anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

duminica, 03.07.2022

Cifre record la admitere, la Universitatea Tehnică Iaşi

GALERIE
Universitatea Tehnica Iasi
 • Universitatea Tehnica Iasi
- +

După admiterea de toamnă, la ciclul de licenţă sunt cu 17% mai mulţi studenţi înmatriculaţi faţă de anul anterior

Universitatea Tehnică „Gheorghe Asa­chi“ din Iaşi (TUIASI) a finalizat procesul de admitere pentru anul universitar 2017 - 2018 la ciclul de licenţă cu 17% mai mulţi studenţi înmatriculaţi faţă de anul anterior. În mod concret, există 167 de dosare cu acte în original depuse la TUIASI peste numărul alocat de locuri la licenţă, 2.336.

Acestora li se adaugă şi studenţii români de pretutindeni, unde universitatea a avut aproape 500 de candidaţi, ocupându-şi toate cele 300 de locuri scoase la concurs, în principal cu tineri din Republica Mol­dova şi din Ucraina. În ceea ce priveşte ciclul de masterat, există 68 de locuri neocupate din totalul de 1.803, în contextul în care TUIASI a avut 1.400 de absolvenţi de licenţă, promoţia 2017, ceea ce înseamnă că diferenţa de aproape 400 o reprezintă absolvenţi de la alte universităţi tehnice din ţară sau de la celelalte universităţi din Iaşi care vor urma studii de master începând din toamnă la TUIASI. În acest sens, conducerea universităţii a depus o solicitare către Ministerul Edu­caţiei Naţionale în care a cerut ca cele 68 de locuri neocupate de la ciclul de master să fie transformate în 136 de locuri la licenţă, iar pe lângă acestea au mai fost solicitate încă 20 de locuri la licenţă.

„Consider că această diferenţă la studiile universitare de licenţă se datorează în primul rând faptului că în foarte multe medii s-a subliniat că este nevoie de ingineri, absolvenţi cu studii inginereşti. O altă acţiune care a dus la această creştere este promovarea foarte bună pe care am făcut-o în ultimul an, şi modul de admitere, sistemul integrat în care candidatul poate să se înscrie la mai multe facultăţi, dar şi repartizarea în timp real, astfel încât viitorii studenţi au putut vedea exact unde au ajuns, dacă le convine şi le este favorabil locul“, a declarat prof.dr.ing. Dan Caşcaval, rectorul TUIASI.

Din octombrie vor începe cursurile la Universitatea Tehnică şi 46 de studenţi veniţi din Gabon, Congo, India, Irak, Israel, Maroc, Nigeria, Bangladesh şi Tunisia. 19 dintre aceştia sunt veniţi de un an de zile la Iaşi, făcând un an pregătitor în care au învăţat limba română, urmând a studia în română, în timp ce 27 sunt veniţi la programele cu predare în limba engleză, 11 dintre ei la licenţă, 16 la master. Toţi studenţii vor începe activitatea didactică după deschiderea anului universitar, care va avea loc luni, 25 septembrie, în Aula Universităţii Tehnice din Copou.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Efectul mediatic David Popovici

Nicolae GRECU

Efectul mediatic David Popovici

Banii, decoraţiile şi capra vecinilor sunt subiectele la modă după performanţa tânărului înotător.

opinii

Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (V)

Eugen MUNTEANU

Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (V)

În ultimul foileton al seriei, autorul sintetizează efectele acţiunii curentului latinist din Transilvania asupra configurării conştiinţei identitare româneşti, în special în chestiunile de fixare a normelor limbii literare şi ale ortografiei româneşti moderne.

Crize, amăgiri şi limpeziri

pr. Constantin STURZU

Crize, amăgiri şi limpeziri

Între cei 12 ucenici mai apropiaţi, Mântuitorul a ales şi pe doi care aveau să comită acte de trădare cumplite: este vorba despre Iuda, cel care L-a vândut, şi despre Petru (Chefa), cel care s-a lepădat de trei ori de El, în mod public. Nu ştia Domnul pe cine alege? 

Marele plan urbanistic zonal

arh. Ionel OANCEA

Marele plan urbanistic zonal

Urbanismul este un instrument de planificare spaţială în scopul armonizării funcţiunilor vitale ale oraşului astfel încât forma, imaginea de ansamblu, să povestească despre frumuseţea comunităţii. Ideile urbanistice s-au născut o dată cu locuirea. Astăzi oraşul este un organism atât de complex, de sensibil, încât urbanismul ca disciplină de sinteză trebuie să fie o activitate permanentă, altfel apar fracturile, sincopele în evoluţia spaţiului cu efecte similare bolilor greu vindecabile.

pulspulspuls

Semnificaţii şi coincidenţe stranii legate de disputa mitropoliilor actuale şi viitoare

Semnificaţii şi coincidenţe stranii legate de disputa mitropoliilor actuale şi viitoare

Pentru că ieri am auzit că ne-au cam probozit olecuţă, amical, unele feţe bisericeşti din zona mitropoliei, pe motiv că n-ar fi Fluturelul bocovinean pe atât de isteţ şi influent pe cât ar vrea să pară în lumea asta preoţească, şi că elucubraţiunile alea ale lui cu mitropolie la Suceava n-ar trebui luate prea în serios, ei bine, pentru asta am zis că musai să mai venim cu ceva amănunte pe care unii prelaţi de la Iaşi, fie cu iertare, par a nu le fi sesizat. 

Caricatura zilei

Retragere din Insula Serpilor

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.