Cimpanzeii pot consuma echivalentul unui pahar de băutură alcoolică pe zi din fructe fermentate
Cimpanzeii pot consuma echivalentul a aproximativ o băutură alcoolică pe zi din cauza etanolului conținut în fructele pe care le mănâncă, potrivit unui nou studiu.
Înțelegerea acestui comportament al celor mai apropiați rude vii ale noastre ar putea ajuta la explicarea consumului de alcool la oameni, sugerează autorii raportului.
Preferă fructele mai coapte
Cercetările care indică faptul că și cimpanzeii consumă alcool circulă de mult timp în comunitatea științifică, însă acest studiu — publicat recent în revista Science Advances — este prima încercare de a cuantifica exact cât consumă aceștia.
După observarea a două grupuri de cimpanzei, unul în Coasta de Fildeș și altul în Uganda, și după analizarea fructelor pe care le mâncau, echipa de cercetători a estimat că animalele consumau aproximativ 14 grame (0,5 uncii) de etanol pe zi.
Această cantitate este echivalentă cu aproximativ 1,4 băuturi alcoolice sau, ajustat la greutatea mai mică a cimpanzeilor, echivalentul unui consum uman de 2,6 băuturi alcoolice pe zi.
„Cimpanzeii mănâncă zilnic între 5 și 10% din greutatea lor corporală în fructe coapte, deci chiar și concentrații scăzute le oferă o doză substanțială de alcool”, a declarat autorul principal al studiului, Robert Dudley, profesor de biologie integrativă la Universitatea din California, Berkeley, într-un comunicat de presă.

Robert Dudley, profesor de biologie, Universitatea Berkeley, California
„Dacă cimpanzeii aleg aleatoriu fructele coapte, așa cum a făcut Aleksey (Maro, autorul principal al studiului), atunci acesta va fi ritmul lor mediu de consum, independent de orice preferință pentru etanol. Dar dacă preferă fructele mai coapte și/sau mai bogate în zahăr, atunci aceasta este o limită inferioară conservatoare a ratei probabile de ingestie a etanolului.”
Cel mai ridicat conținut de alcool
Dudley este cunoscut pentru formularea ipotezei „maimuței băute”, care, potrivit lui, susține că predispoziția noastră pentru alcool este legată de „tendințele antice ale primatelor de a căuta și consuma fructe coapte, bogate în zahăr și care conțin alcool.”
Cercetătorii studiului, afiliați atât universităților americane, cât și celor ivoriene, au prelevat mostre din pulpa fructelor coapte provenind de la 20 de specii diferite, în Uganda și în Coasta de Fildeș, folosind trei metode diferite pentru a determina conținutul de alcool.
Echipa a constatat că fructele conțineau, în medie, între 0,31% și 0,32% etanol, iar cimpanzeii mâncau aproximativ 4,5 kilograme (10 livre) de fructe pe zi — ceea ce înseamnă un consum zilnic de aproximativ 14 grame (0,5 uncii) de etanol.
Oamenii de știință au observat, de asemenea, că fructele consumate cel mai des în fiecare loc — un tip de smochină în Uganda și un fruct asemănător prunelor în Coasta de Fildeș — aveau cel mai ridicat conținut de alcool, indicând că acestea erau de obicei mai coapte și mai bogate în zahăr fermentabil.
„Consumul de etanol nu este limitat la primate”
Este „puțin probabil” ca cimpanzeii să se îmbete consumând alcool în acest mod, deoarece mănâncă fructele „pe parcursul întregii zile”, a explicat Kimberley Hockings, specialistă în conservare și profesor asociat la Universitatea din Exeter (Marea Britanie), care nu a participat la acest studiu, dar a efectuat cercetări în domeniu.
„Datele confirmă că etanolul nu reprezintă un factor absolut de descurajare pentru alimentația cimpanzeilor, dar nu putem spune dacă etanolul este un factor de atracție sau nu”, a declarat aceasta pentru CNN prin e-mail.
Ipoteza lui Dudley a fost inițial privită cu scepticism, dar tot mai multe dovezi au apărut pentru a o susține, pe măsură ce primatologii — inclusiv cei implicați în acest studiu — au observat maimuțe și alte primate consumând fructe fermentate.
„Consumul de etanol nu este limitat la primate”, a spus Dudley, adăugând că mirosul acestui compus poate ajuta animalele să găsească fructe mai bogate în zahăr.
„Este caracteristic tuturor animalelor care mănâncă fructe și, în unele cazuri, al celor care se hrănesc cu nectar”, a adăugat el.
„Acest lucru evidențiază nevoia de finanțare federală suplimentară pentru cercetarea atracției față de alcool și a abuzului de alcool în rândul oamenilor moderni. Este foarte probabil ca această tendință să aibă un fundal evolutiv profund”, a concluzionat Dudley.
Publicitate și alte recomandări video