Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Cifra exactă a pensionarilor speciali din România. Suma colosală plătită lunar de stat

GALERIE
pensii speciale, buget
  • pensii speciale, buget
- +

În Romania se platesc anual peste 183.000 de pensii speciale, care secatuiesc bugetul de stat, iar alti aproape 5 milioane de romani sunt pensionari obisnuiti, care isi duc traiul de la o luna la alta, in functie de cum au contribuit la sistemul public de pensii.

Numarul pensionarilor speciali a fost scos la lumina anul trecut, cand Curtea Constitutionala, care urma sa se pronunte asupra constitutionalitatii impozitarii cu 85% specialilor, a solicitat tuturor institutiilor care lucreaza cu aceasta categorie, o situatie centralizata.

Cei 183.000 de beneficiari de venituri din pensii de serviciu si indemnizatii pentru limita de varsta prevazute in legi speciale, care se afau in plata la inceputul acestui an, se impart la randul lor in mai multe categorii, fiecare cu legea lui de functionare. Numai in evidenta Casei Nationale de Pensii Publice se afla un numar de 9.527 de beneficiari de venituri din pensii de serviciu si indemnizatii pentru limita de varsta prevazute de legi special si grupati pe sase legi.

Astfel, cum era de asteptat, cei mai favorizati sunt beneficiarii Legii nr.303/2004, respectiv judecatori si procurori, in numar de 4.097. Pentru aceasta categorie privilegiata, statul roman plateste lunar de la buget 78,6 milioane de lei, ceea ce rezulta ca in medie o pensie este de 19.221 de lei/luna. Se stie insa ca cea mai mare pensie incasata in Romania depaseste 78.000 de lei/luna, dar acestea sunt cazuri singurale.

Tot in evidentele Casei Nationale de Pensii se afla beneficiarii Legii 83/2015, adica personalului aeronautic civil navigant profesionist din aviatia civila. In aceasta categorie se incadreaza 1.423 de persoane, care au la dispozitie un buget lunar de peste 16,1 milioane de lei, de aici rezultand ca media unei pensii de servciu este de 11.336 de lei.
Romania mai are si 603 pensionari care au lucrat la Curtea de Conturi, cu lege speciala si ei (Legea 7/2016), pentru care bugetul de stat suporta o plata lunara de 4,9 milioane de lei, adica 8.164 de lei/luna de caciula.

In ordinea veniturilor, cea de a patra categorie de pensionari speciali pentru care bugetul de stat vine cu completari de sume este reprezentata de membrii corpului diplomatic si consular, 833 la numar, unde bugetul lunar pentru plata pensiilor este de 4,8 milioane de lei/luna, media pensiei fiind de 5.750 de. lei.

Mai exista 1,784 de pensionari din randul personalului auxiliar de specialitate al instantelor judecatoresti si al parchetelor de pe langa acestea, adica grefierii, bugetul pentru ei fiind de 8,4 milioane de lei lunar, rezultand o pensie medie de 4.792 de lei.
In fine, tot beneficiari de pensii de serviciu sunt fostii parlamentari, in numar de 790, care primesc in medie 4.765 de lei pentru activitatea pe care au depus-o la Camera Deputatilor sau Senat, in functie de numarul de mandate.

Mai mult, pe ziare.com

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Cosmin PAȘCA

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Să luăm exemplul Iaşului. Peste un an-doi, Marius Ostaficiuc va afirma că filiala AUR a fost „capturată” şi va reveni la PSD, Tudor Ciuhodaru îşi va redescoperi „umanismul” şi se va întoarce la partidul lui Dan Voiculescu (aripa televizată a PSD), iar Ciprian Paraschiv îşi va aminti că a fost cândva liberal. Şi mulţi alţii, totul multiplicat cu 41 la nivel de ţară. Controlează azi PSD-PNL România cu 55%? Să vedeţi peste doi-trei ani când o să râdă de Putin cu alea 87% ale lui.

opinii

Bunici obraznici

Briscan ZARA

Bunici obraznici

Bunicii îşi descoperă în nepoţi un scop în viaţă şi nu-i lasă pe aceştia să înveţe nimic din propriile greşeli. Având mult timp la dispoziţie, ei execută toate treburile, odraslele neavând voie să mişte un deget. Mâncarea li se serveşte la pat, în faţa televizorului, totul este aranjat în farfurie în aşa fel încât plodul să nu facă altceva decât să îşi bage singur în gură. Dacă lenea e prea mare, chiar şi acest mic inconvenient se rezolvă de către mereu atenţii şi mereu săritorii bunici: copilul e hrănit în gură. El nu trebuie să îşi aleagă hainele, să îşi spele vasele din care a mâncat, nu mai vorbesc de gătit. Copiii crescuţi de bunici nu ştiu să facă nimic! Pentru că nu au fost lăsaţi să facă. Li s-a pus totul la nas.

Noi, femeile

Cristina DANILOV

Noi, femeile

O fată nu trebuie să rupă cămașa colegului pentru a scăpa de batjocura lui. O adolescentă are dreptul de a citi pe o bancă în parc, așa cum citeam eu cândva, fără să fie agresată și apoi umilită de autorități doar pentru că este femeie. Se poate? Desigur, egalitatea între sexe e un principiu care se învață și societatea de azi ne cere tuturor să facem efortul de a ieși din stereotipurile în care ne-am format și să participăm deschiși la această lecție a umanității.

Între artă şi credinţă

Nichita DANILOV

Între artă şi credinţă

Se pare că noi nu încercăm să ne împăcăm cu gândul că trăim într-o lume imperfectă şi dorim, cu tot dinadinsul să transformă imperfecţiune în perfecţiune, gândind şi, mai ales, acţionând, cât mai corect politic. Aliniindu-ne, cu alte cuvinte, la noile standarde ale politicilor culturale, care dau naştere la noi aberaţii ideologice, la fel de nocive ca şi cele din perioada comunismului, la ameninţări şi la vărsări de sânge.

pulspulspuls

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Acuma, dacă tot s-a terminat cu agitaţia de la Vniversitatea din Copou, haideţi să facem două-trei observaţiuni mai detaşate, fără presiunea votului, presiune care a tot apăsat şi în afara instituţiei în aceste ultimel zile. 

Caricatura zilei

Putin a mai câștigat un mandat de președinte al Federației Ruse

Vladimir Putin a câstigat alegerile prezidentiale din Rusia cu 87,97 la suta.  

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri