Chirurgia laparoscopică: avantajele pacientului (P)
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

miercuri, 08.12.2021

Chirurgia laparoscopică: avantajele pacientului (P)

GALERIE
dr-chichirau
  • dr-chichirau
- +

Dr. Dragoș Chichirău, medic specialist Chirurgie generală

Laparoscopia este o metodă de explorare a cavității abdominale folosind un instrument optic, laparoscopul. Explorăm, dar în același timp și rezolvăm problema pe care o are pacientul.

Din acest punct de vedere, laparoscopia poate fi împărțită în două clase, laparoscopia diagnostică, în care efectiv introducem instrumentul optic cu care examinăm cavitatea abdominală în scopul obținerii unui diagnostic. Punem un diagnostic, eventual realizăm un gest minim care îl ajută pe pacient în tratarea ulterioară a afecțiunii. Cealaltă clasă, care este vastă, este laparoscopia terapeutică, în care efectiv se rezolvă problema pe care o are pacientul.

Marea majoritate a afecțiunilor din chirurgia abdominală pot fi tratate astăzi laparoscopic, inclusiv patologia hepatică, care ani întregi nu a beneficiat de această abordare minim invazivă.

Care sunt avantajele abordului laparoscopic?

Avantajele sunt multiple. În primul rând, laparoscopia se realizează prin niște mici incizii. Inciziile care se efectuează în tehnicile obișnuite, de 10,15, 20 cm, în funcție de afecțiunea pe care o are pacientul, se reduc la dimensiuni de 0.3, 1 cm. Reducerea dimensiunilor plăgii postoperatorii are efecte benefice pentru pacient. Recuperarea este rapidă.

Studiile actuale spun că un pacient operat laparoscopic necesită cu cel puțin 20-30% mai puține analgezice față de cel operat clasic. Cu alte cuvinte, senzația de durere este mult diminuată.

Nemaifăcând incizii mari, dispare o serie de complicații, care pot apărea în urma acestor așa-zise tăieturi. Da, cum ar fi de exemplu supurațiile, sângerările plăgii, dezunirile, adică situația în care plaga se desface și apare eventrația. În cazul laparoscopiei, tipul acesta de complicație este foarte, foarte mic, sub 1 la sută.

Un alt avantaj major este că laparoscopia are un impact mult mai mic asupra pacientului față de chirurgia clasică, lucru foarte important la pacienții cu boli asociate, boli cronice, de exemplu, cum ar fi diabetul, boli cardiovasculare, pacienții imunodeprimați.

Automat, pentru că refacerea este rapidă, și durata de spitalizare se reduce foarte mult.

Un alt beneficiu al chirurgiei laparoscopice ar fi faptul că pacientul își reia mult mai repede alimentația. În operațiile clasice, tranzitul intestinal, adică circuitul digestiv, întârzie. Pacientul are un disconfort, intră în panică. În chirurgia laparoscopică, reluarea este precoce, poate varia de la câteva ore până la 36 de ore la operații complexe.

Un alt avantaj ar fi faptul că în chirurgia laparoscopică nu apare decât rar, în procent mult mai mic, așa-zisul sindrom aderențial, un sindrom care constă în lipirea organelor între ele și între ele și peretele abdominal. Acest lucru conduce în viitor la anumite tulburări digestive pentru pacient. Aceste tulburări sunt aproape imposibil de rezolvat. Din ce motiv? Pentru că noi intervenim chirurgical, secționăm aceste aderențe, dar tot printr-un act chirurgical, care, ulterior, va conduce din nou către formarea de aderențe. Prin laparoscopie, procentul este incomparabil mai mic față de chirurgia clasică.

Un alt avantaj care nu este de neglijat, mai ales în cazul femeilor, este cel de ordin cosmetic. Cicatricile sunt foarte mici și, în timp, dispar complet.

Spitalul Multidisciplinar Arcadia înseamnă servicii medicale complexe de diagnostic şi tratament, la cele mai înalte standarde în peste 20 de specialități chirurgicale: chirurgie pediatrică, ortopedie pediatrică, ortopedie-traumatologie, chirurgie generală, chirurgie toracică, bariatrică, ginecologică, ORL, oftalmologică, endocrinologică, neurochirurgie etc. Blocul Operator conține săli dedicate intervențiilor de chirurgie dotate la cele mai înalte standarde, cu echipamente de ultimă generație care asigură precizia fiecărui gest chirurgical.

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Întâlnire online între democraţii

Lucian DÎRDALA

Întâlnire online între democraţii

Deocamdată, administraţia Biden nu doreşte decât să reafirme leadership-ul american în spaţiul pe care mass media încă îl numeşte „lumea liberă”. Este greu de crezut că, în acest moment, Statele Unite au capacitatea ori dispoziţia să exercite presiuni semnificative asupra participanţilor mai puţin merituoşi, şi cu atât mai puţin asupra statelor neinvitate la summit, cum ar fi Turcia.

Filmuletul zilei

opinii

Identităţi în oglindă (II)

Florin CÎNTIC

Identităţi în oglindă (II)

Nimic mai firesc cu ocazia Zilei Naţionale decât o discuţie despre ce înseamnă „să fii român”. Evreu român.

Istoria (sau isteria) unui boxer

Radu PĂRPĂUȚĂ

Istoria (sau isteria) unui boxer

Era pe vremea lui Ceaşcă un boxer sas pe care-l chema Stumpf, ne spunea Ghiţă Mutu din plutonul nostru Ghiţă intrase la facultatea de textile de la Cisnădie, de unde ştia povestea cu Stumpf, care era de fel de pe acolo. 

Ministere „croite” şi răscroite

Nicolae CREŢU

Ministere „croite” şi răscroite

Mai mult decât oriunde altundeva, cel puţin pe aici, prin Europa, la noice declară „liderii” politichiei trebuie dat „la întors”, pe reversul de biată, mai dosnică, retorică a asigurărilor „liniştitoare” puse în circulaţie publică, mediatică. 

pulspulspuls

Iaca ce aranjamente mai pun la cale nea Măricel şi mister Ciorăpel!

Iaca ce aranjamente mai pun la cale nea Măricel şi mister Ciorăpel!

Pentru că tot am deschis ieri pârtia din acest sezon de iarnă cu ce se mai vorbeşte în lumea halatelor albe ca zăpada din târg, povestindu-vă cum s-a bătut palma ca mister Bazil Usturoi să rămână şef acolo unde est, şi pentru că vine vorba aşa de rar despre treburile astea extra-Covid din domeniu, am zis că numai bine să vă mai spunem una scurtă dar vioaie pe azi, că tot e miercuri, zi de post fără nicio dezlegare, nici la peşte, nici la vin sau undelemn. 

Caricatura zilei

Degetelezare

Editia PDF

Bancul zilei

- "Pentru o digestie buna beau bere. Daca nu am pofta de mâncare, beau vin alb. Daca am tensiunea scazuta, beau vin ros (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.