Despre ce nu vorbim
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Despre ce nu vorbim

GALERIE
sorin cucerai200
  • sorin cucerai200
- +
Ştiţi vreun partid cu un astfel de discurs? Eu nu. Probabil că şi din acest motiv există o ruptură profundă între politicieni şi cetăţenii obişnuiţi.

„România are multe probleme. Dintre ele, destule sunt grave. Din punctul de vedere al partidului nostru, cea mai gravă problemă cu care se confruntă România este sărăcia. Peste 75% dintre cetăţenii români trăiesc fie în sărăcie, fie în risc de sărăcie şi excluziune socială. Aproape 50% dintre copiii din România trăiesc în risc de sărăcie şi excluziune socială.

O problemă atât de amplă, care practic ne afectează direct şi indirect pe fiecare dintre noi, generează de prea multă vreme o situaţie intolerabilă. De aceea, partidul nostru vă propune următoarele măsuri de eradicare şi de combatere a sărăciei.

1. Schimbarea fundamentală a sistemului fiscal, după principiul „proprietarul plăteşte”. Astfel, munca şi iniţiativa individuală nu vor mai fi impozitate, consumul va fi impozitat la minimul posibil (TVA de minim 3% şi de maxim 5%), iar proprietăţile de orice fel vor fi impozitate corespunzător. Toate proprietăţile - nu doar cele materiale (locuinţe, terenuri, păduri, automobile, utilaje, vapoare etc.), ci şi cele imateriale (brevete, patente, mărci înregistrate, proprietatea asupra acţiunilor emise de societăţi comerciale, proprietatea asupra societăţilor comerciale etc.) - vor fi impozitate.

Pe scurt, niciun venit nu va mai fi impozitat, cu excepţia celui obţinut prin exploatarea nemijlocită a bunurilor de capital (chirie, rentă, leasing, franciză etc.). În schimb, toate bunurile materiale şi nemateriale aflate în proprietatea unei persoane fizice sau juridice vor fi impozitate (cu excepţia evidentă a bunurilor de consum şi a celor pentru a căror posesie nu este necesar un act de proprietate).

Cum proprietăţile sunt mult mai uşor de identificat şi de urmărit decât veniturile, evaziunea fiscală va deveni aproape imposibilă.

În ce priveşte consumul, TVA va fi de cel mult 5%. TVA va fi 0 (zero) pentru produsele alimentare, pentru medicamente, servicii medicale şi servicii educaţionale (inclusiv ziare, reviste şi cărţi).

2. Vor fi selectate câteva comunităţi în care, timp de un an, să se experimenteze diferite variante de venit necondiţionat. La cel mult un an după încheierea experimentelor, varianta cea mai fezabilă din punct de vedere economic va fi pusă în practică la nivelul întregii ţări. (Prin „venit necondiţionat” se înţelege un venit lunar acordat tuturor cetăţenilor, fără nicio obligaţie din partea acestora.)

3. Înfiinţarea unor cooperative de micro-credit, în special în comunităţile foarte afectate de sărăcie, pentru a le permite oamenilor să aibă acces la surse de finanţare care să le asigure derularea de activităţi de pe urma cărora să îşi asigure subzistenţa.

4. Definirea prin lege a „micului comerţ”, cu posibilitatea ca fiecare persoană fizică să poată desfăşura activităţi de „mic comerţ” fără nicio autorizaţie prealabilă.

5. Folosirea surselor alternative de energie astfel încât toate comunităţile – şi în special comunităţile sărace şi foarte sărace – să aibă acces la energie electrică gratuită.

6. Utilizarea celor mai noi tehnologii (care sunt şi foarte ieftine) care să le permită comunităţilor sărace şi foarte sărace să aibă acces la apă potabilă şi la apă curentă.

7. Dezvoltarea unor programe de locuinţe sociale (din nou, tehnologia permite construcţii foarte ieftine şi ecologice) puse gratuit la dispoziţia persoanelor sau familiilor sărace sau foarte sărace - pe termen lung (minim 25 de ani) şi fără nicio obligaţie din partea acestora.

