anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

Advertorial (P)

Chirurgia herniilor inghinale la copii

GALERIE
Dr._Toma_Adnana_Jaramani
 • Dr._Toma_Adnana_Jaramani
- +

Hernia reprezintă cea mai frecventă patologie pentru care se intervine chirurgical la copil.

Este un defect congenital. Practic, un orificiu prezent în viaţa intrauterină nu s-a închis, ducând astfel la o comunicare anormală între două compartimente – abdomen şi scrot la băiat, abdomen şi labie la fetiţă. Prin această comunicare poate intra intestin grăsimea care înveleşte intestinele sau ovarul la fetițe; în unele cazuri poate doar să se scurgă lichid dând naştere unui hidrocel la băieţi.

Este mai frecventă pe partea dreaptă, dar poate fi şi bilaterală şi de 3 - 5 ori mai frecventă la băieți faţă de fete.

La ce vârstă este de obicei diagnosticată o hernie inghinală?

De multe ori hernia este diagnosticată de la naștere, dar poate fi remarcată și mai târziu, odată cu ridicarea copilului în picioare și debutul mersului sau cu ocazia oricărei manevre care măreşte presiunea intraabdominală – constipaţie, diaree, tuse, strănut, plâns, scremut.

Care sunt semnele clinice caracteristice?

Hernia necomplicată este asimptomatică, adică nu doare.

Clinic se observă:

 • tumefacţie, o umflătură la nivelul regiunii inghinale pe una sau ambele părţi, care creşte în volum dacă copilul este agitat şi scade sau chiar dispare dacă acesta este liniştit,
 • asimetrie la nivelul organelor genitale externe.

Copiii mai mari pot acuza o senzaţie de disconfort/durere la nivel inghinal sau scrotal/labial în timpul exerciţiilor fizice intense.

Ce investigaţii suplimentare se utilizează pentru un diagnostic de certitudine?

De obicei diagnosticul este stabilit cu ajutorul anamnezei şi a examenului clinic, nefiind necesare investigaţii suplimentare.

Poate fi efectuată totuşi o ecografie inghinală, care poate vizualiza abdomenul cu organele interne, integritatea anselor intestinale şi a ovarelor, un orificiu inghinal lărgit, precum şi conținutul sacului de hernie.

Care este evoluţia şi ce complicatii pot să apară dacă nu se intervine în timp util?

Dacă pacientul prezintă o raceală sau o diaree, atunci pot exista modificări locale care pot duce la complicaţii, adică hernia se încarcerează sau se strangulează; asta înseamnă că organul care pătrunde prin peretele abdominal în sacul de hernie se blochează şi nu se mai poate retrage.

Clinic, aceste complicaţii se traduc printr-o umflătură care nu se reduce, nu mai poate fi împinsă înapoi, începe să-şi schimbe culoarea (devine violacee), iar copilul plânge, este agitat, are dureri, apar vărsături, stare septică, sau chiar absenţa tranzitului pentru materii fecale şi gaze.

În acest caz părinţii trebuie să apeleze la un chirurg pediatru de urgenţă!

La ce vârstă trebuie efectuat tratamentul?

O hernie inghinală se poate rezolva spontan într-o proporţie mică în primele luni de viaţă, însă dacă acest lucru nu are loc, intervenţia chirurgicală este mereu indicată după 6 luni.

Dacă însă vorbim despre o hernie la fetiţă, unde poate pătrunde ovarul şi suferi leziuni, până la pierderea gonadei, atunci intervenţia capătă caracter de relativă urgenţă, fiind indicată cât mai curând din momentul diagnosticului.

De asemenea este necesară operaţie de urgenţă în cazul herniilor complicate.

Care sunt metodele de tratament şi ce rezultate se obţin?

Singurul tratament curativ este intervenţia chirurgicală. Tratamentul chirurgical se poate face atât pe cale clasică, cât şi laparoscopică. Recuperarea este foarte rapidă, cu rezultate foarte bune pe termen scurt şi lung.

De reținut!

Herniile la copil sunt defecte congenitale, nu apar ulterior ca la adult, prin urmare hernia inghinală la copil nu poate fi prevenită

Plânsul nu duce la hernii indiferent de localizare, ci doar le face mai vizibile; la fel şi modul în care a fost îngrijit buricul nu are nicio legătură cu apariţia herniei ombilicale

În momentul în care este vizibilă o umflătură în zona inghinală şi/sau a organelor genitale, este necesar un consult la un medic specialist.

Dr. Adnana Dina Jaramani Toma, Medic specialist Chirurgie Pediatrică, Arcadia

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

O reformă care nu se va face (II)

Cătălin ONOFREI

O reformă care nu se va face (II)

Poveste cu doi înecaţi.

opinii

Mahalaua digitală

Florin CÎNTIC

Mahalaua digitală

Deşi nu prea îmi pierd timpul cu comentariile sterile de pe social media, nu încetez să mă minunez de ticăloşia, prostia delirantă şi reaua credinţă care parazitează până la sufocare opiniile articulate, chiar dacă uneori provocatoare din bula mea, ale lui Dan Alexe, Sorin Ioniţă sau Mădălin Hodor. Când scriam acest text, în urmă cu foarte mulţi ani, credeam că se va atenua în timp cotcodăceala otrăvită a smintiţilor care intervin obraznic şi contondent pe internet. După cum vedem azi, maladia s-a agravat.

A plecat ministrul. Ce ne facem?

Ioan Alexandru TOFAN

A plecat ministrul. Ce ne facem?

Aşadar, o lege scurtă şi clară (150 de pagini sau chiar 120 este deja prea mult), generală şi fără elanuri civilizatoare, împreună cu o responsabilitate mare acordată celor care predau şi învaţă. Nu ştiu dacă este soluţia potrivită. Dar măcar ne putem gândi la ea, ca alternativă la începuturile care nu se mai termină ale reformelor din educaţie şi la legile care vor să fie săpate în piatră cu mina de la pix.

Despre copilărie (I)

Radu PĂRPĂUȚĂ

Despre copilărie (I)

Copilăria mea a coincis cu primii ani ai deschiderii „domniei” lui Ceauşescu, când se instaurase o efervescenţă în societatea românească. M-am gândit să povestesc despre perioada aceea, fiindcă este bine să nu uităm învăţămintele de atunci. 

pulspulspuls

Amantele dezvoltatorilor imobiliari din târg. Scurt ghid erotic pentru developeri

Amantele dezvoltatorilor imobiliari din târg. Scurt ghid erotic pentru developeri

Astăzi vom trece în revistă câte ceva din comportamentul hormonal de vârsta aproape septuagenară a unor dezvoltatori imobiliari din târgul nostru, stimaţi telespectatori. 

Caricatura zilei

Tractorul

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.