Chist hidatic tratat prin abord laparoscopic la Spitalul Arcadia (P)
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

sambata, 22.01.2022

Chist hidatic tratat prin abord laparoscopic la Spitalul Arcadia (P)

GALERIE
dr-chichirau
 • dr-chichirau
- +

O pacientă de 31 de ani a fost diagnosticată în Germania, acolo unde locuiește, cu o formațiune chistică hidatică voluminoasă. Având în vedere complicațiile și durata lungă de spitalizare care însoțesc intervenția chirurgicală clasică, pacienta a ales intervenția laparoscopică și Spitalul Arcadia, unde a fost tratată cu succes de echipa condusă de Dr. Dragoș Chichirău, medic specialist Chirurgie generală.

Pacienta acuza dureri abdominale însoțite de grețuri și vărsături. Din aceste motive, s-a prezentat la medic. Diagnosticul a fost pus în urma consultului medical și a investigațiilor ulterioare. Formațiunea chistică hidatică voluminoasă era localizată la nivelul segmentului 4-5, ce înglobează și vezica biliară, și compresa veticulul hepatic.

Chistul hidatic (hidatoza) este o afecțiune parazitară cauzată de infecţia cu larvele viermelui Echinococcus granulosus, a cărui gazdă este, de regulă, câinele sau oaia. Transmiterea către om se realizează prin ingerare accidentală (sol, apă sau alimente infestate, fecalele animalului infectat). În cele mai multe cazuri, larvele se localizează la nivelul ficatului (în 50-70% din cazuri), conducând la apariţia chisturilor hidatice. În lipsa tratamentului, acestea pot ajunge la dimensiuni de 5-10 centimetri şi, în anumite cazuri, se pot extinde şi în alte zone ale corpului.

În cazul în care un chist hidatic se rupe, complicațiile sunt grave, putând conduce și la decesul pacientului. Din acest motiv, este important ca tratamentul să fie instituit cât mai rapid. De cele mai multe ori, tratamentul este cel chirurgical și se realizează fie clasic, fie prin laparoscopie.

Operația clasică presupune realizarea unei incizii de mari dimensiuni, injectarea unei substanțe, deschiderea chistului și extragerea puilor parazitari împreună o membrană a chistului, pentru a efectua drenajul printr-o cavitate deschisă. Acest tip de intervenție presupune spitalizare îndelungată, uneori chiar și pentru 30 de zile. Pacienta s-a documentat despre tehnica laparoscopică și avantajele acesteia și a ales Spitalul Arcadia pentru tratamentul afecțiunii.

Sub anestezie generală s-a intervenit chirurgical laparoscopic. Echipa operatorie a fost compusă din Dr. Dragoș Chichirău, medic specialist Chirurgie generală și Dr. Mihaela - Mădălina Gavrilescu, medic specialist Chirurgie Generală.

Dr. Dragoș Chichirău, medic specialist Chirurgie generală: „În acest caz s-a practicat rezecția hepatică atipică, segment 4-5 hepatic, în bloc cu vezicula biliară. Dificultatea cazului a constat în managementul zonei pediculului hepatic. Evoluția postoperatorie a fost favorabilă, cu refacere rapidă, după o spitalizare de 3 zile. Rezultatul de la anatomie patologică a confirmat diagnosticul de chist hidatic evolutiv.”

Chistul hidatic poate regenera. Din acest motiv, pacienta a fost monitorizată periodic și a urmat tratamentul clasic pentru această afecțiune.

Spitalul Arcadia este cel mai mare spital privat din Nord-Estul României, cu o activitate de excepție în peste 20 de specialități chirurgicale și reunește o echipă medicală cu experiență internațională, care oferă soluții moderne de tratament chirurgical minim-invaziv atât pentru copii, cât și pentru adulți. Sistemul integrat de servicii medicale pe care este fondată rețeaua medicală Arcadia reprezintă premisele diagnosticării corecte și tratamentului complet și personalizat, în funcție de particularitățile fiecărui pacient.

www.arcadiamedical.ro

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Avem selecţioner!

Nicolae GRECU

Avem selecţioner!

Dinspre conclavul de la „Casa Fotbalului” se iţesc dâre de fum alb, numai că cine e alesul rămâne un mister.

Filmuletul zilei

opinii

Seimeni (XVI). Instaurarea regimului comunist: colhozul, geaceul, ceapeul (4)

Eugen MUNTEANU

Seimeni (XVI). Instaurarea regimului comunist: colhozul, geaceul, ceapeul (4)

Autorul prezintă în continuare procesul rapid de dispariţie a ţărănimii prin colectivizarea comunistă a agriculturii, aşa cum l‑a perceput în propria copilărie.

Din bucătăria rugăciunii

pr. Constantin STURZU

Din bucătăria rugăciunii

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a consacrat 2022 ca fiind "Anul omagial al rugăciunii în viaţa Bisericii şi a creştinului” şi "Anul comemorativ al sfinţilor isihaşti Simeon Noul Teolog, Grigore Palama şi Paisie de la Neamţ”. De fapt, şi când vorbim despre sfinţii isihaşti, tot despre rugăciune vorbim. Adică despre ceea ce ne orientează spre Dumnezeu.

Economia, ştiinţă sau pseudoştiinţă?

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Economia, ştiinţă sau pseudoştiinţă?

„Când teoria matematică este arbitrul suprem al adevărului, devine dificil să vedem diferenţa dintre ştiinţă şi pseudoştiinţă. Rezultatul sunt oameni precum judecătorul din procesul lui Evangeline Adams sau Fiul Raiului din China antică, care au încredere în exactitatea matematică a teoriilor fără a lua în considerare performanţele lor - care confundă matematica cu ştiinţa, raţionalitatea cu realitatea.” (Levinovitz, 2016)

pulspulspuls

Atenţiune, atenţiune! Ta-ra-ram, ta-ra-ram: iaca noua împărţeală a dregătoriilor moldave!

Atenţiune, atenţiune! Ta-ra-ram, ta-ra-ram: iaca noua împărţeală a dregătoriilor moldave!

Veşti noi pe astăzi, stimaţi telespectatori, multe “bombă”, despre noua împărţeală de posturi de şefi regionali din Moldova, la instituţiunile ce au sediul, multe din ele, taman la Iaşi. 

Caricatura zilei

Din cauza Omicron, se lasă cu penalizări

Editia PDF

Bancul zilei

Doi tipi, amândoi casatoriti, stau de vorba: – Nu stiu ce sa ma mai fac! De câte ori vin acasa, dupa ce am ba (...)

Parteneri

Alte publicatii

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.

  X