Chitaristul Richie Sambora de la Bon Jovi împlineşte 65 de ani

joi, 11 iulie 2024, 11:26
3 MIN
 Chitaristul Richie Sambora de la Bon Jovi împlineşte 65 de ani

Muzician, cântăreţ şi compozitor american, Richie (Richard Stephen) Sambora, chitaristul principal al trupei rock Bon Jovi din 1983 până în 2013, s-a născut la 11 iulie 1959, în Perth Amboy, New Jersey, SUA, potrivit www.imdb.com.

Este de origine poloneză. A crescut în Woodbridge Township, New Jersey, şi a absolvit Woodbridge High School în 1977. Primul instrument al lui Sambora a fost acordeonul, la care a început să cânte la vârsta de 6 ani.

A învăţat să cânte la chitară la 12 ani şi, trei ani mai târziu, a realizat prima înregistrare. A fost puternic influenţat de blues şi rock and roll-ul anilor 1960, dar şi de muzica clasică spaniolă. Cântă la multe alte instrumente, cum ar fi tobe, bas, saxofon şi pian.

Unde a activat mai întâi Richie Sambora

A fost, mai întâi, chitarist pentru trupa Message, în 1982, apoi a activat în diferite alte formaţii, Mercy, Duke Williams & the Extremes şi în trupa de improvizaţie de club numită Richie Sambora & Friends. A fost co-proprietar al unui club din New Jersey şi, la vârsta de 19 ani, a deţinut casa de înregistrări Dream Disc Records. Primul turneu profesional al lui Sambora a fost în deschiderea concertelor lui Joe Cocker la începutul anilor 1980. Cu puţin timp înainte de a se alătura Bon Jovi în 1983, Richie a fost la o audiţie pentru celebra trupă rock KISS.

Talentat şi respectat compozitor, muzician, şi producător, Richie Sambora a făcut numeroase turnee pe tot mapamondul împreună cu grupul Bon Jovi, pe care l-a fondat în 1983, la New Jersey, împreună cu Alec John Such, David Bryan, David Rashbaum, Tico Torres. Grupul a avut numeroase nominalizări şi în 2007, în colaborare cu cântăreaţa Jennifer Nettles, a câştigat un Premiu Grammy cu piesa „Who Says You Can’t Go Home”.

Richie Sambora a înregistrat trei albumele solo

Pe lângă succesele obţinute cu Bon Jovi, Sambora a înregistrat trei albumele solo – ”Stranger in This Town” (1991), ”Undiscovered Soul” (1998) şi ”Aftermath of the Lowdown”, lansat în septembrie 2012, menţionează www.allmusic.com. Sambora a părăsit Bon Jovi în 2013 înainte de un concert la Calgary, Canada. De la plecarea sa, Sambora a mai cântat cu Bon Jovi la Rock and Roll Hall of Fame Induction abia în 2018, când a fost astfel recompensat alături de colegii săi, notează https://rockhall.com. Richie Sambora se declară fan al trupelor Beatles şi Led Zeppelin, dar şi al marilor artişti Eric Clapton şi Johnny Winter.

A fost căsătorit cu actriţa Heather Locklear din 1994 până în 2007, cu care are o fiică. A avut, de asemenea, o relaţie cu compozitoarea australiană Orianthi (2014-2018), inclusă de revista Elle în topul celor „mai mari 12 chitariste electrice feminine”. Locuieşte în Los Angeles şi deţine o casă pe plajă în Laguna Beach, precum şi alte proprietăţi. Sambora a folosit o mare varietate de echipamente muzicale de-a lungul carierei sale. Are o colecţie extinsă de chitare, de 135 de astfel de instrumente, precizează www.guitarworld.com.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii