Cifrele financiare din Carta albă a Apărării
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

miercuri, 23.06.2021

Cifrele financiare din Carta albă a Apărării

GALERIE
armata romania
  • armata romania
- +

Cel mai important document de implementare a Strategiei naţionale de Apărare pentru perioada 2020-2024 îl reprezintă Carta albă a Apărării (2021). Aprobată zilele trecute prin Hotărâre a Parlamentului (M.Of., Partea I, nr. 499/13.05.2021), aceasta include, între altele, evaluarea riscurilor şi a ameninţărilor privind securitatea ţării, fixează obiectivele politicii de apărare, indică misiunile şi cerinţele specifice pentru Armata României, principalele direcţii de dezvoltare a capabilităţilor de apărare, dar face totodată referiri şi la managementul infrastructurii de apărare şi la problematica resurselor financiare. 

Fiind şi act de bază utilizat în activităţile de planificare de la nivelul MApN (servind la elaborarea Strategiei militare şi a Directivei de planificare a Apărării), această ediţie ”reflectă schimbările majore de la nivel regional şi internaţional, identifică şi propune soluţii ca Forţele Armate ale României să fie cât mai bine pregătite pentru a-şi îndeplini misiunile de apărare a ţării, asigurarea securităţii poporului român şi pentru apărarea teritoriului, valorilor şi intereselor noastre naţionale”.

Evident, respectivele ”schimbările majore” se referă la Regiunea Mării Negre cu noile ei valenţe strategice generate de problema ”Crimeea”, dar şi la problemele de ordin pandemic, care au determinat apariţia de noi vulnerabilităţi şi riscuri pe linie economică, strategică şi de securitate. Cam tot ceea ce este conceput aici este pus în corelaţie cu ceea ce reprezintă în mod real NATO, UE şi partenerii strategici ai României. Amintim că actualmente există parteneriate strategice şi relaţii speciale având o apreciabilă dimensiune de apărare cu SUA, Franţa, Germania, Polonia, Turcia, Marea Britanie, Italia şi Spania.

Consolidarea profilului României în cadrul NATO - în materie de capabilităţi şi de participare la dimensiunea operaţională aliată – presupune în mod logic şi unele eforturi pe linie de alocări bugetare. Acestea sunt în concordanţă cu angajamente precedente şi se referă la necesitatea bugetării apărării la un nivel de 2% din PIB, din care minimum 20% pentru înzestrare-modernizare şi respectiv 2% pentru cercetare. Explicaţia: încă de acum şapte ani, la nivelul NATO (Summitul din Ţara Galilor, 2014 — The Wales Summit Pledge on Defence Investment) s-a luat decizia ca statele membre să atingă obiectivul de 2% din PIB alocat cheltuielilor pentru apărare într-o perioadă de zece ani.

Cu aceeaşi ocazie s-a stabilit ca statele care au deja acest nivel de finanţare să îl menţină, în timp ce celelalte trebuie să-l mărească gradual, iar 20% din bugetul apărării să fie destinat achiziţiei de echipamente majore şi pentru cercetare-dezvoltare. În cazul României, într-o oarecare măsură, alocările bugetare pentru exerciţiul financiar 2021 şi estimările pentru perioada 2022—2024 permit multdorita modernizare a armatei. Discuţiile pe acest subiect sunt ample şi cu nuanţe dintre cele mai multe. Totuşi, într-un an de criză, se alocă MApN suma de aproape 22,7 mld. lei. Din aceasta, din start, prin legea bugetară anuală s-a stabilit ca cca. 5,3 mld. lei să fie destinată plăţii achiziţiilor de echipamente majore. Alocările previzionate pentru următorii trei ani sunt redate în tabelul alăturat, relevând o sporire notabilă. Dacă mai trebuia precizat, sursele de finanţare ale Apărării le constituie bugetul de stat, fondurile externe nerambursabile şi veniturile proprii realizate în cadrul respectivului sistem. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Vocile Europei

Lucian DÎRDALA

Vocile Europei

Pentru ca proiectul CVE să nu eşueze în irelevanţă, toate vocile Europei, inclusiv cele care displac establishment-ului de la Bruxelles, trebuie să se poată face auzite.

Filmuletul zilei

opinii

Uitarea vinovată: Pogromul de la Iaşi (I)

Florin CÎNTIC

Uitarea vinovată: Pogromul de la Iaşi (I)

Ca ieşean, simt nevoia acum, la opt decenii de la acele evenimente tragice, să meditez la ce înseamnă rana istorică a pogromului pentru memoria noastră. Cu îngăduinţa cititorilor mei, voi relua, în trei episoade, cele câteva lucruri pe care am găsit de cuviinţă să le scriu în anii din urmă, tot aici, pe acest subiect greu de epuizat.

Domnul Savaste

Radu PĂRPĂUȚĂ

Domnul Savaste

Lumea asta formată din oameni - era convins domnul Savaste - e singurul lucru care nu se poate lăsa în urmă. Ea este ceea ce ne ajunge întotdeauna. Voia să spună realitatea, nu lumea, - înţelegeam eu. Şi - mai zicea domnul Savaste - toată lumea e bună sau rea după împrejurări. „Bunioară, eu: beau şi fac urât, altădată beau şi sunt ca pâinea caldă - mă ştiu toţi copiii din cartier. De la BPR (aşa zicea el la Bodega Podu Roş) şi până acasă am juma de kilometru - la toţi le dau bomboane. Anume îmi ies dracii înainte, că ştiu că eu cumpăr bomboane pentru ei. Na!”

Muzică de toate felurile?

Alex VASILIU

Muzică de toate felurile?

Iată o întrebare ce îşi merită răspunsul ambivalent: da şi nu. 

pulspulspuls

Întrebarea dimineţii: au fost sau n-au fost mascaţii la ficiorul premarelui niţos?

Întrebarea dimineţii: au fost sau n-au fost mascaţii la ficiorul premarelui niţos?

Fierbe piaţa politichiei liberale de câteva zile încoa’, stimaţi telespectatori, toţi întrebându-se dacă e adevărat au ba ceea ce se tot aude din ce în ce mai insistent şi mai cu detalii picante: au fost au ba zilele trecute mascaţii de la Ţaigheria din Copou acasă la ficiorul premarelui Niţos, cel la care ar fi ajuns felia cea mai groasă din caşcavalul afacerii schimbului de terenuri în care e băgat şi Peni Hill de la Iaşi? 

Caricatura zilei

Tort imobiliar

Editia PDF

Bancul zilei

De acum, la internarea în spital pacientii sunt obligati sa aiba: extinctor, trusa de prim ajutor si lanterna (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.