anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
anunturi

Iată unde duce preocuparea excesivă a autorităţilor de profil doar de vârfurile şcolare!

Cifre îngrozitoare: 42% dintre elevii de 15 ani citesc, dar nu înţeleg

GALERIE
conferinta educatie iasi (1)
 • conferinta educatie iasi (1)
- +

Conferinţă cu participare internaţională ieri, la Iaşi, pe tema combaterii analfabetismului funcţional. Rata acestuia în România este dublă faţă de media europeană.

Un ministru secretar de stat în Ministerul Educaţiei împreună cu trei experţi internaţionali din Germania, Norvegia şi SUA au dezbătut ieri, la Iaşi, problemele ridicate de analfabetismul funcţional, dar şi modalităţile prin care acesta poate fi redus pe viitor.

Discuţiile au avut loc în sala „Ferdinand“ a Universităţii „Al.I. Cuza“, conferinţa internaţională „Reducerea analfabetis­mului funcţional prin dezvoltarea competenţelor de literaţie“ fiind organizată de managerul Seven Hills International School Iaşi, Liliana Romaniuc, fostă şefă a ISJ, şi Asociaţia Română de Literaţie (ARL), în parteneriat cu Universitatea Tehnică „Gh. Asachi“ şi Facultatea de Litere a UAIC.

În cadrul întâlnirii cu reprezentanţii presei, Liliana Romaniuc a prezentat datele înregistrate de către ARL, prin care se confirmă faptul că în rândul elevilor de 15 ani există un nivel de 42% al analfabetismului funcţional, adică al celor care pot citi dar nu înţeleg un text. Cifra este una îngrijorătoare, având în vedere că media europeană este de aproximativ 20.

„Lucrăm în şcoli unde peste 90% dintre copii nu au reuşit să răspundă unor cerinţe minimale, dar şi în şcoli aflate la 15-20%, adică cu mult sub procentul PISA. Evaluarea vizează nivelul de înţelegere a unui text citit, şi nu cantitatea de informaţie înmagazinată de un copil“, a menţionat Liliana Romaniuc.

De asemenea, ea a specificat că este nevoie de o propunere legislativă în care să se stipuleze, pe lângă dreptul copilului la educaţie, şi dreptul la alfabetizare funcţională.

Pe lângă problemele identificate de către ARL, Romaniuc a amintit şi de reuşitele proiectului demarat de către asociaţie, de formarea a aproximativ 500 de profesori, dar şi faptul că urmează să fie publicate două cărţi despre literaţie la Editura Polirom care să vină în ajutorul cadrelor didactice.

Cei trei experţi prezenţi la conferinţă au fost William Brozo - profesor la George Mason University, autor a numeroase articole şi tratate legate de dezvoltarea competenţelor de literaţie la copii, adolescenţi şi adulţi; Christine Garbe - profesor la Universitatea din Koln, care a coordonat proiecte europene de combatere a analfabetismului funcţio­nal, Ragnar Solheim din Norvegia - expert în domeniul literaţiei, fost director al Institutului Naţional pentru Lectură din Norvegia, care a coordonat testele PIRLS pentru Europa.

Aceştia şi-au arătat îngrijorarea cu privire la rata mare de analfabetism funcţional din România şi au atras atenţia că, deşi avem „vârfuri“ în rândul elevilor, profesorii din România se concentrează pe reuşita acestora şi scapă din vedere grosul elevilor, care întâmpină dificultăţi.

Conferinţa „Reducerea analfabetismului funcţional prin dezvoltarea competenţelor de literaţie“ este parte integrantă a proiectului Reading to Learn, proiect finanţat de Romanian American Foundation.

Astăzi, în Aula Universităţii Tehnice, aflată pe Copou, va avea loc o dezbatere mai amplă, la care sunt aşteptaţi peste 150 de profesori din ţară şi străinătate, la care au confirmat prezenţa Gabriel Ispas, Mina Maria Rusu, din ca­drul MEN, Camelia Gavrilă - preşedinta Comisiei pentru învăţământ a Camerei De­pu­taţilor, Daniela Vişoianu - preşedinta Co­aliţiei pentru Educaţie, precum şi reprezentanţi ai UNICEF, World Vision, Teach for Ro­mania Step by Step, Roma Education Fund, Ovidiu RO. De asemenea, de la Chi­şinău vor fi prezenţi Ana Vivdici, directorul Inspectoratului Şcolar Naţional, precum şi şefi din Direcţiile generale pentru învăţă­mânt din R. Moldova.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Testamentul PNL, un nou certificat de naştere pentru PSD

Cosmin PAȘCA

Testamentul PNL, un nou certificat de naştere pentru PSD

Vetuşti, incompetenţi, poate uşor retardaţi, dar în orice caz, mai puţin mizerabili decât liberalii. Or, tocmai această reinventare a PSD ca partid frecventabil, aparent onest, e cel mai toxic testament pe îl lasă PNL după epoca Ciucă-Iohannis.

opinii

Fuga, lupta şi a treia variantă

Briscan ZARA

Fuga, lupta şi a treia variantă

Nimeni nu se gândeşte ce se întâmplă exact în momentul acela, momentul groazei, momentul instinctului maxim de fugă sau luptă, în care niciunul dintre combatanţi nu mai este raţional, când eşti în stare să muşti cu dinţii din carnea celuilalt pentru a nu muri. Atunci nu ştii ce faci, nu mai eşti tu însuţi, ci un criminal în devenire, singurul tău gând fiind să supravieţuieşti, nu te interesează nimic altceva. Nimic.

Cu Pareto, la serviciu şi în pat

Cristina DANILOV

Cu Pareto, la serviciu şi în pat

Una dintre marile probleme ale secolului este, firește, stresul. Și cine nu a fost niciodată stresat de solicitări excesive, aflându-se în imposibilitatea de a îndeplini toate sarcinile pe care și le-a propus într-o zi? La finalul unei zile adeseori ne gândim câte lucruri în orele ce tocmai au trecut au fost de prisos? Cât timp petrecem făcând activități sau lucrări care nu sunt cu adevărat importante? Și, mai ales, câtă energie am folosit pentru a rezolva probleme care nu sunt ale noastre? Și acest lucru se întâmplă pentru că este o mare diferență între ceea ce ar trebui să faci și ceea ce tu, realmente, poți face.

Unificatori şi dezbinatori (II)

Mihai DORIN

Unificatori şi dezbinatori (II)

Când noul război era la porţile cetăţii, România era mai izolată şi mai slabă chiar decât în pragul celuilalt război. Politicienii de strânsură le-au spus românilor că duşmanul e înafară. Şi aşa credem şi azi, din naivitate şi prostie. Din păcate, duşmanii cei mai aprigi ai unităţii României sunt chiar înlăuntrul ei.

pulspulspuls

Iar a ajuns ciuca miştourilor naţionale un ales al ieşenilor

Iar a ajuns ciuca miştourilor naţionale un ales al ieşenilor

Băbăeţ, haidaţ’ bă, dar nici chiar aşa, băă... Iacătă mai jos poza care circulă cu mare frenezie prin mediul online, şi de care se râde cu mare poftă! 

Caricatura zilei

Unt securizat precum coroana regală a Imperiului Britanic

Editia PDF

Bancul zilei

Doi prieteni se întâlnesc dupa multa vreme: - Ei, prietene, cum e viata de barbat însurat? - Excelenta! Am reu (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Un raport al Universitatii “Babes Bolyai” din Cluj Napoca a stabilit ca teza de doctorat a ministrului de Interne este plagiata. Credeti ca Lucian Bode trebuie sa demisioneze?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.