anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

duminica, 07.08.2022

Cimitirul „Eternitatea“, la un pas de a deveni monument istoric

GALERIE
eternitatea
  • eternitatea
- +

Comisia zonală a monumentelor istorice a confirmat ieri că la nivelul instituţiei a fost adoptată, zilele trecute, o decizie favorabilă.

Ansamblul Cimitirului „Eternitatea“ este la un pas de a fi clasat ca monument istoric. La nivel local, deja s-a dat aviz favorabil în acest sens, iar documentaţia a luat calea Bucureştiului zilele trecute. În anii anteriori, s-a mai vorbit despre clasarea ansamblului, dar, la acea vreme, nu erau pregătite toate documentele, cum ar fi, de exemplu, actele cadastrale.

Cererea de clasare a fost făcută de mai mult timp de Primăria Iaşi. Virgil Babîi, secretar al Comisiei zonale a monumentelor istorice, a confirmat ieri că la nivelul Comisiei a fost adoptată, zilele trecute, o decizie favorabilă.

„Noi încercăm să protejăm monumentele funerare ale personalităţilor pu­blice ce sunt înmormântate la cimitirul Eterni­tatea, nu să restricţio­năm viitoarele construcţii funerare“, a declarat Virgil Babîi.

Documentaţia trimisă la Bucureşti cuprinde şi 45 de obiective din cimitir care urmează a fi clasate ca monument istoric, în afara celor 34 existente. Printre acestea se numără monumente funerare (Scarlat Pastia, Dimitrie Mihail Sturdza, colonel Nicolae Emandy, Ghika-Deleni, Emil Savini, George Matei Cantacuzino, Eroii Români Catolici ş.a.), morminte (Otilia Cazimir), precum şi Parcela Eroilor Români Aviatori, Cimitirul Militar German şi mai multe ansambluri funerare ale Eroilor Români (1877 şi 1916-1918, 1941-1945).

„Când am trimis actele, nu erau făcute releveele de la noile propuneri de clasare, şi nu erau finalizate actele cadastrale. Între timp, documentaţia a fost completată cu aceste lucruri, au trecut din nou prin Comisie şi s-au trimis la Ministerul Culturii. Propunerea vizează clasarea întregului ansamblu Eternitatea, la fel cum e şi cimitirul Bellu din Bucureşti. Sunt făcute regulamente de protecţie pentru obiectivele din cimitir care sunt sau vor deveni monumente istorice, în timp ce restul sunt tratate în mod obişnuit“, a mai declarat Virgil Babîi.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.