Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Iată unde duce preocuparea excesivă a autorităţilor de profil doar de vârfurile şcolare!

Cifre îngrozitoare: 42% dintre elevii de 15 ani citesc, dar nu înţeleg

GALERIE
conferinta educatie iasi (1)
  • conferinta educatie iasi (1)
- +

Conferinţă cu participare internaţională ieri, la Iaşi, pe tema combaterii analfabetismului funcţional. Rata acestuia în România este dublă faţă de media europeană.

Un ministru secretar de stat în Ministerul Educaţiei împreună cu trei experţi internaţionali din Germania, Norvegia şi SUA au dezbătut ieri, la Iaşi, problemele ridicate de analfabetismul funcţional, dar şi modalităţile prin care acesta poate fi redus pe viitor.

Discuţiile au avut loc în sala „Ferdinand“ a Universităţii „Al.I. Cuza“, conferinţa internaţională „Reducerea analfabetis­mului funcţional prin dezvoltarea competenţelor de literaţie“ fiind organizată de managerul Seven Hills International School Iaşi, Liliana Romaniuc, fostă şefă a ISJ, şi Asociaţia Română de Literaţie (ARL), în parteneriat cu Universitatea Tehnică „Gh. Asachi“ şi Facultatea de Litere a UAIC.

În cadrul întâlnirii cu reprezentanţii presei, Liliana Romaniuc a prezentat datele înregistrate de către ARL, prin care se confirmă faptul că în rândul elevilor de 15 ani există un nivel de 42% al analfabetismului funcţional, adică al celor care pot citi dar nu înţeleg un text. Cifra este una îngrijorătoare, având în vedere că media europeană este de aproximativ 20.

„Lucrăm în şcoli unde peste 90% dintre copii nu au reuşit să răspundă unor cerinţe minimale, dar şi în şcoli aflate la 15-20%, adică cu mult sub procentul PISA. Evaluarea vizează nivelul de înţelegere a unui text citit, şi nu cantitatea de informaţie înmagazinată de un copil“, a menţionat Liliana Romaniuc.

De asemenea, ea a specificat că este nevoie de o propunere legislativă în care să se stipuleze, pe lângă dreptul copilului la educaţie, şi dreptul la alfabetizare funcţională.

Pe lângă problemele identificate de către ARL, Romaniuc a amintit şi de reuşitele proiectului demarat de către asociaţie, de formarea a aproximativ 500 de profesori, dar şi faptul că urmează să fie publicate două cărţi despre literaţie la Editura Polirom care să vină în ajutorul cadrelor didactice.

Cei trei experţi prezenţi la conferinţă au fost William Brozo - profesor la George Mason University, autor a numeroase articole şi tratate legate de dezvoltarea competenţelor de literaţie la copii, adolescenţi şi adulţi; Christine Garbe - profesor la Universitatea din Koln, care a coordonat proiecte europene de combatere a analfabetismului funcţio­nal, Ragnar Solheim din Norvegia - expert în domeniul literaţiei, fost director al Institutului Naţional pentru Lectură din Norvegia, care a coordonat testele PIRLS pentru Europa.

Aceştia şi-au arătat îngrijorarea cu privire la rata mare de analfabetism funcţional din România şi au atras atenţia că, deşi avem „vârfuri“ în rândul elevilor, profesorii din România se concentrează pe reuşita acestora şi scapă din vedere grosul elevilor, care întâmpină dificultăţi.

Conferinţa „Reducerea analfabetismului funcţional prin dezvoltarea competenţelor de literaţie“ este parte integrantă a proiectului Reading to Learn, proiect finanţat de Romanian American Foundation.

Astăzi, în Aula Universităţii Tehnice, aflată pe Copou, va avea loc o dezbatere mai amplă, la care sunt aşteptaţi peste 150 de profesori din ţară şi străinătate, la care au confirmat prezenţa Gabriel Ispas, Mina Maria Rusu, din ca­drul MEN, Camelia Gavrilă - preşedinta Comisiei pentru învăţământ a Camerei De­pu­taţilor, Daniela Vişoianu - preşedinta Co­aliţiei pentru Educaţie, precum şi reprezentanţi ai UNICEF, World Vision, Teach for Ro­mania Step by Step, Roma Education Fund, Ovidiu RO. De asemenea, de la Chi­şinău vor fi prezenţi Ana Vivdici, directorul Inspectoratului Şcolar Naţional, precum şi şefi din Direcţiile generale pentru învăţă­mânt din R. Moldova.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri