori să locuiesc singură. Dar chiar dacă aș câștiga mai mulți bani, tot nu ar merita investiți în niște pereți. Prețurile sunt exagerate și nu te poți simți liniștit, ca acasă, când te cocoșează chiria și stai cu stres că nu îți vei putea permite altceva", a spus o tânără angajată care plătește minimul posibil în Iași, 600 de lei pe o cameră într-un apartament împărțit.

Ofertele de pe site-urile cu anunțuri îți dau fiori pe șira spinării. Camere cu două ochiuri de aragaz lângă WC și duș sunt prezentate drept "garsoniere". E vorba despre acele încăperi din blocurile urâte de "nefamiliști" din marginile urâte ale orașelor, "îmbunătățite" de proprietari pentru a nu merge să te speli sau să-ți prăjești ochiurile la capătul coridorului.

"E nedemn ce fac acei proprietari, e inuman. Ei nu și-au mai suportat mizeria lor, dar încearcă acum să o dea altora pe bani grei, profind de faptul că aceștia au nevoie de un acoperiș deasupra capului", a fost de părere acea tânără, disperată.

Nicio cameră din Iași, indiferent că este parte a unui apartament deja locuit sau că este "garsonieră" nu este mai ieftină de 600 de lei. Prețurile însă sunt exprimate și calculate în euro, ceea ce înseamnă un minim de 125 de euro. Cei care doresc intimitate, adică să locuiască singuri și decent, neavând aragazul lângă duș și WC, trebuie să plătească de la 1.200 de lei în sus (250 euro).

"Dacă aș vrea să locuiesc singură, ar trebui să-mi mai iau un job sau să-l schimb pe actualul pentru că tot salariul minim pe care îl câștig ar trebui să-l dau pe chirie, fără întreținere", a mărturisit deznădăjduită tânăra.

Totuși, clienți există mereu. Anumite categorii de persoane au plata chiriei decontată de către angajator. E vorba despre cei angajați în Justiție, Armată, Interne, deci căutarea locuinței se face după confort, nu după preț. Mai sunt și cei angajați în IT, care au salarii și de 4-5 ori mai mari decât angajații din alte domenii, iar acolo problema se pune la fel.

"Plata chiriei ar trebui să fie un procent din venit, nu venitul întreg. Sunt și oameni care nu sunt întreținuți, care nu sunt asistați social, care se zbat și muncesc și care totuși își duc traiul de pe o zi pe alta. Eu, spre exemplu, nu am niciun alt ajutor, nu-mi decontează nimeni nimic", a precizat tânăra.

Nici programul "Noua Casă" nu este considerat salvator de către cei cu venituri mici. Ei nu se pot încadra pentru un împrumut la bancă nici măcar pentru o cameră. Salariul minim pe care trebuie să-l aibă o persoană pentru a se încadra la rate este de peste 3.000 de lei.

"Mă chinuiesc acum, abia respir din cauza chiriei. Aș vrea un loc al meu, dar momentan e imposibil. Și la cum merg lucrurile pentru mine, nu cred că merită să fac în Iași o asemenea investiție, un asemenea efort. Cel mai probabil voi pleca de aici", a concluzionat tânăra.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Ce urmează după David?

Nicolae GRECU

Ce urmează după David?

Va rămâne copilul minune din înotul românesc un star nemuritor, rece şi singur sau va fi pionul unei emulaţii atât de necesare în sportul autohton?

opinii

Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (IV)

Eugen MUNTEANU

Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (IV)

Ideile învăţaţilor ardeleni privitoare la originea romană a poporului român şi la caracterul latin al limbii române au fost receptate şi împărtăşite şi de păturile cultivate ale societăţii din Moldova şi Valahia, contribuind la accelerarea procesului de modernizare, în sensul occidentalizării.

Cât de eficiente sunt pieţele?

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Cât de eficiente sunt pieţele?

Titlul este extrem de îndrăzneţ deoarece dialectica privind eficienţa sau ineficienţa pieţelor se găseşte permanent într-un impas. Sistemele complexe nu pot fi înţelese dintr-o perspectivă simplistă. Interogaţia poate fi încadrată în ceea ce Andrei Pleşu numea întrebări „mari” sau „ruseşti”, ceea ce poate conduce spre un drum fără oprire. 

Franţa, în echilibru fragil

Alexandru CĂLINESCU

Franţa, în echilibru fragil

Dezavuarea lui Macron şi a politicii sale este fără echivoc. Partidul preşedintelui LREM (La République En Marche) a fost din capul locului o construcţie artificială, o ficţiune. LREM a canibalizat cele două mari partide tradiţionale de la dreapta şi de la stânga (...). Reformele pe care le promitea Macron au rămas, aproape toate, literă moartă. Preşedintele a preferat să apeleze la ceea ce se numeşte „democraţie directă”, organizând dezbateri naţionale (ineficiente) şi înfiinţând organisme artificiale („Convenţia cetăţenească pentru climat” - „cetăţenesc” este un cuvânt magic, sugerând racordarea la tradiţia republicană).

pulspulspuls

Acţiunea Autobuzul la filiala unui partid din Iaşi: crosul poştaşilor la votarea de azi

Acţiunea Autobuzul la filiala unui partid din Iaşi: crosul poştaşilor la votarea de azi

Foială mare de câteva zile la poştalionul ieşean, stimaţi telespectatori. Motivul: nu vreo chestiune profesională sau vreun eveniment legat de instituţiune, ci cu totul altceva: faptul că şeful de la Iaşi, un locotenent de-al menajerului de oraş Grămadă, va candida la alegerile pemepiste din filiala judeţeană, alegeri care au loc chiar astăzi. 

Caricatura zilei

Tik Tok Yoga

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.