Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Chiuariu somează Consiliului Legislativ să nu-şi mai bage nasul în Constituţia "lui"

GALERIE
chiuariu
  • chiuariu
- +

"Nu poţi să-mi spui că decizia asta pe care eu vreau să o iau nu se poate, că a scris cineva în anii '90 o carte în sensul ăsta", a reacţionat senatorul PNL la raportul critic al CL.

Senatorul PNL Tudor Chiuariu a declarat ieri că avizul Consiliului Legislativ asupra revizuirii Constituţiei, foarte critic la adresa amendamentelor, a analizat chestiuni de "oportunitate politică", care nu ar fi trebuit să facă obiectul analizei. "Intră în nişte chestiuni care sunt de oportunitate politică şi care trebuie tranşate prin decizii politice. În rest, cu chestiunile tehnice suntem de acord, am văzut că sunt diferite chestiuni de terminologie, de exprimare, astea nu cred că pun probleme. Dar, nu poţi să-mi spui că decizia asta pe care eu vreau să o iau, şi anume, ca preşedintele să fie şeful statului şi primul ministru şeful executivului nu se poate, că a scris cineva în anii '90 o carte în sensul ăsta. Nu, asta e o chestiune de aşezare a sistemului politic care o decizie politică", a afirmat Tudor Chiuariu, preşedintele Comisiei juridice din Senat. Chiuariu a menţionat că vor fi analizate toate observaţiile Consiliului Legislativ, "unele mai pertinente, altele mai puţin". Senatorul PNL a precizat că în avizul Consiliului Legislativ ar fi trebuit să se aibă în vedere că se doreşte o schimbare de sistem politic, "prin care preşedintele este şeful statului, dar nu mai este al doilea şef al executivului, alături de primul ministru, aşa cum a fost consacrat de Constituţia din 1991 şi de lucrările teoreticienilor citaţi de Consiliul Legislativ". "Avizul CL zice «rămâne cu anumite atribuţii executive». Care sunt alea? Că nu le-am văzut enumerate", a declarat senatorul PNL.
În ceea ce priveşte referendumul, el a menţionat că este o decizie corectă ca iniţierea scrutinului să poată fi cenzurată de Parlament. "Asta e opinia noastră, că nu oricine, oricând, oricum, poate să facă un referendum şi ştim că din punct de vedere al standardelor democratice e chiar periculos, şi s-a dovedit că cei care doreau să răstoarne un regim democratic au folosit în acest scop ca intrument referendumul", a susţinut Chiuariu.
În avizul Consiliului Legislativ sunt semnalate o serie de inadvertenţe sau propuneri contradictorii în proiectul de revizuire a Constituţiei, atât în ceea ce priveşte Parlamentul, cât şi în cazul referendumului sau raporturilor dintre şeful statului şi Legislativ, precum şi în cazul regimului proprietăţii, cât şi în cel al normelor privind presa.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri