anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

PĂTRĂŢELUL ROŞU CU TRICOLOR

Chiulangii daţi afară de pe iarba verde, de 1 Mai, Ziua Muncii

GALERIE
Patratel MARTI, 3 mai 2022 - 1
 • Patratel MARTI, 3 mai 2022 - 1
- +

* Iarba de un verde crud creşte pe pământul ud, verde e şi pe crenguţe, prin văzduh trec albinuţe, dar al florilor parfum e străpuns de nori de fum: când priveşti, roată, în zare, vezi mulţime de grătare! Peste glie sunt întinse mii de pături colorate şi mulţi stau întinşi pe spate, pândind focurile-aprinse: sfârâie pe fiecare, umplând ţara de miros, mici, cârnaţi şi aripioare, fleici şi ceafă fără os. Unii cară-n mod discret baxuri mari de beri la pet, după care, pofticioşi, le păzesc, conştiincioşi, mai bine ca pe soţii şi chiar ca pe butelii! E o zi de primăvară, ţara-i ca un colţ de Rai: lumea a ieşit afară, cu grătare şi alai, să-şi petreacă în natură (şi să-şi bage mici în gură) prima zi a lunii mai. Deţinem informaţii despre ce s-a mai întâmplat prin poieniţele patriei:

* Din fericire, în poieniţa de lângă localitatea Consumatori, îndrăgită de mii şi mii de cetăţeni din întreaga regiune, există şi nişte stejari falnici, cu crengi groase, în stare să susţină nu doar un singur cetăţean, ci familii întregi, cu mulţi membri! Dacă ar fi să ne luăm după ce ce s-a întâmplat acolo duminică, putem spune că doar una dintre crengi a putut susţine patru familii (Popescu, Talabă, Georgescu şi Pupăză) formate din câte patru-cinci membri. Deşi creanga cu pricina a scârţâit niţel sub povară, cei de pe ea au rămas în siguranţă, la măcar doi metri de ursul cel fioros care mormăia de sub copac. Am fost informaţi că respectivul urs a mâncat toţi micii de pe grătare şi s-a stricat la burtă rău de tot - atât de rău, încât zeci de bursuci au ieşit în goană din pădure ţinându-şi labele din faţă la nas.

* Ploaia a căzut fără încetare peste compatrioţii aflaţi la grătare în poieniţa de lângă localitatea Machitori, dar aceştia au înfruntat-o şi au rezistat eroic, refuzând să plece acasă, pe motiv că au fost acolo de dimineaţă şi au prins cele mai bune locuri. Micii au ieşit mai mult fierţi decât prăjiţi, dar cei prezenţi spun că au fost buni, aducând la gust cu perişoarele din ciorbă; din fericire, apa n-a intrat şi în peturile de bere.

* Şi la capătul cartierului Bugetari e un tăpşan verde de la balegile de vacă: acolo au petrecut 1 Mai, lângă grătare, mii de români. Din nefericire, au existat şi evenimente care au umbrit solemnitatea zilei: Matei Târtiţă, şef de birou la o firmă din oraş, i-a alungat de pe iarbă pe subalternii săi Petronel Mâzgă şi Cerasel Ciupercă, pe motiv că aceştia chiulesc şi fug la băut în loc să muncească, aşadar nu pot sărbători 1 Mai muncitoresc. Ei au răspuns că, pe vremuri 1 Mai se numea şi Ziua Beţivilor, deci au tot dreptul să stea pe tăpşan; până la urmă, cei doi au plecat, nu înainte de a pune, nevăzuţi de nimeni, o balegă mare de vacă pe grătarul şefului, să creadă că e fleică.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Războiul din Ucraina divide Occidentul; taberele (II)

Alexandru LĂZESCU

Războiul din Ucraina divide Occidentul; taberele (II)

În timp ce puterile europene majore doresc o finalizare rapidă a războiului din Ucraina, indiferent de rezultat, pentru America miza acestuia este una globală, cu impact asupra competiţiei geopolitice cu China.

opinii

Uzul raţiunii

Nichita DANILOV

Uzul raţiunii

Un popor fără un lider care să-i apere demnitatea şi interesele tinde să devină o mulţime nulă. Oare mai e nevoie să mai spun că spre asta alunecă zi de zi, ceas de ceas, România zilelor noastre?! Căci azi, noi, cei care am trăit în comunism, vedem cum idealurile în care am crezut sunt călcate unul după altul în picioare.

Dropsuri şi pastile

Michael ASTNER

Dropsuri şi pastile

Motto: De la salcie pân’ la tisa/ Tot copacu’ plânsu-mi-s-a...

Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (V)

Eugen MUNTEANU

Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (V)

În ultimul foileton al seriei, autorul sintetizează efectele acţiunii curentului latinist din Transilvania asupra configurării conştiinţei identitare româneşti, în special în chestiunile de fixare a normelor limbii literare şi ale ortografiei româneşti moderne.

pulspulspuls

Semnificaţii şi coincidenţe stranii legate de disputa mitropoliilor actuale şi viitoare

Semnificaţii şi coincidenţe stranii legate de disputa mitropoliilor actuale şi viitoare

Pentru că ieri am auzit că ne-au cam probozit olecuţă, amical, unele feţe bisericeşti din zona mitropoliei, pe motiv că n-ar fi Fluturelul bocovinean pe atât de isteţ şi influent pe cât ar vrea să pară în lumea asta preoţească, şi că elucubraţiunile alea ale lui cu mitropolie la Suceava n-ar trebui luate prea în serios, ei bine, pentru asta am zis că musai să mai venim cu ceva amănunte pe care unii prelaţi de la Iaşi, fie cu iertare, par a nu le fi sesizat. 

Caricatura zilei

Retragere din Insula Serpilor

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.