8. Modificarea Codului Muncii astfel încât venitul total al celui mai bine plătit angajat să nu poată fi decât de cel mult 10 (zece) ori mai mare decât venitul total al celui mai prost plătit angajat al aceluiaşi angajator, indiferent de tipul contractului de muncă.

9. Introducerea unui moratoriu pe 2 ani la plata datoriilor către bănci, ca urmare a crizei economice şi financiare care a afectat şi continuă să afecteze România.

10. Introducerea unei legi a falimentului personal.

*

Fireşte, nu susţinem că soluţiile propuse de noi sunt singurele care pot combate eficient sărăcia şi chiar o pot eradica. De aceea, partidul nostru susţine înfiinţarea de grupuri civile locale, care să identifice soluţii mai bine adaptate comunităţilor din care fac parte. Susţinem, de asemenea, crearea unei reţele de astfel de grupuri, ca partener şi aliat în lupta noastră pentru eradicarea sărăciei din România.

Vă mulţumim tuturor celor angajaţi în această luptă!”

Ştiţi vreun partid cu un astfel de discurs? Eu nu. Probabil că şi din acest motiv există o ruptură profundă între politicieni şi cetăţenii obişnuiţi.

 
Sorin Cucerai este traducător şi publicist

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

De ce sprijină o bună parte din elita intelectuală şi mulţi „formatori de opinie” USR PLUS?

Alexandru LĂZESCU

De ce sprijină o bună parte din elita intelectuală şi mulţi „formatori de opinie” USR PLUS?

Poate că etichetele ideologice nu sunt astăzi considerate importante, dar ele ar putea deveni în viitor pe măsură ce curentul progresist în ascensiune va dori să promoveze politici radicale de transformare a societăţii.

Filmuletul zilei

opinii

Universalitatea artei lui Marcel Chirnoagă

Nichita DANILOV

Universalitatea artei lui Marcel Chirnoagă

… a fost atras nu de latura angelică, ci de latura demonică a lucrurilor, încercând să scoată la lumină o parte din întunericul ce sălăşluieşte-n om. Pe domnia sa nu l-au obsedat îngerii, ci demonii, creaturile diforme ce populează zi de zi, clipă de clipă, gândurile muritorilor, insuflându-le tot felul de patimi (pofte) şi vicii.

L-am ucis pe Paco!

Dana ȚABREA

L-am ucis pe Paco!

L-am ucis pe Paco! de Joaquim Bundó este cel mai recent spectacol de microteatru de la Avangardia, dintr-o serie de minispectacole de aproximativ douăzeci de minute, concepute la graniţa dintre film şi teatru, pentru oamenii în permanentă mişcare, fără prea mult timp liber, al căror timp costă bani şi care se relaxează puţin spre deloc, în secolul 21, secolul de dincolo de secolul vitezei. Ca estetică, este propusă comedia neagră şi se glisează spre incredibil, cu mijloacele actoriceşti ale credibilului, verosimilului.

Iohannis la Radio România Actualităţi

Michael ASTNER

Iohannis la Radio România Actualităţi

La ţară, cât stau în casă (şi stau tot mai mult, că, de, vremea, ziua tot mai scurtă...), merge radioul. Invariabil pe Radio România Actualităţi. Unde în câteva rânduri deja m-a surprins următoarea formulare: La cutare oră, preşedintele Klaus Iohannis va ţine o conferinţă de presă „pe care Radio România Actualităţi intenţionează s-o transmită”...

pulspulspuls

Analiză şi sinteză: brânza politică şi prazul electoral

Analiză şi sinteză: brânza politică şi prazul electoral

Dacă tot am vorbim ieri aici de vasilici şi tiriplici, iaca ce ne-au indicat unii cetitori atenţi: una bucată poză faină scociorâtă prin cotloanele feisbuciste, de campanie, cu actualul şi viitorul deputat de Iaşi Vasile Cîtea, ex-boxer, aflat în piaţă la Bălţaţi, locul de baştină. 

Caricatura zilei

Planul Aproape Naţional de Redresare şi Rezilienţă (zic aproape fiindcă Iașul nu este inclus)

Editia PDF

Bancul zilei

O ambulanta goneste pe strazi si, la o intersectie rastoarna si accidenteaza un pieton. Soferul coboara imediat, ridica victima (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.