anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

miercuri, 25.05.2022

Cifre uluitoare: 9 din 10 pacienţi pozitivi ieşeni au aflat că au Covid venind la spital pentru altceva

Cifra, estimată în ultimele zile, este una optimistă, cred medicii, întărind ipoteza că tulpina Omicron este mai puţin gravă decât tulpina Delta.

GALERIE
testare-covid
 • testare-covid
- +

În ultimele zile, 90% dintre cei noi infectaţi cu SARS COV 2 din judeţul Iaşi au aflat de boală prezentându-se la spital pentru alte afecţiuni. Cifra este oarecum îmbucurătoare, pentru că subliniază ipoteza că tulpina Omicron este mai puţin gravă decât tulpina Delta. În acelaşi timp, medicii avertizează că posibilitatea apariţiei unui alte tulpini este mare.

Evoluţia din ultimele zile privind numărul de noi cazuri arată o creştere constantă inclusiv în rândul internărilor. Ieri, 24 de ieşeni depistaţi cu COVID 19 au fost spitalizaţi, în condiţiile în care în urmă cu două săptămâni erau doar şase. “În comparaţie cu valul 4 , incidenţa infectărilor este aproximativ la fel, în schimb, incidenţa cazurilor care se internează în spital este mult mai mică, iar procentul celor care ajung la ATI deocamdată nu este foarte mare. De remarcat este faptul că majoritatea celor care vin la spital şi au test pozitiv, vin pentru alte afecţiuni decât cele generate pentru infecţia cu COVID. Prin urmare, se confirmă faptul că această tulpină este mai puţin agresivă decât tulpina Delta”, a declarat dr. Vasile Cepoi, directorul DSP Iaşi.

Un motiv de maximă îngrijorare este adresabilitatea extrem de scăzută la vaccinare a populaţiei, atât la adulţi cât şi la copii. Pe 11 ianuarie, doar 375 de ieşeni au fost vaccinaţi cu doza I, 143 cu doza II şi doar 235 cu doza unică de la Johnson&Johnson. “Vaccinarea este constantă deocamdată. Nu avem date încurajatoare nici la adulţi şi nici la copiii de vârstă şcolară care pot fi imunizaţi”, a mai adăugat dr. Vasile Cepoi.

În acelaşi timp, epidemiologii anunţă infectări viitoare probabil cu până la 50.000 de noi cazuri pe zi cu varianta Omicron, care este extrem de contagioasă. În opinia infecţioniştilor, atingerea cifrei prognozate impune nişte condiţii. “S-ar ajunge la această valoare dacă se testează extrem de corect, ceea ce nu s-a realizat la noi în ţară până acum, şi dacă vor fi trimise la analiză toate probele unde este ridicată suspiciunea înaltă de Omicron. Cert este că va fi un număr mare de cazuri. Sperăm să nu escaladeze foarte brusc, pentru că atunci ar pune probleme nu numai sistemului medical, ci şi spaţiului socio-economic, pentru că, deşi ar fi vorba de forme uşoare de boală, carantina trebuie făcută chiar şi pe o perioadă mai scurtată de timp”, a declarat dr. Carmen Dorobăţ‚ medic primar infecţionist la Spitalul de Boli Infecţioase Iaşi.

Un alt aspect ridicat în ultimele zile de specialiştii în epidemiologie este posibila apariţie a unei noi tulpini. “Dacă la tulpina Omicron se aşteaptă o imunizare în masă, atunci tot ceea ce înseamnă pandemie ar scădea ca dinamică şi am ţine-o sub control. Posibilitatea apariţiei unui noi tulpini ne face să ne gândim dintr-o altă perspectivă. De aceea, epidemiologii spun că pandemia ar scădea în intesitatea doar dacă nu va apărea nicio tulpină nouă, care să fie agresivă, să pună probleme inclusiv vaccinaţilor. Aşa cum a apărut această tulpină nouă în Cipru – Deltacron - din convieţuirea simultană a tulpinii Delta şi Omicron, trebuie să ne aşteptăm să mai apară noi tulpini, mai ales că este cunoscut faptul că acest coronavirus este extrem de flexibil şi poate face surprize din punct de vedere al structurii.”, a mai adăugat dr. Dorobăţ. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Vârful adversităţii

Lucian DÎRDALA

Vârful adversităţii

Aşa cum o sugerează semnale venite în ultima vreme din multe ţări, inclusiv din Australia, ofensiva chineză pe frontul comerţului şi investiţiilor este extrem de intensă. Şi, din câte se pare, Beijingul se aşteaptă la o contraofensivă de acelaşi calibru: elementul politico-militar este fundamental, dar singurul front deschis în prezent este cel economic.

opinii

Liţă Chiţălău şi lupta pentru pace

Florin CÎNTIC

Liţă Chiţălău şi lupta pentru pace

Eram în clasa a XII-a de liceu, în 1980, când a ajuns la noi, pe filierele dirijate de Securitate - care tocmai se antrena pentru societatea de consum controlată de ea - cel mai recent album Pink Floyd. Era o operă rock, care ducea la cel mai înalt nivel compoziţiile „cu mesaj” şi geniul interpretativ al uneia dintre cele mai mari trupe de rock progresiv din istoria genului. Mai ales că vorbea despre libertate!

Epoca lui „Davai ceas, davai palton”

Radu PĂRPĂUȚĂ

Epoca lui „Davai ceas, davai palton”

Vorba asta este ştiută şi răsştiută de români, până şi de ultimul ţăran semianalfabet, căruia rusnacii i-au jefuit totul din casă şi i-au violat fetele. Cine se face că nu ştie de politica de rapt rusă, acum după atâţia ani, şi nu e convins de asta, să am iertare - e un ticălos. Şi, în forme diverse, şi alte popoare au cunoscut acestea, căci nu numai românii n-au putut evita „Sfânta Rusie” ticăloasă (apropo, nici o ţară din lume nu se mai autointitulează „sfântă”, sfânt e un atribut al Divinităţii) şi ceatlăul rusesc. Iar acum, în anul de graţie 2022, agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei a pus capac la toate - sfidează toate ţările, Uniunea Europeană... însă vom reveni la asta.

Mariana Cioromila: Du-te, tinere, până atingi limita potenţialului tău

Alex VASILIU

Mariana Cioromila: Du-te, tinere, până atingi limita potenţialului tău

Întrerup însemnările despre interviurile lui George Enescu pentru a schiţa portretul artistului de teatru liric Mariana Cioromila, înălţată în Zborul Înalt la 18 mai.

pulspulspuls

Managerul şmardoi Grămadă, pus să lucreze la darea de seamă

Managerul şmardoi Grămadă, pus să lucreze la darea de seamă

Au luat-o băieţii în derâdere la început, dar auzim că, după olecuţă de reflecţie caldă la o berică rece, peste uichend, le-a mai venit mintea la cap. 

Caricatura zilei

Cireșe, nu ruble

Editia PDF

Bancul zilei

Doi rechini : - Ce faci, ma? - Am fost bolnav... - Pai, ce-ai avut?  - Am mâncat un general rus si o saptamân (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.